Малко отдих за Украйна от иранските дронове, ще взриви ли непоправимо ислямът руската армия?

15124
Малко отдих за Украйна от иранските дронове, ще взриви ли непоправимо ислямът руската армия?
Снимка: Getty Images

За разлика от вчера сутринта, днес Украйна не осъмна под масова руска атака с дронове. Такава руска атака обаче все пак имаше – в Николаев, като там частично е прекъснато електрозахранването, съобщава УНИАН. Убит е и един човек. Това обаче е станало заради обстрел с реактивни системи за залпов огън – петте дрона-камикадзе, които са били изстреляни срещу града през нощта, са били свалени от украинската ПВО.

Атаки е имало още в Днепър и Кривой Рог.

Във връзка с вчерашната масова атака с дронове – в крайна сметка Генералният щаб на украинската армия обобщи в сутрешната си сводка, че срещу цели на украинска територия Русия е изстреляла 43 дрона на 17 октомври, а от тях 38 са свалени. Изглежда петте дрона, които не са свалени, са ударили цели в Киев.

Дмитрий Медведев: Доставки на оръжие за Украйна ще разрушат отношенията ни с Израел

Бившият руски президент и настоящ заместник-председател на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев предупреди Израел, че доставки на оръжи...

В дневния си доклад за войната в Украйна американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) цитира американския военен анализатор Брет Фрийдман по въпроса с дроновете-камикадзе "Шахид-136" на Иран, които Руската федерация усилено използва за удари по цивилни цели и критична цивилна инфраструктура. По думите на Фрийдман, количеството експлозив, което носи един дрон, е около 88 паунда, докато един артилерийски снаряд със стандартен за НАТО калибър от 155 милиметра носи 23,8 паунда експлозив. Това означава, че дроновете носят три пъти повече експлозив.

Иран официално отрича да е продавал на Русия дронове за войната в Украйна, но ключовото уточнение е "за войната в Украйна". А според The Washington Post, Техеран вероятно ще продаде на Москва ракети "Фатех-110" и "Зулфикар", освен различни спецификации на дронове.

ISW обръща внимание и на набираща популярност версия относно смъртоносната стрелба на военен полигон в Белгород, при която официално загинаха 11 души. Институтът цитира информационния източник ASTRA, който публикува разказ на ранен очевидец, но с уточнение, че не е потвърдена достоверността на разказващия. Според разказа, командващият на отделението подполковник Андрей Лапин (няма роднинска връзка с генерал Александър Лапин) се разгневил на трима мюсюлмани (дагестанец, азербайджанец и адигеец), които не искали да отидат да се бият в Украйна с мотив, че "това не е нашата война". Лапин обаче контрирал, че войната в Украйна е "свещена война", но тогава мюсюлманите отвърнали, че това не е вярно – свещена война била само войната, водена от мюсюлмани срещу неверници. Тогава, според очевидеца, Лапин отговорил, че в такъв случай "Аллах е страхливец, ако не позволява да воюваш за държавата, пред която си положил клетва". Обидата към Аллах впоследствие довела до смъртоносната стрелба, която обаче извършили трима таджики. Източникът на ASTRA, за който не е потвърдено кой точно е, пише и, че видял 30 убити, включително подполковник Лапин.

Дори и това да са слухове, според ISW те показват, че Кремъл разчита много на малцинства от вярващи мюсюлмани като войници в Украйна, а това създава допълнително напрежение, защото и много от убитите досега са именно от малцинства, тъй като режимът на Путин хвърли първо тях в огъня на войната.

Военните действия в Украйна

Евросъюзът обмисля да плати на Илон Мъск, за да продължи да предоставя Starlink на Украйна

Страните от ЕС обсъждат дали да предоставят финансиране, за да гарантират, че украинците ще продължат да имат достъп до жизненоважните ...

Изминалото денонощие може да се охарактеризира като такова на затишие, при това на всички фронтове. Такива са и украинските данни, но и данните на един от най-популярните руски телеграм канали, следящи войната в Украйна – "Рибар".

При Лиман и в направлението към Луганска област (Сватово – Кремена) все още няма решителна голяма украинска атака, а само локални операции, явно с цел разузнаване, както и натрупване на сили и артилерия. В Херсонска област ситуацията е същата, като там основната цел на украинците изглежда Берислав и те се подготвят за решителна атака на града, като нанасят артилерийски удари по цели в района на линията Нова Каховка - Берислав. Нова Каховка е особено важна точка, защото овладяването ѝ ще позволи успешна обсада на АЕЦ Запорожие. Именно в Запорожка област имаше редица украински удари по руски военни цели, главно оръжейни депа и командни постове – при Марфопил, Токмак, Мелитопол. При Бахмут, където чрез ЧВК Вагнер Русия и привържениците на Путин се надяват на голям пробив, също няма никаква промяна на позициите и изглежда обявените подкрепления за украинските сили, защитаващи града, вече са дошли, което блокира опитите за руско настъпление.

ОЩЕ: ЕС каза "чемодан, вокзал" на любимец на Путин - вокалистът на "Любе" Николай Расторгуев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

F-16 е още по-близо: Украйна получи първия симулатор (ВИДЕО)

Започна ли второто руско настъпление към Харков: Ситуацията край града е много напрегната

Орбан напомни, че е с Путин: Унгария подкрепя китайския мирен план за Украйна

Папата отпуска 100 хил. евро в помощ на Бразилия

Руската точност е не само в бомбите: В Москва зарята за 9 май попадна право в тълпата зрители (ВИДЕО)

Без любов към родината: За 10 години - 10 пъти повече "изменници" в Русия (ГРАФИКА)

Морските дронове на Украйна са нанесли щети за 500 млн. долара на руския Черноморски флот

Китайската мафия е купила най-големия публичен дом в Европа: Ухае на корупция с трима политици

Байдън съсипа живота ми: Американката, която го обвини в сексуално насилие, потърси спасение в Русия

Путин пак показа: Трябва да бъде бит здраво, за да има мир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com