СОС прие отчет и одобри плана за 2022 на Фондация „София – Европейска столица на спорта“

4186
СОС прие отчет и одобри плана за 2022 на Фондация „София – Европейска столица на спорта“
Снимка: БГНЕС

През отминаващата година, за втори пореден сезон екипът на Фондация „София – европейска столица на спорта“ проведе дейността си в условията на противоепидемични мерки. Този път, благодарение на опита и новаторските практики въведени и утвърдени още от миналата пролет, активностите бяха организирани по начин, който позволи участници, зрители и гости да не са затруднени в съпричастността си към събитията.

„Разпространението на COVID-19 засегна много сериозно спорта и най-вече организацията на масови събития, каквито са повечето в годишната програма на Фондацията. Нека припомним, че още миналата година „София – европейска столица на спорта“ стана първата, поставила модел за провеждане на спортни прояви в обстановка на здравни мерки и ние сме им благодарни, че дадоха възможност на софиянци и гостите на столицата да не се лишават от активности и преживявания в това трудно време“, сподели председателят на СОС и на УС на Фондацията г-н Георги Георгиев.

Голям интерес предизвикаха вече получилите голяма популярност прояви: Витоша зимен фест, Витоша семеен фест, Велошествието на София, Споделени игри на Витоша, Ърбан зоната през април, Витоша летен фест, София ърбан зона спорт през септември, НДК 360, Коледните фестивали и др. Сред най-масовите събития отново бяха Софийският маратон, Обиколката на Витоша (Витоша 100), Run2Gether, Изкачване на Витоша и др. Продължаваме да възстановяване градските и ученически първенства на София, както и да подпомагаме домакинствата на световните и европейски първенства и турнири.

Активностите се състояха по график, единствено малка част от пролетните събития бяха пренасрочени и проведени с около месец закъснение заради третата вълна на пандемията. Екипът на Фондацията насочи усилията си в няколко направления:

- Разрастване на социалната ангажираност на Фондацията с организиране на нови форми и активности за спортуване на хората със специални потребности.

- Пренасрочване на голяма част от събитията за късната пролет и летните месеци, когато здравната обстановка значително се подобри и част от рестриктивните в спорта мерки отпаднаха или бяха редуцирани.

- Преструктуриране на значителен човешки, логистичен и финансов ресурс към рехабилитацията на туристическата структура на Витоша.

Ето и по-важните дейности на Фондацията в планината през 2021 година:

- цялостно премаркиране на туристически пътеки и вело трасета

- финансиране възстановяването на чешми, с подкрепата на ПП Витоша 11 чешми вече са в действие и отново се ползват от любителите на планината

- стартира мащабна програма за рехабилитация туристическа инфраструктура – досега по нея бяха обновени сцената пред х. Алеко, две тоалетни на Златни мостове, изграждат се заслони, възстановяват се туристически алеи, обновяват се маршрути и информационни табели, премахват се препятствия по пътеки и др.

- „София – европейска столица на спорта“ обособи и пусна в действие първата на Витоша „Шейни зона“. Тя работи до х. Алеко цяла зима през 2021 г. със специално осигурен от човек и аниматори всеки уикенд.

- стартирано бе възстановяването на Заслон на Комините – съвместно с Българска федерация алпинизъм и катерене започна проектирането и позиционирането на този изключително специфичен и труден обект с огромно значение за планината

- фондация „София – европейска столица на спорта“ финансира издаването на Справочник, който да представи всички възможности за спорт, отдих и почивка в планината Витоша

- съвместно с БФ колоездене бе изготвен проект и е в ход подготовката за обособяване на „Маутинбайк зона“ край Меча поляна.

СОС одобри основните насоки, бюджета и и програмата за дейността на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ за 2022 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

99 дни до Париж 2024: Златното обещание на един любящ съпруг

Асен Василев: Шахматът за деца може да бъде подпомогнат по успешната ни програма за спорт и изкуства в училищата

Ивет Горанова се включва в Купата на Президента по карате, участниците са над 1500

Епично: Над 2000 бегачи и колоездачи застанаха на старт на "Търново Ултра" (ВИДЕО)

Медал и четвърто място за България от Балканиадата по полумаратон

Най-сложното съчетание, получило най-висока оценка е на българка. Вижте го! (ВИДЕО)

Калоян Братанов счупи национален рекорд и се доближи на 8 стотни от Париж 2024

Падна най-брадатият световен рекорд в леката атлетика (ВИДЕО)

Нургюл Салимова отново не се даде на световната вицешампионка в шахмата

"Пас към миналото": Полет към една мечта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт