Ибани - хората с дългите къщи

4987
Ибани - хората с дългите къщи
Снимка: Книгомания

В източната малайзийска провинция Саравакв северозападната част на остров Борнео е същински лабиринт от безкрайни реки, които проправят пътя си през гъстата мъглива джунгла. Тук живее народът ибани, който съставлява около 30% от населението на държавата, и се прехранва с лов, риболов и отглеждане на ориз в гъстата джунгла. Саравак е известна и като „Земята на калао“ – на името на величествената птица, за която ибаните вярват, че е вестоносец от света на духовете. Мнозинството ибани вече са християни, но все още практикуват традиционни ритуали, смесица от анималистични и индуистко-будистки вярвания.

Дълги къщи

Ибаните живеят в дълги къщи, средоточия на социалния живот в Саравак. Повечето от тях са разположени по бреговете, поради което са построени на колове, за да не пострадат от наводненията. Цели общности живеят заедно под един покрив.

Селски живот

Дългите къщи се делят на „апартаменти“, а когато се формира ново семейство, често към къщата се достроява друга постройка в края й. В някои дълги къщи има стотици стаи. По цялото протежение на едната им страна има дълъг балкон, към който всяка отделна стая има врата.

Мяо - древна китайска култура

Наброяващ над 9 милиона души в Югозападен Китай, народът мяо има и над 2 милиона емигранти по целия свят. Неговото минало може да се пр...

Дърворезба и тъкачество

Ибаните се учат да тъкат и дялат дървото от ранна възраст. Мъжете дялкат, а жените тъкат, а най-даровитите продължават да го правят през целия си живот и се радват на голямо уважение. Те вярват, че предметите, които създават, ги пазят от злите духове.

Бижута

Огромните обици и златните зъби показват, че момичето произхожда от заможно семейство. Понякога в зъбите има инкрустирани скъпоценни камъни. Тежките обици издължават меката част на ухото.

Лов

Енциклопедия представя разнообразието от култури по света

Детската енциклопедия „Народи и земи“ представя с увлекателни факти, снимки, карти и текстове над 80 култури от цял свят. Т...

Ибаните ловуват и консумират най-разнообразни видове горски животни, включително птици, катерици, маймуни, гущери и елени от вида мунтжаки. Най-ценената плячка обаче е брадатата свиня. С теглото си често над 100 килограма, тези животни осигуряват достатъчно месо на цялата група за няколко дни. Само допреди 70 години ибаните са били знаменити ловци на глави, дейност, практикувана от повечето племена в региона. Главите на пленниците са били символ на сила, като се е смятало, че носят благословия. Бившият ритуал вече е обявен извън закона.

Тръба за издухване

Традиционното ловно оръжие на ибаните е специална тръба за издухване. Тя е по-лека и по-точна от огнестрелните оръжия, а стрелите й убиват тихо, което позволява на ловеца да пропусне с първия си удар. Стрелите са потопени в отрова, която се прави от дървесен сок и убива чрез задушаване. Дозата внимателно се подбира съобразно размерите на жертвата. За да може стреличката да бъде изстреляна бързо и точно, трябва да се издиша силно въздух от гърдите и стомаха, а не само от устата.

Дълги лодки

Ибаните пътуват по реките в дълги лодки. Те не са само за транспорт, но и за демонстрация на дърворезбарските умения и заможността на притежателя. Красиво резбованите гребла се използват и при церемонии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИТСПОТ:

Откъс от "Стари хипари и нови разкази", Михаил Вешим

Пролетта на емигрантите: Глава 1. “Нулиа щеше да се превърне в географско понятие”

Откъс от "Маршът на идолите" от Николай Н. Нинов (СНИМКИ)

Откъс от "Италианската балерина", Сорая Лейн

Откъс от "Ягодови обещания", Мануела Инуса

Откъс от "Сърцето на Анаранд" от Борис Кан

Откъс от "От кражби до убийства" от Стефан Иванов

Откъс от "Предимствата на дислексията" от д-р Брок Л. Айди, д-р Фърнет Айди

Откъс от "Хората, които сеят в снега", Тина Харнеск

Откъс от "Дефицит", Евгений Тодоров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com