Ново броене на гласове, съдът отменя изборни резултати

12477
Ново броене на гласове, съдът отменя изборни резултати
Снимка: Thinkstock

Многото заведени дела срещу резултатите от местните избори вече дават резултат и има преброяване на гласове и назначаване на нови общински съветници, информира в. "Сега".

Великотърновският административен съд назначи експертиза за твърде големия брой недействителни гласове във вота за общински съветници в града - 3575 - почти 10% от всички бюлетини. Жалбата е на коалиция "Патриотите-ВМРО", партията "Нашият град" и на кандидата за съветник Румен Димитров. В Стара Загора ще се брои отново резултатът за Реформаторския блок (РБ), а в Перник - за БСП. В Добрич след жалба на ГЕРБ ще има ревизия на бюлетините от двата тура на оспорваното кметско състезание. Преброяване на бюлетини е назначено още в Сливен, Ловеч, Нова Загора, Твърдица, Брегово, Харманли, както и в много други по-малки селища. В Дупница пък ще се прави преглед на протоколите. В повечето случаи експертизата засяга не целия вот, а подадения в отделни секции.

Бъчварова си замълча на официален въпрос откъде дойдоха парите за купуване на гласове

Има ли резултати в изясняването на произхода на парите, с които се организираха купуване на гласове и на изборни измами като цяло? На т...

Междувременно вече има и касирани вотове. Административният съд в Кюстендил пренареди листата на ГЕРБ в Трекляно в "печелившата" й част. Съветник вместо Виден Йорданов ще е Надка Стоичкова. Стоичкова обжалва заради манипулации в преференциите, а съдът установи, че има право - личните ѝ преференции са 33, а на обявения за съветник Йорданов с цели 13 по-малко. В село Каменар, община Лозница, също има любопитен казус. За кметския пост там се състезаваха двама кандидати, като с един глас повече и при 4 недействителни бюлетини спечели представителят на ДПС. Разградският административен съд обаче счете, че са извършени множество нарушения, и отмени избора.

Поредица съдебни заседания за изборите започват от днес (16 ноември) в Пловдив. Славчо Атанасов обжалва резултата от кметския балотаж, а Патриотичният фронт оспорва още вотовете в районите "Тракия" и "Западен".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com