ЦИК се направи на ударена по сигнала срещу билборда за Alfa АТАКА

28362
ЦИК се направи на ударена по сигнала срещу билборда за Alfa АТАКА

Сигналът на „Протестна мрежа” срещу билбордовете на Алфа ТВ беше отхвърлен от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Преди два дни от „Протестна мрежа” съобщиха, че сезират ЦИК заради нарушение на изборното законодателство. Причината е, че на билбордове с реклама на Алфа ТВ е изписана цифрата 20, без да има придружаващ надпис, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

Петър Москов: Подкрепяме "Протестна мрежа" за сигнала срещу "Атака"

От правилата има смисъл единствено когато важат за всички. Реформаторският блок подкрепя инициативата на "Протестна мрежа" относно нару...

"Изборният кодекс предвижда всеки агитационен материал в предизборна кампания да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположена в обособено поле" (чл. 183, ал.2 от ИК).

Според ЦИК обаче основание за безпокойство и за санкциониране на „Атака” няма. Причините – първо, Alfa АТАКА и партия „Атака” не означават едно и също нещо и съответно не може да се счита, че цифрата 20 е призив за гласуване за националистите. Освен това ЦИК се съмнява къде е поставено числото 20 – върху самия билборд или върху снимката на билборда на Алфа ТВ, която е изпратена като доказателство към сигнала на „Протестна мрежа”. Ето и какво пише в решението на ЦИК:

От представените снимки на хартиен и електронен носител се установява, че върху рекламните пана се съдържа реклама на телевизия „Аlfa АТАКА". Действително част от името на телевизията съвпада с името на политическа партия, но върху рекламния материал не се съдържа призив за подкрепа или неподкрепа на тази партия. Единствената снимка, приложена към сигнала, с изображение на билборд, върху който освен рекламата се съдържа и числото 20, което съвпада с поредния номер на ПП „Атака" в бюлетината за гласуване на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г., не е ясно къде е поставен. В сигнала също не се сочи местоположението в страната на този билборд, а допълнително поисканата информация в този смисъл от подателите на сигнала, която беше предоставена е много обща - на магистрала „Тракия". Освен изложеното, от снимката не може да се установи безспорно дали върху билборда или върху снимката е монтирано изображението на числото 20”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com