МВР с оперативен щаб за изборите, жандармерията пази бюлетините

14608
МВР с оперативен щаб за изборите, жандармерията пази бюлетините
Снимка: БГНЕС

В МВР е създаден оперативен щаб, в който се координират управлението и дейността на структурите на МВР, при подготовката и провеждането на изборите. Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на пресконференция във връзка с предприетите мерки за обезпечаване на обществения ред, сигурността и законосъобразността на предстоящите избори за членове на Европейския парламент, предаде „Фокус”.

„С моя заповед са планирани дейности за осигуряване сигурността, противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, осигуряване на пожарната безопасност и защита на населението при подготовката и провеждането на изборите”, посочи Лазаров.

Румен Петков за Actualno.com: Управляващите внушават, че в ДАНС са редовни, а в МВР - боклуци

"Двойният стандарт в МВР е нелеп". Това заяви бившият вътрешен министър и лице на АБВ Румен Петков в интервю за Actualno.com. Той комен...

„Има създадено национално звено между прокуратурата, МВР и ДАНС. В него прокуратурата като водещ орган по гарантиране законосъобразността ще съблюдава нормалното функциониране на изборния процес. Осигурено е финансирането за нормалното протичане на изборите за МВР с постановление на Министерски съвет”, обясни той.

„Осъществяваме необходимата координация с ЦИК. Определени са места на централно ниво, на регионално ниво, с които да се осигуряват необходимите координации”, допълни главният секретар.

Жандармерия охранява печатането на бюлетините, а от 20 май ще функционира телефонна линия в МВР за сигнали за нарушения, заяви Лазаров.

Телефонът за сигнали ще е 02/982 22 32, факс: 02/982 56 46 и имейл izbor@mvr.bg.

МЕНСА България кани кандидатите за евродепутати да тестват IQ-то си

МЕНСА България отправи покана до българските кандидати за евродепутати да си направят тест за интелигентност, след което да оповестят р...

„Абсолютно всеки един сигнал, който постъпи в МВР, незабавно ще бъде докладван в компетентната прокуратура. Указанията са подателят на всеки един постъпил сигнал да бъде уведомен за резултатите от проверката. Това се прави с цел да е видно, че има прозрачност, и второ – евентуално при несъгласие или неудовлетворение по проверката, подателят на сигнала да може да обжалва”, обясни Светлозар Лазаров.

„Започна и извозването на бюлетините. Поставени са задачи на столичната и областните дирекции на вътрешните работи за планиране на маршрутите. От 20 май ще функционира денонощна телефонна линия в МВР, на която могат да се подават сигнали за нарушения и евентуални престъпления, свързани с изборния процес. Печатницата на БНБ, където се печатат бюлетините, се охранява от жандармерия. Има пропускателен режим и се записват данните на лицата, които влизат в сградата, за да не се допускат нарушения като в миналото”, обясни Лазаров.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Тодор Гребенаров добави, че бюлетините ще бъдат транспортирани до общините в България следващата седмица.

Той уточни, че служителите на реда няма да се возят в колите, превозващи изборните книжа, за да нямат директен достъп до тях. Полицаите ще проверят всички изборни секции в деня за размисъл, а в самия изборен ден няма да имат право да влизат в секциите, освен при поискване на съдействие от председателя на съответната секция, за което се попълва протокол.

ДПС и "Атака" не подписаха договора за честни избори

ДПС и „Атака” не подписаха договора за честни избори, а ГЕРБ и БСП сложиха парафи. Така общо 16 от участниците в предстоящи...

Полицейско присъствие ще има и при предаването на бюлетините от секциите до районните избирателни комисии след приключване на изборния ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com