Петър Найденов, създател и художествен директор на фестивал и академия Алегра: Мотивацията ми е да създам и развия нещо смислено в родината си

4758
Петър Найденов, създател и художествен директор на фестивал и академия Алегра: Мотивацията ми е да създам и развия нещо смислено в родината си
Снимка: Личен архив

Петър Найденов получава първия контакт с контрабаса в родния си град Русе при Димитър Игрибозов. След завършване на музикалната академия в София в класа на проф. Тодор Тошев, продължава образованието си в Германия при проф. Волфганг Гютлер, член на Берлинска филхармония. Още като студент започва оркестровата си кариера като соло контрабасист на Камерния оркестър на Българското национално радио. Животът му на оркестров и камерен музикант го води по най-важните концертни зали в света. По настоящем Петър Найденов е соло контрабасист на Симфоничния оркестър на Люцерн и преподавател в университета по изкуствата в Цюрих (ZHdK). Основател и художествен ръководител на Allegra Festival and Academy.

Какво е характерно и важно за есенцията на фестивала и с какво не правите никога компромиси?

Сърцето на Алегра е Академията. Аз съм син на двама преподаватели по музика и „даскалското" е част мен. Есенцията на фестивала и академията в него е да дадем възможност на българските ученици и студенти да се докоснат до знанията на световно признати преподаватели и в същото време да направят своята система от контакти, която е тнеобходима за следващите стъпки в живота им. Що се отнася до компромисите, когато тръгваш да се занимаваш с организацията на подобен проект, ти винаги трябва да си готов на компромиси и то преди всичко със себе си. Все трябва да се свърши още една и още една чужда работа, но пък и много неща научих. Все пак бих казал, че да се прави компромис с нелоялност е трудно.

Кога започна вашият път към музиката?

Моите родители са музиканти и някак си беше логично, че и детето трябва да стане такъв. Детето от своя страна не винаги споделяше идеята на родителите, но като поотмина пубертета дойде амбицията и вече нямаше друга алтернатива. Имах късмет и с учителите ми. Първият ми учител Димитър Игрибозов беше търпелив в трудните години. Все обясняваше на родителите ми да ме оставят да бъда и дете. Той знаеше кога да натисне и наистина стана така. А за професорът ми в Академията Тодор Тошев мога да говоря само със суперлативи. Следващото стъпало беше Германия. Там следвах при проф. Волфганг Гютлер- член на Берлинска филхармония. Не беше лесно, той беше доста егоцентричен човек, но и до днес не съм чувал по-впечатляващ звук и музикална идея от неговите.

Противоречиво е времето днес, поставя на изпитание всичко и всеки. Ще устои ли културата, изкуството на силните ветрове, които духат от почти всички посоки в света? Как реагира на това музикалната общност?

Отново правя уточнението, че по скоро мога да описвам ситуацията в Швейцария и трябва да кажа, че там аз не си задавам този въпрос. Необходимостта от култура и грижата за създаващите я е повсеместна. Било то чрез лични инициативи, общински (кантонални) или държавни политики. Естествено, знаем, че нещата не падат от небето и трябва да се грижим за всичко и приоритетно за публиката ни. Люцернският симфоничен оркестър, където работя като соло контрабасист, има едно наистина мощна програма за приобщаване на нова публика от всякаква възраст. Детски концерти, фамилни концерти, музикален камион, който обикаля из съседните населени места и служи като мобилна сцена за камерна музика, атрактивна концертна програма, създаване общество на приятелите, общество на спонсорите. За всички тези хора ние се грижим, а те се грижат за нас. Ето например, преди две години открихме новата ни зала, построена специално за нашия оркестър, благодарение на частно спонсорство от 15.000.000 франка. В скромната реч, която дарителя направи пред нас, той изтъкна, че е благодарен на кантона, в който живее и работи, и по този начин иска да даде нещо обратно на обществото, направило възможен неговия успех. Забележете – инвестиция от благодарност към обществото. От тук и моята мотивация - да създам и развия нещо смислено в родината си.

ФЕСТИВАЛ И АКАДЕМИЯ АЛЕГРА 2022

На откриващия фестивала концерт, на 15 юли 2022 г., многоликият инструменталист Сергей Малов ще изпълни заедно с Фестивален оркестър Алегра един от най-откровено романтичните и страстни концерти за цигулка - Концерт №3 на Камий Сен-Санс. В програмата са още увертюра към приказната опера „Оберон“ от К. М. фон Вебер и пъстрата сюита „Пулчинела“ на Перголези/Стравински. Диригент е Никола Паске.

Рециталът на родения в Лайпциг виолончелист Боби Костадинов и пианистката Виктория Василенко, плануван за 18 юли 2022 г. в камерна зала България, е с програма, популярна и стилна, включваща произведения от Франц Шуберт, Лудвиг ван Бетовен, Николо Паганини, Жером Дюкро, Григораш Динику/Яша Хайфец.

За ценителите на камерната музика на 19 юли 2022 г. на сцената на зала България Сергей Малов и Грегори Асс - цигулка, Нимрод Гуез, виола, Ласло Феньо, виолончело и Петър Найденов, контрабас ще изпълнят Струнен квартет №1 на Бедржих Сметана и Струнен квинтет №2 на Антонин Дворжак – фокус Чехия. Концертмайстори и оркестрови водачи от световна класа обединяват сили и вдъхновение в името на съвместното музициране.

В рамките на тазгодишното издание ще бъде представено новото достижение на фестивала - Международния младежки оркестър The New Generation. След премиерата миналата година под ръководството на концертмайстора на Виенска филхармония Райнер Хонек, тази година на 20 юли 2022 г. оркестърът ще музицира под менторството на Грегори Асс, концертмайстора на Люцернския фестивален оркестър, лично поканен от Клаудио Абадо на този му пост. Заедно с брилянтния солист Людмил Ангелов музикантите ще предложат на публиката Концерт за пиано No 21, C Dur от Волфганг Амадеус Моцарт, както и Серенада за струнен оркестър от Пьотр Илич Чайковски – две, колкото известни, толкова и обичани пиеси. Този концерт олицетворява духа на Алегра, чрез който талантите на бъдещето получават уникалната възможност да музицират с някои от най-големите артисти на музикалното Днес.

Това ще може да съпреживее публиката и на 21 юли 2022 г., когато сцената ще срещне изключителния цигулар проф. Борис Гарлицки, победител на престижния конкурс Premio Paganini, Шаоминг Уанг – концертмайстор на Цюрихската Опера, доайенът на виоловата група на Берлинска филхармония Вилфрид Щреле, проф. Нимрод Гуез - Chamber Orchestra of Europe, челиста на Квартет „Йерусалим“ Кирил Злотников, вече добре познатия на публиката Атанас Кръстев с младите и многообещаващи звезди Лора Маркова и Полин ван дер Рест в изпълнението на два шедьовъра на ранния романтизъм - Струнен октет от Феликс Менделсон – Бартолди и Струнен квинтет C Dur от Франц Шуберт.

На 22 юли 2022 г. Фестивалният оркестър Алегра заедно с покоряващо виртуозния унгарец Ласло Феньо ще представят Вариации по тема „Рококо“, Op.33 на П. И. Чайковски под прецизната палка на Йоханес Шлефли. В програмата още - Увертюрата към операта „Силата на съдбата“ на Джузепе Верди и балетна сюита „Жар–птица“ на Игор Стравински.

Повече детайли за фестивалната концертна програма и за академия Алегра, може да намерите на официалния сайт на фестивала - allegrafestival.com.

Билети в системата на Eventim и на касата на зала България, както и на: allegrafestival.com/bg/program-2022/.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю