Иван Обрейков, маркетингов директор на "Юлен" АД: В омагьосан кръг сме

6348
Иван Обрейков, маркетингов директор на "Юлен" АД: В омагьосан кръг сме
Снимка: БГНЕС

От осем години искаме да направим втори кабинков лифт в ски-зоната на Банско. Тогава обявихме нашето намерение за обществено обсъждане и се започна ходенето по мъките. Сега и решението за ОВОС на плана за управление на природен парк „Пирин“ е в процедура по обжалване. Непрекъснато се пречи на тази инвестиция, в омагьосан кръг сме.

Това заяви Иван Обрейков, маркетингов директор на „Юлен“ АД – дружеството, което е концесионер на ски зоната в Банско.

По думите му „Юлен“ нищо не може да инициира преди Министерският съвет, респ. Министерството на околната среда и водите, да даде разрешение за старт на процедурата.

„Проектът се осъществява много бързо - ще се трасират районите, ще се направят съответните изчисления какъв трябва да бъде лифтът, но нищо не предприемаме преди да получим необходимите разрешения. Това са средства, които трябва да платим на някой да ни изработи проекта. Но защо трябва да плащаме предварително за нещо, за което не знаем дали ще получим разрешение. Това е нон сенс. Плачем от осем години, за да вземе някой решение, а никой не го взима. Никой не се интересува от колко години бием камбаната“, посочи Обрейков.

Банско открива ски сезона на 16 декември

Банско открива ски сезона на 16 декември. Специален гост ще е бившият италиански национал Кристиян Гедина. За родения в близкото до Ко...

По повод изявлението на Георги Икономов – кметът на Банско, че е намерил решение за изграждане на втори кабинков лифт и че се надява следващата година да започне изграждането му, Обрейков каза, че не може да гадае какво е имал той предвид. Предполага, че градоначалникът е дал някаква хипотеза, но няма идея как може да започне изграждането на втора кабинка без министерско разрешение.

„От една страна очакват от нас да правим туризъм, от друга - не дават необходимите разрешения. Хората обжалват и това е тяхно право. Но нали има съд все пак - трябва да се вземе някакво решение по тези жалби. Ние имаме един куп дела, водени от същите тези хора, които обжалват плана. И нито едно от тях не са спечелили. Непрекъснато ни обвиняват в някакви неща, пишат някакви глупости. А на практика нито едно дело в съда не е спечелено от тях. От 2000-та година досега са водени или 36 или 38 дела. Последното не го броя. И всъщност няма резултат. Ако преди години сме предполагали, че нещата ще се развият в такава посока, още тогава щяхме да включим и втора кабина, да я направим даже. Сега какво  правим - бутаме каруцата назад“, коментира Обрейков.

Той каза, че вече го е срам да отговаря на въпроса: „Какво стана с тази ваша втора кабинка?“.

Алтернатива на този лифт са десет микробуса, които от шест години возят по 4-5 пъти на ден скиори горе в планината. „Какво друго да правим!? Хората са недоволни. Купили са карта, а не могат да карат ски. Как така ти ги лишаваш от нещо, за което са си платили, а ние ги изнервяме!?“, гневи се маркетинговият директор.

Според него тези бусове замърсяват много повече природата, още повече че горе има четири паркинга, които в пиков момент се пълнят с коли до „пукане на шевовете“.

Югозападът иска магистрала "Струма" и втори лифт в Банско

Хората от Югозападна България искат изграждането на магистрала "Струма", развитие на икономиката и втора кабина в Банско. Това стана яс...

А тези, които тръгват по-късно от Банско нагоре с автомобилите си, за да избегнат опашката, попадат в задръстване. Това става обикновено на 3 км преди да стигнат паркингите. И като се запълнят, се стига до затваряне на пътя. Задръствания има и когато тръгнат нагоре с летни гуми, стават катастрофи.

„Това е пълна трагедия. В цял свят най-екологичният начин за придвижване е с лифт. От когато сме станали концесионери в гората има само прираст на дървета“, подчерта Иван Обрейков. 

„Не знам чий е интересът втората кабинка да не се случи, но този интерес е срещу хората. Един човек, който е дошъл на ски, но се изнерви докато се качи, нали се сещате какво чувство ще му остане от престоя!? Аз се качвам може би първи. От 8,30 до 11 часа е най-хубавото време - който може да стане рано, да отиде да се наслади на пистите. След това стават много хора. Някои идват по-късно и карат до 4-5 часа следобед. Всеки, който ходи по курорти и има представа от почивка, казва, че ние сме добра дестинация, но това струпване за лифт ни пречи“, обясни Иван Обрейков.

Предполагаемата сума, която трябва да се инвестира за ново съоръжение, е на стойност 16-20 млн. евро.

„Но никой не ни пита дали имаме инвестиционно намерение сега. Нали този план за управление на Пирин, който спря президентът Радев, беше от типа инвестиционни намерения. То не е проект още, това са намерения. И Радев го спря по време на служебното правителство. Министърката на екологията издаде решение в петък, че планът на „Пирин“ не се нуждае от ОВОС, а в понеделник си отмени решението – и вече този план има нужда от ОВОС. Сега върви обжалване пред съда, което никой не знае кога ще приключи и с какво решение“, обясни маркетинговият директор.

Банско в Топ 10 на най-добрите зимни курорти в света

Най-добрият български зимен курорт Банско попадна за пореден път в престижна световна класация. Британският "Мирър" поставя Банско на 7...

По думите му на този етап всичко виси във въздуха. Той припомни за една среща преди три години с еко организациите и хората, които и сега обжалват плана, при министър Ивелина Василева. Обвинили ги тогава, че заграбват територия извън концесионните граници. „А няма такова нещо. Това се изясни. Ние посмъртно не може да излезем от зоната на концесия, не влизаме с лифта в нова защитена територия. Всичко, което ще се случва с тази втора кабина, би се случило в границите на концесията. Но някой ги храни тези хора, за да правят неща“, смятат в „Юлен“.

„Ние ги помолихме да бъдат по-толерантни, за да си помогнем за развитието на туризма. Като не става дума само за Банско и конкретно за втора кабинка, а също за Пампорово и Боровец – да си подобрят и те своите условия. Но те скачат предимно срещу Банско, няма какво да се лъжем. Нашата собственост е офшорна, но "Юлен" е българска фирма, която е регистрирана и си плаща данъците в България от самото начало досега. Средствата ни се реинвестират и се ползват за плащане на кредитите, които имаме, рекултивация и с тях плащаме социалните осигуровки на персонала, като и работим изцяло по българското законодателство и спазваме стриктно законите. Да се ползва думата "офшорна" като плашило е голяма грешка. Както знаете много големи фирми са собственост на компании по света, които са регистрирани в офшорни зони- "Бритиш петролиум", Кока кола и много други дори "WWF" също е регистрирана в такава офшорна зона. Всичко това може лесно да се провери! В момента имаме единствено идеен проект за изграждането на новата кабина, който е консултиран със всички водещи производители и попада изцяло концесионната територия. Смятаме, че много отдавна е ясно на всички, че някой целенасочено пречи за по наташното развитие на Банско като курорт. Непрекъснато се измислят несъществуващи проблеми които манипулират обществото със така наречените "фейк нюз" (фалшиви новини бел. ред.). Крайно време е държавата да разбере, че продължаването на тези манипулации е вредно за всички, включително и за управляващите! Стига толкова лъжи и манипулации на хората им писна!", посочва Обрейков.

Според него едва ли 20% от хората, които скачат срещу тях в София, са ходили в Банско, за да добият реална представа за ситуацията. Той смята, че най-малко 80% са манипулирани.

Едно от доказателствата, че тенденциозно се пречи на Банско, е подпалената им апаратна в началото на влека. „Хвърлиха коктейл „Молотов" в апаратната и запалиха влека. Беше изгоряло всичко. Нали се сещате за какво става дума!? Стигна се до крайност. Води се разследване срещу неизвестен извършител. Като няма посочен извършител, всичко си остава в историята. Добре, че имахме застраховка. Но явно, че пречим на някой“, смятат в „Юлен“.

Според тях курортът е доста добре развит, но с втората кабинка ще се доразвие.

Кметът на Банско очаква рекорден ръст на туристите това лято

Рекорден ръст на туристите се очаква това лято в Банско. Само за месец юни е отчетен ръст от над 30% спрямо 2016 година. Това каза кмет...

Банско вече е емблема по света. Известни сме. Дали ни е скъп курортът или евтин - той е  добър съобразно цената, която плащат хората. Това е. Имаме най-евтината карта в Европа, много добре поддържани ски-писти. Може би някои хора се дразнят от това. А колко пъти имахме обещания, че нещо ще стане - и нищо не се случи. Аз съм толкова обезверен,  че вече ми е все едно. Но за нас сигнал за зелена светлина пред курорта ще бъде, когато ни дадат разрешение за тази инвестиция“, коментира маркетинговият директор.

За съжаление според него Банско се прочува напоследък с проблема за втората кабинка.

„В Австрия само като дадат заявка, че искат да правят лифт, и всички са съгласни. Там разбира се, е съвсем друга системата. И там има „зелени“, може да са по-„зелени“ от нашите. Но когато става дума за зимен туризъм, всичко се прави за развитието му. Имат над 60 милиарда приход само от зимен туризъм в Австрия. Работят добре с общините. Ние с община Банско също работим добре. Тя има процент - 12% апортна вноска на земя в дружеството. И откакто е създадено работим заедно. Нямаме нищо, което ни дели. И те споделят нашето мнение“, са убедени в „Юлен“.

Маркетинговият директор уточни, че в ски-зоната на Банско през зимата работят 800 човека. „Един цял регион живее от туризъм, тук, а ние обезверяваме хората. Зимният сезон връщаме кредити, които сме взели от лятото, за да плащаме заплати на хората, които са 200 човека тук през лятото. Фирмата ни не е богата. Ние непрекъснато инвестираме, но всеки знае себе си. Не мога да си  обясня кой има интерес от това да ни се пречи, защото никой не е дошъл да каже: "Ще ви пусна, но дайте някакви пари". Няма такова нещо, просто нещата не се случват“, обобщи маркетинговият директор на „Юлен“ АД, което притежава 30-годишна концесия за зоната над Банско – от 2003 до 2033 г.

Автор: Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com