X
 
 

Защо е хубаво, че не знаят много за България?

1650 1
photo of Защо е хубаво, че не знаят много за България?
Снимка: iStock/Guliver

"В Западна Европа знаят твърде малко за България и Румъния. Но това означава, че с тези две страни явно няма големи проблеми", казва в интервю за Deutsche Welle политологът Франц-Лотар Алтман в рамките на голямата конференция "България - 10 години в ЕС и в навечерието на своето европредседателство", която се проведе в Берлин.

Вече има две Българии

Средната заплата в София е над два пъти по-висока от средната заплата във Видин. Няма новина в това изречение - отдавна знаем, че Север...

Какво очаквате от българското европредседателство?

През първото полугодие на следващата година по време на своето европредседателство България очевидно ще се представи като страна, която все пак е постигнала напредък. Независимо от факта, че последният доклад на Комисията беше добър, макар и не съвсем. Лично аз се надявам, че по време на председателството си България ще се покаже като страна, която вече здраво е стъпила в ЕС. На конференцията в Берлин силно впечатление ми направи дискусията за съдебната власт в България - област, в която все още има доста дефицити. Тези дефицити обаче не са типични само за България, те са присъщи на целия регион. И всички се надяваме, че тъкмо с помощта на ЕС нещата ще се променят.

Вие преподавате в университета в Букурещ и добре познавате Румъния. Можете ли да направите сравнение между двете страни, като имате предвид и последните доклади на Еврокомисията по Механизма за сътрудничество и наблюдение?

Интересно е да се сравнят двете страни в хода на последните години. Ние, в старите еврочленки, открай време ги разглеждаме като някакъв вид близнаци. В това има известно основание, защото двете страни имат сходни проблеми. След приемането Румъния първоначално дръпна, сега обаче критиката от Брюксел е по-остра срещу Румъния, отколкото срещу България. Лично аз не съм сигурен дали в момента това е основателно. Защото в борбата срещу корупцията например Румъния създаде специалната антикорупционна служба DNA и доказа, че се ангажира много сериозно с този най-съществен проблем. А в България този процес върви по-бавно. Сходно е положението и в икономиката. Прегледах данните за последните девет месеца и установих, че в Румъния ръстът на БВП е 8%. Тоест и по този показател Румъния се развива по-добре и по-бързо от България. Веднага трябва обаче да отбележа, че през последните месеци и българската икономика работи на все по-високи обороти.

Юнкер не иска политически търкания между Западна и Източна Европа

Да няма конфликти и търкания. Към това се стреми председателят на Европейската комисия (EК) Жан-Клод Юнкер по отношение на предприемани...

Както казахте, в Западна Европа, и в частност в Германия, между двете страни не се прави особена разлика. А какъв е имиджът им? През последните години като че ли най-много се говори за трудовата миграция и за така наречената "миграция по бедност"?

За съжаление, тук интересът и информираността за тези две страни е на ниско равнище. Това е тъжно, но пък си има и своя положителна страна, защото означава, че с тези две страни очевидно няма някакви големи проблеми. Отрицателните възприятия са свързани главно с миналото, но също така с високите равнища на корупция, а в случая с България – и на организираната престъпност. Да, миграцията също е проблем. Тук все се говори за "българите" и "румънците", докато - особено в случая с Румъния - става дума най-вече за представители на ромското малцинство. От друга страна, хората, които идват от тези страни, се интегрират относително добре. Често пъти те пристигат в Германия с добро образование, което много улеснява интеграцията им - за разлика от общия случай, който наблюдаваме в момента с бежанците.

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
    скрински е радактирал някаква НЕВЕРОЯТНА безмислица. Първо думата /знаят/ може да се използва за всичко. Какво да знаят ? Реалноста сочи , че винаги този който иска да знае знае. Една не малка част от тези са такива злосторници за Народа и България/ Р.Македония. и направляват управляващите от АНТИНАРОДНАТА КЛИКА*89. А , какво ли си мислите , че един от Португалия знае за Латвия ? Прокарвате някакв виж още ›› и ФАКАНИ есейщини /НАРОДЕН ФРОНТ.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Самоук художник от Айтос реди пета самос...

Иван Петров не е учил живопис, но рисува от малък. Това му дава вътрешно чувство за свобода и удоволетворение. Днес, той е зрял мъж на ...

missing image
Дневен хороскоп за 14 декември

Овен Вашите действия могат да доведат до триумф и успех. Не отлагайте за утре срещите, общуването, любовните признания. Дреболиите мог...

Последно в Актуално