Хамилтън изпревари Ferrari в квалификацията на "Монца"

13479
Хамилтън изпревари Ferrari в квалификацията на "Монца"

Резултатът в квалификациите вече е: Хамилтън 11, Розберг 1. Това е обезкуражително. Смазващо за пилот, който се бори за титлата. Но този път поне си има извинение.

Люис Хамилтън отново бе недостижим за конкурентите си. Британецът постигна своя 4-и полпозишън на „Монца“, увеличавайки общия брой на спечелените квалификации до момента на 11 (от 12). Най-интересното (и радващо за хилядите тифози) бе, че не Розберг, а двамата пилоти на Скудерията бяха плътно зад Хамилтън. Британецът бе най-бърз в трите свободни тренировки и в трите части на квалификацията. Изненадата дойде от Кими, който с последния си тур успя да прескочи съотборника си Фетел и утре ще потегли от първа стартова редица. Не по-малко интересно е, че Райконен изостана на само 0,234 сек от Люис, което е много малка разлика предвид демонстрираното досега в свободните тренировки от пилота на Mercedes. Трябва да се отчете обаче, че Хамилтън вдигна крака от педала на газта в последната част от последната си бърза обиколка, след като му казаха по радиото, че никой не е подобрил времето му.

Десети полпозишън за Хамилтън от 11 квалификации

Люис Хамилтън буквално унищожава съотборника си Нико Розберг в квалификациите. С еднакви болиди, шампионски болиди, да бъдеш победен с ...

За кеф на тифозиция утре Фетел ще потегли трети, а едва четвърти ще стартира Нико Росберг. За това си класиране Нико има извинение, поне този път. След третата свободна транировка инженерите му са били принудени да сменят двигателя му заради поява на неустановен към момента проблем. Те са монтирали двигателя му от „Спа“, но това няма да му донесе наказание, защото не е извън позволените от правилника брой двигатели за сезон. Донесе му обаче голямо изоставане. Mercedes дойде на „Монца“ с нов двигател. Компанията използва всичките си т. нар. токени за промени по агрегата в течение на сезона. От компанията уточниха, че те не са били с цел повишаване на мощността, а по-скоро на издръжливостта и са били насочени в посока развитие на двигателя за сезон 2016. Видимо бе, че с предишния мотор Розберг не само изостана от Люис, но позволи на двата болида на Ferrari да го изпреварят. При тази подредба на първите две стартови редици може да очакваме много интересен старт утре, а след изхода от първия шикан да станем свидетели на сериозно разместване между тях.

Още тук ще кажа, че феновете на Ferrari не трябва да бързат да се радват. Скоростта с меките гуми на Mercedes и Ferrari може и да е съпоставима, но с по-твърдите смеси, с които ще се изкара по-голямата дистанция в състезанието, Mercedes има много по-голямо предимство, което достига до секунда. Това се видя в първите две свободни тренировки и в симулацията на състезателно темпо, при което Люис бе много по-бърз от останалите.

От трета стартова редица ще потеглят съотборниците Маса и Ботас, кото очаквам да подложат на атака пилотите на Ferrari. След тях се подреждат Перес и Грожан, а 5-а стартова редица се запълва от Хулкенберг и Ериксон.

Отчайващо бе представянето на двата тима на Renault. И четиримата пилоти имаха много сериозни проблеми, като Даниел Рикиардо имаше идентичен проблем в двигателя във втората и третата тренировки. Отборите на Red Bull и Toro Rosso избраха стратегически (тъй като нямат никакви шансове на „Монца“) да сменят двигатели и други компоненти по болидите си, заради което утре ще стартират в края на колоната, където по традиция вече този сезон ще си правят компания с двата болида на McLaren, за които това също е отчайващ като представяне до момента състезателен уикенд.
Над пистата имаше сериозни облаци, а преди третата свободна тренировка се изля сериозен дъжд. Ще видим дали и утре времето няма да разбърка картите.

Пети полпозишън за Хамилтън на „Хунгароринг“

За пети път от девет участия Люис Хамилтън ще стартира от полпозишън на „Хунгароринг“. По този начин Люис се приближи на дв...

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт