Serpact: Силни сме, защото сме обединени и се допълваме

3592
Serpact: Силни сме, защото сме обединени и се допълваме
Снимка: личен архив

- Какво ви събра в Serpact:

Дидо

Започнахме работа с Никола през 2017 година официално. Бяхме водени от ясната идея да предлагаме една по-иновативна и по-пълна SEO услуга, основана на тестове на алгоритми и извличане на нови знания, детайлна техническа оптимизация и стратегии за маркетинг със съдържание за максимален успех на клиентите.

Постепенно подобрявахме отношенията си с Никола и се шлайфахме с всеки проект, до момента, в който днес имаме изградена система на работа за клиенти, която работи перфектно. Всички наши клиенти получават уникални стратегии и не работим с клиенти в един и същ бранш, защото смятаме, че така е най-прозрачно и честно за всички. Резултатите днес са повече от зашеметяващи! Клиентите са щастливи и дори ни дават видео отзиви.

Освен всичко, поривът за нови знания на още по-високо ниво, както и за нови контакти, ни отведе в чужбина. И така започнахме да посещаваме събития в световен мащаб. Така се роди и идеята за SerpAsk. Измислихме тази серия от уебинари в движение, но с ясната идея - да доведем, макар и виртуално, всички световни SEO специалисти от най-високо ниво, в България, за да споделят знания и опит, както и свои успешни практики.

Ако трябва обаче да обобщя какво точно ни събра то е: колегиалност, доверие, чисти и коректни отношения, много силно приятелско чувство. Не минава ден, в който да не комуникираме. Серпакт сме като едно семейство, ние не работим, това е начин на живот, без който не можем.

Боби

В началото беше SEO. :) Почти библейско начало. Никола Минков се появи като клиент за SEO. Той и негови съдружници имаха бизнес и искаха да им се изработи онлайн магазин и след това оптимизация на същият магазин за Великобритания. Още тогава той ми направи впечатление като бърз и напорист човек. Активен. Това понякога ме плашеше, изстискваше ме извън моята зона на комфорт. Доста по-късно осъзнах, че това е за мое добро. За да успяваш, трябва да си динамичен, проактивен и много гъвкав.

Направихме магазина, започнахме и оптимизация за Google, която стана доста успешна, предвид трудната и висококонкурентна област. Интернет-магазина завоюва много добри позиции в английският Google, дори преди Amazon. Но… тогава съдружниците на Ники пожелаха да сменят името на бизнеса, да извършат преструктуриране и други различни промени, което според мен беше грешка в този момент. Въпреки това те го направиха и това доведе до значителен срив и прекратяване на нашата съвместна работа.

Като следствие Никола се “запали” по SEO и започна сам да експериментира, с различни проекти, как се случва това “чудо”. Доста време съм му помагал със съвети, идеи, и знанието, което имам натрупано през годините на практическата ми работа. Дори, когато той започна да се справя доста добре сам, ние продължихме да обсъждаме различни казуси, тактики и методи, помагайки си един на друг. Може да е странно за някои, но винаги сме си сътрудничили, макар че дефакто се явяваме конкуренти в един общ пазар. Аз споделям при моите проекти кое работи, той - при неговите, и обменяме нови идеи. Един наистина добър дух на колегиалност и приятелство.

По късно, в началото на 2018, помня, Никола ми се обади, и ми предложи да помисля по идеята за обединяване - на двете ни фирми. Самият той знаеше, че това ще е революционно за мен, защото фирмата ми Идея Студио съм я създал от нула, и за мен е като дете - нещо много ценно, което съм отгледал. Тук е място и да отделя думи за благодарност на съпругата ми Надежда, която винаги ме е подкрепяла и съветвала по много ценен и умен начин. Много голяма част от успехите си дължа на нея.

След месеци на анализ и премисляне реших да предприемем тази стъпка по сливане. Имах самочувствието, че съм добър SEO специалист, имам го и сега. Но като мениджър не съм толкова силен и добър. Това ми куцаше. Именно то наклони везните да се обединим и с общи усилия да сме още по-ефективни. И усещането, че ще стане един много добър екип от нас не ми даваше мира. Така и се случи :)

Ники

Познавах Боби отдавна, беше мой ментор така да се каже дълги години. След това забелязах Дидо в Linkedin с една много интересна публикация и директно го попитах няколко въпроса за SEO и бързо разбрах, че има солидни знания, буквално за няколко седмици започнах да разбирам, че той знае много.

Дидо стана част от Serpact през 2017 година, като присъединяването му беше много успешно. С Боби през 2018 година, успяхме да присъединим Идея Студио в Serpact и така увеличихме силата ни, знанията и опита също.

За да обобщя ни събра любовта към работата за SEO, защото ние обичаме професията си безкрайно много, за нас това е хоби, интересно ни е и както се казва има тръпка.

Иначе чисто управленски, аз гледам да управлявам агенцията малко по-нестандартно, ако искаш да си най-добрия отбор, трябва да имаш най-добрите играчи. Е, Дидо и Боби според мен са от най-добрите в България, а защо не и на световно ниво.

Кой е най-добрият специалист измежду тримата?

Дидо

Ще го кажа така - и тримата! И да, това наистина е валидно! Някак не мога да разделя Serpact на само себе си, само Никола, само Борислав или само някой от другите от екипа. Serpact няма да е Serpact, ако не сме тримата и нашия екип от талантливи и можещи специалист. И това съвсем скоро го разбрахме за пореден път, при споделяне на наши снимки от събитие в социалните мрежи и респективно реакцията на хората, както и при съвместни уникални идеи за стратегии на нови големи проекти.

Всеки от нас е движеща сила, компоненти на една машина, която не може да работи без един от тях. Почти постоянно се събираме за брейнсторминг срещи, записваме идеи, комбинираме, изграждаме стратегии заедно. Именно тук се случва магията и всичко това е уникално! Ако сме записали една среща да бъде за около час, обикновено тя е не по-малко от 3 часа! Аз винаги съм вярвал, че SEO е отборна игра. Така работят големите агенции в чужбина и бележат успехи. Сам специалист е трудно да постига такива успехи, дори почти невъзможно, а да не говорим да работи по големи проекти.

Боби

Хм, трудно е да се каже. Ние сме добър екип именно защото всеки е силен в дадена област, и взаимно се допълваме, сборът от нас покрива всички аспекти на оптимизацията за Google и заедно можем да постигнем всичко. Дидо е нощната птица при нас, става по обед, работи до късно сутринта и е царят на семантиката и патентите на Google. Аз съм силен в локалното SEO, бранд популяризирането, също и съдържанието, от гледна точка на Google Raters. Освен това управлявам и задачите по дистрибуцията на съдържанието. Никола е машината - страхотен организатор, много способен мениджър и работохолик - човек, който прекарва на компютъра и по 16 часа.

Силни сме, защото сме обединени и се допълваме.

Ники

Ще го опиша така: когато удряш не го правиш с разперени пръсти, нали? Свиваш всички пръсти и удара става по-тежък, силата е по-голяма. Затова мисля, че няма как да откроим някой от нас.

Боби е човекът с идеите при нас, с абстрактното мислене и солидния опит, което винаги има своята роля в един проект. Аз винаги научавам нещо от него, защото през него са минали хиляди ситуации, задачи и някак си е съомявал да се справя.

Дидо е техника, човека семантика, винаги има идея как работи дадено съдържание, как да го обвърже според намерението на потребителя и как да го реализира. Понякога се възхищавам колко знае и е удоволствие да го слушам с часове и да се уча!

Какво харесвате в другите?

Дидо

Ако трябва да изброя пълния списък, мисля че трябва да напиша книга, но ще опитам да резюмирам, доколкото е възможно. Харесвам това, че винаги можем да бъдем както колеги, така и приятели. Можем веднъж да се смеем, а после да се заровим в някой проблем. Може сега да се критикуваме за нещо, а след това да се похвалим за друго. Пълна прозрачност! Това изгражда изключително много, вдигаш нивото не само на експертизата си, а и на чисто човешките качества!

Харесвам в Никола умението му да “дълбае” в SEO проблемите, да извлича ноу-хау от тях, да тества неща, за които никой досега не се е сещал, да прави неща, които никой не е правил. Харесвам много мисленето му тип “За мен няма невъзможни неща!”. Понякога водим късни разговори с Никола, когато той е в Америка или пътува с автомобила си. Тогава сме чертали планове, които са идвали на момента и за които сам човек не би се сетил никога. Голяма част от тези планове вече са реализирани, за което съм безкрайно щастлив!

Борислав Арапчев е човек с много добра детайлна визия за общата картина на един проект, именно за това той е нашият SEO стратег. Винаги дава креативни идеи за по-добра конвертируемост на даден сайт и уникални идеи за промотирането му.

Боби

Във всички нас харесвам, че имаме чувство за хумор. Понякога имаме наистина трудни казуси и хуморът помага. Може да е и песен, закачка или виц, това внася свежест.

Иначе - в Дидо ми харесва, че той вниква в дълбочина, рови и там, където всичко е уж ясно и открива нови отговори. Като будител или възрожденец през нощта седи над документите и анализира, работи.

В Никола ми харесва, че той наистина е безстрашен, винаги има бързо решение, което е и вярно, и знае как да подреди нещата, за да има ред и те да се получат. Той е най-смел, комуникативен и решителен! Мога да кажа, че определено той е двигателят на Serpact! Мотиватор, който е за пример.

Ники

В Боби ми харесва това, че е много спокоен и сдържан. Потиска емоциите си и взима решенията хладнокръвно. Не се влияе от външната среда или напрежението, обича да взима спокойно решенията и да бъде хладнокръвен. Това е качество, което ми се иска да го имам и аз, но имам още доста да уча от него.

Дидо е човек, който ако се наложи в четири сутринта става и започва да работи с мен дори по 12 часа докато не намерим решението. Винаги дава идеи базирани на данни, вниква в конкуренцията и какво и как е постигнала. Като цяло с него прекарваме много в разговори по телефон, докато пътувам и там както той е споменал се раждат брутални идеи, като тази за SerpAsk.

И двамата за мен са приятели преди всичко, важни хора в моя живот. Често ме питат как успяваш с Боби или Дидо, те са тежки характери. Отговарям просто, разбирам ги. Не може да промениш един човек, но може да намериш работещ баланс в отношенията ви, наричам го политика на балансите!

Имали ли сте разногласия помежду си?

Дидо

Никога не сме имали сериозни разногласия между нас. Случвало се е да спорим за тактики на даден проект, имали сме лични проблеми, които са създавали известна доза напрежение, но това е част от живота на всеки човек. Умеем да се критикуваме един друг, но по начин, който да ни изгради, а не да разруши отношенията ни. Така след разговора обидени няма, а по-скоро хора, които надграждат себе си. Кой не мечтае за това, докато работи?!

Завистта към нас, не ни е променила. Подминаваме я с усмивка и дори ни надъхва още повече.

Боби

Сериозни - не. Разногласия може да имаме по проблем в работата, всеки да предложи различен подход за постигане на резултат, в по-особен случай.

По принцип имаме утвърдена и ефективна система на работа, където всеки знае своето място и отговорности. И това работи много добре.

Но има проекти, които са сложни, или изникват технически или други проблеми. Тогава се налага да правим брейнсторминг, всеки изказва мнение и варианти. Преценяваме кое е най-смислено и работим по това. Ако не се получи - опитваме друго. Но никога не се отказваме! Това са любимите ми моменти - когато си като детектив, с лупата търсиш и в най-малката подробност за някакъв “препъникамък”, или пък гледаш от високо, за да видиш голямата картинка. Имали сме такива безсънни нощи, но най-удовлетворяващото е, когато намериш проблема и го решиш. Тогава се чувстваш като Христофор Колумб.

Имали сме и градивна критика, един към друг, но тя преминава в добронамерен тон, и именно затова води до корекции и подобрения след това. Важното е, че имаме чуваемост един друг, това ни усъвършенства постоянно, защото - всеки ден ти можеш да бъдеш по-добър от самият себе си, от вчерашното ти “Аз”.

Ники

Често водим разговори в които сме на различно мнение в началото или идеите за разрешаване на дадена ситуация, но за щастие винаги излизаме с общо решение на дадения проблем. Това е абсолютно нормално, но само когато имаш мнение и го изказваш си полезен, ако се примиряваш с казаното на другия винаги и на 100%, значи нямаш собствено.

Понякога аз бъркам, понякога Дидо или Боби, но кой е безгрешен. Предимството ни е, че валидацията на даден казус е от двама топ специалисти и дори да си пропуснал нещо, те ще го намерят, няма да пропуснат да ти го докажат дори! Това е много голяма сила, която може би не се осъзнава от други агенции, защото шанса да сбъркаш в общото си решение е почти нулев!

Кой е най-веселият ви момент в Serpact?

Дидо

Не може да се отдели само 1 определен момент. Никога не сме само прекалено сериозни или хумористични. Смесваме едното с друго, защото така настроението и емоциите са на максимално ниво. Приятно и забавно е, когато правим тиймбилдинги с целия екип, но не мога да скрия, че на мен лично ми е най-забавно, когато тримата пътуваме в чужбина. Никола е невероятен шегаджия! Трябва да го познаваш добре, за да не се хващаш на шегите му, които много пъти изглеждат невероятно достоверни.

Боби

Всеки ден! Между напрежението и многото задачи винаги намираме и мъничко време за шега, за настроение, и така колегиалната ни спойка става все по-добра и здрава.

Смехът и хуморът са огромна част от нашите отношения, които не пречат да придвижваме и ангажиментите си също.

Добрите колегиални отношения и успехите ги има, защото просто сме добри приятели!

Ники

Обичам много да се шегувам и понякога ми се получава добре. Според мен работата си е работа, но понякога когато усетя, че е паднало настроението в екипът им правя номера, за да разведря обстановката. Общото взето всеки ден има шеги, закачки и номера, за да може да има разнообразие. Хората, които ме познават са наясно, че могат да очакват всичко от мен в тази посока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю