Разбираема ли е новата бюлетина за избирателите?

31950
Разбираема ли е новата бюлетина за избирателите?
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия утвърди окончателно официалния образец на бюлетината, с която ще гласуваме за евродепутати на 25-и май. Според материал на Нова телевизия обаче, хората се затрудняват с разшифроването на бюлетината.

Тя беше променена в последния момент по настояване на ДПС. Новият дизайн, според тях, намалява риска хората да се объркат при попълването. Новото в бюлетината са цифрите в кръгчета, с които ще решаваме кой от кандидатите в дадена партийна листа предпочитаме. Това е така наречената преференция.

Андрей Райчев: Електоратът е проблемът

„Политиците ще кажат това, което искат да чуят хората". Това заяви в сутрешния блок на ТВ7 социологът Андрей Райчев. "Нас не ни ...

Как ще става гласуването? В квадратчетата в лявата част на бюлетината ще отбелязваме вота си за избраната партия или коалиция. Ако обаче не сме съгласни с тяхната подредба на листата, можем да гласуваме в кръгчетата от дясно за кандидата, който ни харесва повече. Тази новост беше приета, за да има мажоритарен елемент при гласуването, но може да се превърне в сериозен препъни камък.

Автомобилният механик в София Борис Трифонов е категоричен, че на европейските избори ще гласува. При първата си среща с бюлетината обаче трудно се ориентира как да го направи - изобилието от кръгчета и квадратчета го обърка. След разяснението, че за избраната партия гласува в квадратче, а за предпочитания кандидат в нейната листа - в кръгче, Борис бе категоричен:

„На мен ми стана ясно, но ако погледнем реално, няма да бъде толкова лесно за обикновените хора. Ще се объркат.”

На същото мнение са и хората в хасковското село Козлец. Там обаче хората разчитат, че има кой да им обясни бюлетината, колкото и да е сложна.

Започва надпреварата за Европейския парламент

Официалната предизборна кампания за Европейския парламент тръгва от днес. В битката за 17-те места в Европейския парламент в ЦИК се р...

Преференцията на тези избори няма да е задължителна. Ако не отбележим в кръгчето нищо, значи сме съгласни с партийната подредба на кандидатите.

На тези избори можем да гласуваме и с хикс (Х), и с чавка (√).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com