Защо е хубаво, че не знаят много за България?

2203
Защо е хубаво, че не знаят много за България?
Снимка: iStock/Guliver

"В Западна Европа знаят твърде малко за България и Румъния. Но това означава, че с тези две страни явно няма големи проблеми", казва в интервю за Deutsche Welle политологът Франц-Лотар Алтман в рамките на голямата конференция "България - 10 години в ЕС и в навечерието на своето европредседателство", която се проведе в Берлин.

Вече има две Българии

Средната заплата в София е над два пъти по-висока от средната заплата във Видин. Няма новина в това изречение - отдавна знаем, че Север...

Какво очаквате от българското европредседателство?

През първото полугодие на следващата година по време на своето европредседателство България очевидно ще се представи като страна, която все пак е постигнала напредък. Независимо от факта, че последният доклад на Комисията беше добър, макар и не съвсем. Лично аз се надявам, че по време на председателството си България ще се покаже като страна, която вече здраво е стъпила в ЕС. На конференцията в Берлин силно впечатление ми направи дискусията за съдебната власт в България - област, в която все още има доста дефицити. Тези дефицити обаче не са типични само за България, те са присъщи на целия регион. И всички се надяваме, че тъкмо с помощта на ЕС нещата ще се променят.

Вие преподавате в университета в Букурещ и добре познавате Румъния. Можете ли да направите сравнение между двете страни, като имате предвид и последните доклади на Еврокомисията по Механизма за сътрудничество и наблюдение?

Интересно е да се сравнят двете страни в хода на последните години. Ние, в старите еврочленки, открай време ги разглеждаме като някакъв вид близнаци. В това има известно основание, защото двете страни имат сходни проблеми. След приемането Румъния първоначално дръпна, сега обаче критиката от Брюксел е по-остра срещу Румъния, отколкото срещу България. Лично аз не съм сигурен дали в момента това е основателно. Защото в борбата срещу корупцията например Румъния създаде специалната антикорупционна служба DNA и доказа, че се ангажира много сериозно с този най-съществен проблем. А в България този процес върви по-бавно. Сходно е положението и в икономиката. Прегледах данните за последните девет месеца и установих, че в Румъния ръстът на БВП е 8%. Тоест и по този показател Румъния се развива по-добре и по-бързо от България. Веднага трябва обаче да отбележа, че през последните месеци и българската икономика работи на все по-високи обороти.

Юнкер не иска политически търкания между Западна и Източна Европа

Да няма конфликти и търкания. Към това се стреми председателят на Европейската комисия (EК) Жан-Клод Юнкер по отношение на предприемани...

Както казахте, в Западна Европа, и в частност в Германия, между двете страни не се прави особена разлика. А какъв е имиджът им? През последните години като че ли най-много се говори за трудовата миграция и за така наречената "миграция по бедност"?

За съжаление, тук интересът и информираността за тези две страни е на ниско равнище. Това е тъжно, но пък си има и своя положителна страна, защото означава, че с тези две страни очевидно няма някакви големи проблеми. Отрицателните възприятия са свързани главно с миналото, но също така с високите равнища на корупция, а в случая с България – и на организираната престъпност. Да, миграцията също е проблем. Тук все се говори за "българите" и "румънците", докато - особено в случая с Румъния - става дума най-вече за представители на ромското малцинство. От друга страна, хората, които идват от тези страни, се интегрират относително добре. Често пъти те пристигат в Германия с добро образование, което много улеснява интеграцията им - за разлика от общия случай, който наблюдаваме в момента с бежанците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю