ГЕРБ продължава да мачка БСП при над 50% преброени бюлетини

14854
ГЕРБ продължава да мачка БСП при над 50% преброени бюлетини
Снимка: БГНЕС

Десницата печели – това са първите, по-обобщени изводи от провелите се през последните четири дни избори за Европейския парламент както за България, така и за ЕС като цяло.

При 54% преброени действителни бюлетини в България по данни на ЦИК, ГЕРБ получава 32,18% от гласовете. Коалиция за България засега остава на второ място, след като вчера се появи въпросът дали няма да бъде изместена от БСП. Червените имат 18,80%. На трето място е ДПС с 14,52%. „България без цензура” засега е с 10,73%, а Реформаторският блок печели 6,66%. Преведено в мандати за Европейския парламент това означава, че ГЕРБ взема шест места, Коалиция за България и ДПС имат по четири мандата, ББЦ има два, а Реформаторският блок – едно място.

Бареков и Пеевски - срамът на апатичната България

В пълен ташак (да, няма да крия думата – никой не кри имена на партии вчера) се превърнаха европейските избори, които се проведох...

Избирателната активност в България е 35,52%, като най-висока е тя в Кърджали, а най-ниска е в Русе.

Организацията изглежда малко по-добра от друг път, но представителите на избирателната администрация от провинцията вече чакат на площад "Македония" по 10-11 часа да приемат бюлетините им. Не сме спали 26 часа, оплакаха се хората. Масово се е случило в СИК-овете да спират принтери заради липса на консумативи - най-често свършало мастилото. Не живеем в европейска държава, българинът е твърде търпелив, убедих се за пореден път, каза пред БНТ възмутена представителка на една от секционните комисии. Това не е Европа, в Анадола сме, вбесена каза друга представителка на СИК, като уточни, че здравето е по-важно от каквито и да е избори и хората са готови "да хвърлят чувалите с бюлетини".

Основно тази нощ се приемаха протоколите извън страната, с изключение на 2 протокола, всички са приети, съобщиха говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Няма забележки по тези протоколи, те са изрядни. Към момента от обработени 161 протокола от чужбина, действителните гласове са 24 000, но нямаме резултати по партии, уточни Нейкова.

Европейската картина

Станишев пак сънува победа - имал осем евродепутати с ДПС, а десните били със седем

Очевидно е, че резултатите за БСП са незадоволителни. Поздравявам политическата сила на първо място – това е ГЕРБ, както и всички...

В рамките на няколко часа има известна промяна в картината. След като първите данни сочеха победа на ЕНП и 211 места, сега се оказва, че местата всъщност са с едно повече – 212. ЕНП взема 28,23%. За сравнение в миналия Европейски парламент ЕНП имаше 274 депутати или 35,77% от гласовете. На второ място остават социалистите – ПЕС, със 186 депутати и 24,77%. Това е спад от 10 места спрямо предишния парламент, когато ПЕС имаше 196 места и 25,59% подкрепа. Със 70 депутати и 9,32% АЛДЕ е на трето място, като губи 13 места спрямо предния Европейски парламент. Четвърти са Зелените с 55 места и 7,32% подкрепа, т.е. две места загуба спрямо предишните резултати. Европейската обединена левица е с 43-ма депутати и 5,73% подкрепа, което е увеличение с осем места.

Според AFP различните националисти в Европарламента достигат общо 140 места, което огромен пробив. Тепърва обаче ще има изчисления.

Избирателната активност за ЕС е малко над 43%. Шампиони са Белгия и Люксембург с по над 90% избирателна активност, но там гласуването е задължително. Антирекордът се държи от Словакия - 13%.

Резултатите от евроизборите ще бъдат обсъдени от европейските лидери на неформална вечеря утре, 27 май.

Румен Петков: АБВ иска предсрочни избори, ставаме партия

Да, това е загуба, лоша при това, трябва да го признаем. Това заяви едно от лицата на АБВ Румен Петков пред Нова телевизия. Но нека не...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com