Кметът на Ловеч зове държавата да намери компенсационен механизъм за ВиК дружествата

1345
Кметът на Ловеч зове държавата да намери компенсационен механизъм за ВиК дружествата
Снимка: Студио Actualno

Държавата да намери механизъм, с който да се подходи към някои общински ВиК дружества и да ги компенсира, за да бъдат асоциирани. Това се изтъква в становището на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, което е изпратено до Иван Шишков, министър на Регионалното развитие и благоустройството. Съдържанието на писмото бе огласено от кмета на общинска сесия на 27.04.2023 г. по повод предстоящо събрание на ВиК Ловеч на 16 май за избор на Съвет надиректорите.

Становището подкрепя чл. 5 от проекта на Закона за водоснабдяването и канализацията с оглед възможности за финансиране на ВиК сектора в Община Ловеч. Изтъква се, че Ловешка област не е с консолидиран ВиК оператор, което я лишава от възможността да ползва европейски средства за ВиК инфраструктурата. Шест области в страната, включващи 60 общини, с над 1 000 000 население, не могат да бъдат финансирани във ВиК сектора.

Съгласно чл. 5 от посочения проект, ВиК услугите в една обособена територия се извършват само от един ВиК оператор. Община Ловеч изисква равнопоставеност на общините при финансиране за водоснабдяването от държавата и от Европейските фондове. Това в момента е невъзможно.

Вече трети програмен период Община Ловеч е недопустим бенефициент за финансиране с евро средства.

Документът прави пълен и детайлен преглед на състоянието на водоизточниците и водоснабдяването. Територията, обслужвана от „ВиК" АД - гр. Ловеч, включва 7 общини (88 населени места). На територията на община Троян (22 населени места) обаче оперира отделно общинско дружество „ВиК - Стенето" ЕООД, гр. Троян.

Водоснабдяването в Община Ловеч се осъществява от водоснабдителна група (ВГ) „Черни Осъм" и от местни водоизточници. ВГ „Черни Осъм" работи от 1969 г. с три водоизточника, довеждащи гравитачни водопроводи, ВЕЦ, хлораторна станция, магистрален водопровод и отклонения за Троян, Ловеч, Плевен и 35 села от общините Априлци, Троян, Ловеч и Плевен.

Външната водопроводна мрежа на територията на Община Ловеч е общо около 198 км, като на магистралните водопроводи и отклоненията от тях е около 92 км, а от местните водоизточници - обща дължина около 106 км.

Възрастта на тръбите е над 50 години и има постоянна аварийност и запушвания от корени поради липса на водоплътност при връзките. Например през 2019 г. са отстранени 74 аварии по довеждащия магистрален водопровод „Черни Осъм", по водоизточниците и по обслужващата апаратура,

„ВиК" АД - гр. Ловеч и „ВиК" ЕООД - гр. Плевен са дали индикативната стойност за изграждане и подмяна на водопровода. Приблизителната стойност за изграждането на магистралния водопровод в двата участъка възлиза общо на около 180 млн. лв.

Поради нитратно замърсяване на питейните води за селата Дойренци, Владиня, Дренов, Горан и Тепава е необходимо изграждане на външни водопроводи от магистрален водопровод „Черни Осъм" до Горан и до Дойренци, от Слатина до Владиня и от Владиня до Дренов. Предвижда се съоръжение за пречистване на питейни води от нитрати за Тепава.

Необходимо е да се решат проблеми, свързани с урбанизирането на крайградските зони на Ловеч, включващи предвиждане на изграждане на водопроводи, напорни водоеми и канализация. Отделно Община Ловеч има изготвени 4 проекта за три села, които не могат да бъдат реализирани поради липса на финансиране.

Становището е с копие до инж. Светослав Славчев, председател на „Асоциация по ВиК", както и до кметовете на общините Априлци, Летница, Луковит, Тетевен, Угърчин, Троян и Ябланица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Община Тетевен ще получи финансиране от МРРБ за още два проекта

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч