X
 
 

Вътрешният министър не различава купуване на гласове и предизборна кампания "в някои случаи"

1258 2
Вътрешният министър не различава купуване на гласове и предизборна кампания "в някои случаи"
Снимка: БГНЕС
600 000 души са готови да си продадат гласа, като 40% от ромите били готови да го сторят, особено младите - тази стряскаща статистика беше коментирана от вътрешния министър Младен Маринов с думите, че се работи и имало различни начини за купуване на вот, като трудно можело в някои случаи да се каже дали говорим за престъпление или предизборна кампания - с други думи не стана ясно МВР дали в крайна сметка ги разграничава. Коментарът беше направен заради данни от проучване на "Галъп Интернешънъл"

На въпрос дали има сигнали за изборна търговия от кандидати на ГЕРБ и управляващите, вътрешният министър не даде конкретика пред Нова телевизия, а увери, че всичко се проверява. Маринов наблегна, че сигналите са предимно анонимни. Той коментира темата, след като депутатът на БСП Явор Божанков беше викан за обяснения заради предполагаемо купуване на гласове – в случая физически заплахи, но МВР определи сигнала за фалшив. Явно има злонамерени сигнали, но няма как да не бъдат проверени, подчерта вътрешният министър.

Захариева: EК ясно отчита постигнатия от България прогрес

Европейската комисия (EК) ясно и категорично заявява постигнатия от България прогрес в рамките на Механизма за проверка и сътрудничеств...

Що се отнася до Септември, Бяла Слатина и Смолян и има ли там кандидати с криминално минало, Маринов каза, че не може да отговори конкретно, защото имало много скандали и много били фалшиви.

Механизъм за сътрудничество и проверка

Явно обвиняваме ЕК, че не си е свършила работата. Мисля, че това е един успех, след дългогодишен труд. Това заяви Маринов във връзка с новината за предложението на ЕК да отпадне Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), но да бъде заменен с нова форма, включваща повече самостоятелност от наша страна.

"Ако не вярваме на ЕК, на кой трябва да вярваме", попита Маринов дали оценката е реална, като му беше напомнено, че предложението на Брюксел е всъщност да се мине към нова форма на наблюдение.

Петима кандидати за местните избори от Несебър са изправени пред съд за купуване на гласове

Специализираната прокуратура повдигна тази нощ обвинения на независимия кандидат-кмет на Несебър Николай Димитров и още четирима кандид...

"Ние сме повече самокритични от всяка една друга държава. Виждам как колегите на Европейски съвет не се самобичуват, а защитават националните си интереси. Смятате ли, че ЕК ще направи компромис със сигурността на цяла Европа", продължи Маринов с даването на доказателства колко оправдано е решението на Брюксел.

След като на Маринов му беше посочено, че ЕК има по-сериозни належащи проблеми с върховенството на правото в други държави-членки (Унгария и Полша), той не коментира, а подчерта, че МВР работело много добре с всички партньорски служби.

Дали в България всичко е наред след решението на Брюксел - ето и коментар на журналиста Емилия Милчева пред Deutsche Welle!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители