С респект към планината - алпинистът Дамян Чолпанов и новият Subaru Outback

14206

“За мен планината е учител и лечител и възпитава в добро. Тя ме учи, тя ме смирява и в същото време ми дава… отваря ми дробовете.”

Това са думите на Дамян Чолпанов, алпинист, планински водач и планински спасител. Роден в Калофер, откърмен с обич и уважение към планината и с нещо повече от професия - мисия в живота. Мисия да възпитава у хората вечните ценности на планинската култура.

Избрахме да разкажем неговата история в партньорство със Subaru. Поради ред причини. От една страна уважението към планината изисква да захождаш към нея винаги добре екипиран със знания, опит, умения и техническо оборудване. От друга страна, ако има модел кола, който да е бил верен на философията си от самото си създаване до ден днешен - то това безспорно е Subaru Outback.

Връщаме се към Дамян - той е един от спасителите, които в началото на 2021 година успяха да измъкнат четирима пострадали туристи в изключително сложна акция в труднодостъпния район на Северен Джендем. И до ден днешен изпитва благодарността на тези хора и на техните близки.

От малък мечтае да стане алпинист и да помага на хората. Една случка в детството му оставя толкова траен отпечатък в съзнанието му, че впоследствие се оказва невъзможно да избяга от съдбата си да бъде в планината. Не, че се опитва.

През зимата на далечната вече 1996 година той е на игрището на едно от училищата в района на Калофер и играе футбол. Пристига хеликоптер и каца там, а Дамян вижда екипирани мъже от Спасителната служба с раници и пикели и си казва, че и той иска да бъде като тях. В този момент футболната топка олеква в мечтите му, за сметка на мислите за планината.

А те, мислите за тази планина, го водят постоянно в нея. Записва се в училището за планински водачи когато е в 8-ми клас. И макар и близките му да се тревожат за опасностите, която крие тази професия, той получава тяхната подкрепа.

Всъщност, дядо му е работил 40 години на връх Ботев и е бил алпинист. Имено с него е свързан и първият му ярък спомен в планината. Тръгват към хижа Рай, но вали проливен дъжд. Дамян е много малък. А реките буйни и придошли. Дядо му го взима на рамене и го носи през тях…, за да стигнат успешно до хижата.

А успехите му не са само в спасителните мисии, но и в алпинистките. През 2017-та година, заедно с Никола Леваков и Станислав Шипков успешно изкачва връх Пти Дрю в Алпите, по северната му страна. В много тежки метеорологични условия, но въпреки това - успешно. Това е първото зимно изкачване на този връх от българи.

Каква е философията му? Откъде идва издръжливостта и целеустремеността му? Къде е границата? Кога трябва да се подчиниш на инстинктите си и да спреш, кога можеш да направиш още една крачка напред? Колко е важна техническата обезпеченост в планината и още повече - автомобилите?

Отговорите на всички тези въпроси може да видите в специалната видео история, която заснехме заедно с новия Subaru Outback:

Чухте Дамян, за да имаш успех в планината, трябва да си чудесно обезпечен технически, но и да си много подготвен. Да имаш силен дух, но и да си смирен. Да не спираш да се учиш през годините и да ставаш все по-добър.

Все качества, които ако пренесем в автомобила пасват отлично на новия Subaru Outback. Още от първото си представяне през 1995 година този модел изгради репутация на надежден, високопроходим и много безопасен.

Моделът, който ние карахме, разполага с 11 специални помощника на водача, които са обединени под името EyeSight - част от тях ви показахме във видеото. Също така има и специална Driver Monitoring System, която позволява на автомобила да разпознава кога вниманието ви не е съсредоточено върху пътя и се разсейвате опасно.

Всичко това доведе и до съвсем заслуженото първо място по безопасност сред всички автомобили, оценени от Euro NCAP през 2020-2021 г. Философията на Subaru за цялостна безопасност дава резултат и в четирите категории - Възрастни пътници, Деца пътници, Уязвими участници в движението и Подпомагане за безопасност. Защото Subaru непрекъснато се стреми да подобри цялостната безопасност, за да сведе до минимум риска от произшествия.

От кадрите във видеото би трябвало и да ви става ясно, че този модел на Outback по никакъв начин не прави компромис в легендарното симетрично 4х4 задвижване на всички свои предшественици. Дори напротив, включвате X-MODE режима с подопция за сняг и кал, и доста смело може да се впуснете в дебелия сняг. Разбира се, както и високо в планината, никога не трябва да забравяте, че не само вие, но и технологиите имат лимит и трябва да подходите разумно.

Именно баланс се усеща и вътре в новия Outback - впечатляващо удобство, съвременен дизайн с по-качествени материали, модерен тъчскрийн с разнообразие от функционалности, огромно багажно пространство. Все неща, които екипът ни от  четири души, с четири раници и много техника успя да тества до краен предел по време на снимките на това видео.

Не е случайно, че много от любителите на планината предпочитат моделите на Subaru. И ако по-старите от тях имат репутацията на надеждни и проходими, но с по-обикновен дизайн, новият Outback има вдъхновяваша визия, впечатлява с технологичния си напредък и ви обещава по един нов, съвременен начин, че ще бъде дълго ваш верен партньор в планината.

 

За повече информация и пробно шофиране посетете официалния сайт на Subaru: subarubg.bg

Subaru Outback 2.5i

Разход на гориво, WLTP комбиниран цикъл на движение: 8,6 л/100 км

Емисии CO₂, WLTP комбиниран цикъл на движение: 193 г/км

 

сичко това доведе и до съвсем заслуженото първо място по безопасност сред всички автомобили, оценени от Euro NCAP през 2020-2021 г. Философията на Subaru за цялостна безопасност дава резултат и в четирите категории - Възрастни пътници, Деца пътници, Уязвими участници в движението и Подпомагане за безопасност. Защото Subaru непрекъснато се стреми да подобри цялостната безопасност, за да сведе до минимум риска от произшествия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com