Смелост или лудост: Българинът, който заживя в Киев по време на война (ВИДЕО)

12004

Да напуснеш мирна България и да заживееш в град, който е в центъра на ударите от ракетите? Смелост или лудост? Това е историята на Петко Петков, който е системен архитект и инженерен-програмист.

Живее от известно време в Киев, а от първия ден на войната отива на границата до Украйна, за да помага с организацията на хуманитарната помощ за хората, които са се евакуирали.

Налага му се се да се върне в България - детето на една от жените, на които помага, се нуждаело от медицинска помощ у нас. Няколко месеца след като е на родна почва, решава да се установи в Киев. Продава своето жилище и заминава към военна Украйна с всичките си вещи.

Като координатор на хуманитарната помощ Петко посещава Буча, Ирпен и Мощун, за да види с какво би могъл да помогне на хората там.

"Имаше трупове на жени, имаше трупове на деца. Много от тях са измъчвани. Тъй като имах възможност да се срещна с доста местни, да разговарям с тях. Някои от тях ме поканиха на гости, показаха ми къде са се криели по време на руското присъствие в началото. Разказваха ми истории за изнасилени жени."

Петко не се колебае да вземе решението да се установи в Киев, най-трудно му е да обясни на украинците, че българите не подкрепят режима на Путин. Дори понякога се срамува от факта, че голяма част от хората у нас се определят като путинофили.

"Винаги, когато изляза някъде навън и ме попитат откъде съм и кажа откъде съм, те винаги ще ме съпоставят с моите сънародници. Това е, че в медийното пространство се налага едно мнение, че българите сме много проруски настроени. Много се водим по тази руска пропаганда. Истината е, че не е точно така, но по-западно ориентираните, по-интелигентните хора, които наистина са наясно какво точно се случва."

Повече вижте в репортажа на Михаил Митев!

ОЩЕ: Малко отдих за Украйна от иранските дронове, ще взриви ли непоправимо ислямът руската армия?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com