Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Не съм бягал от срещата с НАТО": Радев каза защо е в Швейцария, докато Алиансът е в София

27 май 2024, 16:38 часа • 5187 прочитания

"Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия. Вие мислите ли, че вече има такива предпоставки. Наблюдаваме как риториката и действията в тази посока непрекъснато ескалират".

Този коментар пред български журналисти направи президентът Румен Радев, който е на посещение в Швейцария. По темата с предстоящата конференция за мир държавният глава каза, че това е една изключително важна първа стъпка и допълни, че е важно да се говори наистина за мир.

"Надявам се в медиите новината да не бъде, че Радев е избягал от срещата с Йенс Столтенберг, моето посещение в Швейцария беше планувано много отдавна", каза той по повод провеждащата се конференция на НАТО в София, от която Радев отстъства.

Още: Готова ли е Русия за мирни преговори? Анализ от проф. Румен Кънчев (ВИДЕО)

"Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна - чрез предоставяне на разузнавателна информация,целеуказване, оръжия, муниции, подготвка и вече има европейски лидери, които открито говорят за това присъствие", смята той.

Детски пистолетчета за евроатлантици

По думите на Радев парламентът трябва да работи за по-бързото прекратяване на войната, а не за разпалването й. "Здравият разум не може да се асоциира със всяване на страх. Длъжни сме да предвидим всички сценарии, дори и най-лошите, а не да спомагаме да се осъществят. Не искам да плаша никого. Призовавам за трезв разум", каза президентът и се обърна остро:

Още: Главчев: Членството на България в НАТО е гаранциа за сигурност на българите

"Ако нещо не е ясно, политиците ни, които взимат решения, могат да се допитат до експерти. Нека си намалят малко ентусиазма и да мислят повече. Защото въпросът вече не е само чисто политически. Решенията се взимат от хора, които през живота си са стискали само детско пистолетче", призова държавният глава.

Той призова всички народни представители и хора, които вземат решения за изпращане на оръжие в Украйна, да минат поне един месец интензивна военна подготовка и да подпишат декларация, че ако се наложи - те ще воюват за България.

"Нали си давате сметка, че има хора, които без да мигнат - взимат решения, които могат да доведат до риск за живота на другите. Ако се случи така, както каза един бивш министър на финансите - че ако дойде врагът, ще дадем отпор. Аз не съм сигурен, че ще дадем отпор и няма да трябва да търсим тези хора. Нека намалят тези хора ентусиазма и да мислят повече", каза на финала Румен Радев.

Още: Столтенберг в София: Живеем в по-опасен свят - НАТО трябва да реагира (ВИДЕО)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес