X
 
 

ЕК препоръча спиране на евронаблюдението на правосъдието ни и смяна с нов механизъм

941 1
photo of ЕК препоръча спиране на евронаблюдението на правосъдието ни и смяна с нов механизъм
Снимка: iStock/Guliver
Прогресът на България в сферата на върховенството на правото е достатъчен, за да се каже, че тя е изпълнила обещаното при влизането в ЕС през 2007 година. България трябва да продължи да работи постоянно, за да превърне поетите ангажименти, на база на които е написан този доклад, в конкретно законодателство. България трябва да продължи изпълнението на съдебната реформа с нов, постмониторингов съвет. Това пише в анонса към доклада за напредъка ни по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

Изрично в съобщението се казва и, че преди ЕК да вземе окончателно решение за спиране на МСП, становища ще трябва да дадат Европейския съвет и Европейския парламент.

За първи Панов не е видял черновата на евродоклада за България

Пpeдceдaтeлят нa Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд Лoзaн Πaнoв ĸoмeнтиpa пред журналисти, че зa пъpви път не е бил зaпoзнaт от Министерството...

Според обяснението на ЕК за новия механизъм, страната ни трябва да осъществява мониторинг на трайното изпълнение на реформите чрез новосъздаден съвет, който ще функционира след приключване на мониторинга на Комисията, като достигнатите заключения ще се използват в бъдещия диалог с Комисията в рамките на всеобхватния механизъм за върховенството на закона. Става въпрос за идеята на ЕК да има наказание по отношение на достъпа до еврофондове за държави, които не спазват върховенството на закона като основен принцип на правовата държава.

Изрично ЕК подчертава, че един от агажиментите е отчетност на главния прокурор, "включително с цел запазване на независимостта на съдебната власт в съответствие с препоръките на Венецианската комисия". Комисията отбелязва също така ангажимента на българските органи да приемат законодателство за отмяна на текстовете на Закона за съдебната власт, изискващи автоматично временно отстраняване от длъжност на магистрати в случай на наказателно разследване срещу тях и деклариране на членство в професионални сдружения. Припомняме, че в началото на месеца "Обединени патриоти" пак тръгнаха със закон да ограничават парите за професионални сдружения на магистратите.

Иначе Брюксел изразява задоволство от напредъка на България по 17-те препоръки, отправени в предишния доклад.

Отговорността за осигуряване на зачитането на върховенството на закона и безпроблемното функциониране на държавата е вътрешна конституционна отговорност на всички национални правителства към техните граждани. Това е отговорност и към Европейския съюз и останалите държави членки, предупреждава Брюксел.

Означава ли това, че в България вече всичко е наред?

В последните си дни тази Европейска комисия най-вероятно ще отмени Механизма за сътрудничество и проверка за България. Но дали това е с...

"Още в началото на мандата си заявих, че бих искал механизмът за сътрудничество и проверка да приключи при тази Комисия. Разбира се, осъществяването на тази амбиция винаги е зависело от изпълнението на всички изисквания в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. През последните години България отбеляза впечатляващ напредък в изпълнението на препоръките на Комисията. Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС. Ще чуем внимателно становищата на Парламента и на Съвета, преди да вземем решение", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Какво казваше Борисов за бъдещето на механизма - припомнете си в този материал!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
    Аха, то това си го знаем, че след изборите вече няма да ни наблюдават примерно "Ханс и Жак", а "Гунтер и Жан". Само, че това не означава край на мониторинга и няма никакви индикации, че сме напреднали и на йота.