Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стартира сезона на ученическите раници. Как ще стартира новата учебна 2021/2022 г?

11 юни 2021, 09:00 часа • 8380 прочитания

Тази учебна година завършва с присъствено обучение на всички ученици и следвайки логиката на събитията, така очакваме да започне и следващата. Въпреки множеството неясноти, за това как ще бъде структуриран учебния процес през следващата учебна година, повечето родители, имайки предишен опит, започнаха да подготвят учениците с основните необходимости.

Стартира сезона на ученическите раници, а най-често задаваният въпрос в различни форуми и социални платформи е  -  "Каква раница за училище да избера?" Колкото и просто да изглежда отстрани, всъщност избора съвсем не е лесен, още повече за родителите на първокласници, които тепърва се сблъскват с новите реалности на училището.

Обърнахме се за помощ към екипа на книжарници Елфите, които имат солидния 25 - годишен опит в продажбата на ученически стоки и раници за ученици. Обобщихме ги и систематизирахме най-важните неща, а на индивидуален, компетентен съвет може да разчитате във всеки един от магазините им, както и онлайн на https://detski-igrachki.com/

Правило номер едно е да следвате ръста, теглото и конституцията на детето си. Важно е да се отбележи, че ученическата раница е специално проектирана за деца, за целите и според нуждите на училищното образование. Така, както на пазара се предлагат спортни раници, туристически раници или такива за ежедневно ползване в градска среда и те се различават със специфични характеристики, свързани с начина на експлоатация и предназначението си. Структурата на раницата е изцяло в съответствие с физическите данни на децата, според възрастта и е необходимо да отговарят на определени стандарти. Години наред родители и ученици се борят с проблема за твърде големия товар, който децата са принудени на носят на гърбовете си и напоследък имаше някои добри решения, които намалиха тежестта на учебниците и помагалата. Но дори и с неголямо натоварване, една неправилно носена или некачествена раница, може да има сериозни последствия върху здравето на детето и физическото му развитие в точно този етап на израстване.

Тук е ред да споменем и вторият важен критерий, за избор на ученическа раница, а именно - конкретните изисквания и база на училището. Някои училища осигуриха шкафчета за съхранение на материалите, които се носят в началото на всяка седмица и се прибират обратно вкъщи в последния учебен ден от седмицата. Други решиха проблема частично, оставяйки само нужното за часовете по рисуване например в училищните шкафчета, както и други материали за художествени занимания или по-рядко използвани помагала. Ако училището разполага с приемлива столова база, необходимостта от носене на кутия за храна и термочанта би отпаднала. Дистанционното обучение в условията на пандемия отвори нови врати и показа нови възможности за справяне с проблема, които всички ние се надяваме да дадат резултати през предстоящата учебна година.

Важен фактор е лесното почистване и организиране на раницата, така че да запазим всичко в нея здраво и невредимо. Добрата организация изисква повече отделения, джобове и прегради, както и стабилна структура на раницата, така че да не се мачкат учебниците и тетрадките. Вътрешните прегради трябва да са здрави и добре зашити, а материите да са водоустойчиви. Раницата трябва да е достатъчно здрава и в същото време удобна, съобразена с физиката на детето.

Всички знаем колко важен е дизайнът за децата на тази възраст. Те често посягат към чанти и раници, които са модерни към момента или просто ги привличат като десен, без да се интересуват от качеството. На тази възраст обаче, когато растат и се развиват, е важно да се обърне внимание на здравия, добре оформен гръб. Изборът на раница, от гледна точка на здравословното развитие на детето е грижа на нас, родителите. Препоръчително е да насочите вниманието на детето към по-универсален, непреходен дизайн, който няма да се наложи да смените твърде скоро.

На пазара се предлага голямо разнообразие от модели - раници на колелца (тролеи), твърди - тип куфар, с две, три отделения, с твърд или анатомичен гръб и т.н. След като се спрете на модел, задължително обърнете внимание на качеството. Ученическата раница е инвестиция в здравето на децата и би трябвало да ви служи добре поне няколко години. Когато избирате раница за учениците си съпоставяйте различни модели и производители на база собствените си нужди и изисквания и не правете избор на база цена, защото това е критерий, който може да бъде и подвеждащ, но все пак - "разочарованието от лошото качество остава дълго след радостта от ниската цена".

Книжарници Елфите ще намерите на три адреса в София, както и онлайн на https://detski-igrachki.com/

бул. Братя Бъкстон 28
ул. Вихрен 42
ж.к. Връбница, бл 530

Илиана Симеонова
Илиана Симеонова Отговорен редактор
Новините днес