Нико Розберг ще стартира пръв в Сочи

15955
Нико Розберг ще стартира пръв в Сочи

Германският пилот на Mercedes настрои най-добре болида си за доста „зелената“ и трудна за приспособяване писта в Сочи, постигайки третия си полпозишън от 14 опита този сезон.

Нико Розберг бе по-добрият от двамата пилоти на Mercedes в тренировките и квалификацията днес, постигайки едва третия си полпозишън през сезона. Хамилтън остава с 11 първи стартови позиции (от 14 опита), но утре ще стартира втори зад Нико, който бе по-добрият от двамата в тренировките, но най-важното – в квалификацията. Видимо бе, че Розберг бе пилотът, който най-добре намери настройките на болида си спрямо доста сложните условия на трасето в олимпийския град в Сочи. В петък камион, почистващ трасето, го „почисти“ толкова добре, че остави след себи си голям разлив на дизелово гориво. В Русия сме, в Русия сме... Това бе причината повече от половин час организаторите на надпреварата да се опитват да премахнат мазното петно, но то буквално унижожи първата трениворка. Във втората пък валя дъжд и само осем пилоти записана време на трасето.

С малко късмет Розберг най-после спечели квалификация

Полпозишънът на Нико дойде след жестока катастрофа на Даниил Квят, която не позволи на никой в Топ 10 да подобри времето си в последнат...

Така остана само днешната трета свободна тренировка, в която пилотите можаха да работят пълноценно за подготовката си. До един момент, в който Карлос Сайнц мл. направи ужасяваща катастрофа. Най-радостното бе, че Карлос се отърва невредим. В завой 13 болидът му получи механичен дефект вероятно в спирачките, удари се в страничната мантинела и оттам продължи в права посока, без никакъв спирачен път директно срещу предпазните стени. Болидът се вряза в тях, мина под тях и спря в бетонната стена. Ужасна за гледане сцена, но най-лошото бе, че пилотът и болида останаха под предпазните огради. На организаторите им трябваше ужасно дълго време да извадят болида, но за щастие Сайнц остана невредим. Той не успя да участва в квалификацията, като най-вероятно докторите няма да го допуснат до старта и в състезанието. Тренировката бе спряна и така и не бе подновена, което отново навреди на подготовката на пилотите.

Най-съобразителен се оказа Нико Розберг, чиято най-бърза обиколка бе съпроводена с най-бързи времена и в трите сектора на тура. Люис Хамилтън допусна грешка при втория си опит за бърз тур, в следствия на която се отказа и влезе в бокса далеч преди края на квилафикацията. На пресконференцията бе видимо недоволен, но клишетата го извадиха от ситуацията. Този път бе тотално победен от Нико, но утре е по-важната битка между двамата. Миналата година Розберг направи жестока грешка във втория завой, която го лиши от възможността да се бори с Люис за победата. Така че утре не само първият, а вторият завой в по-голяма степен ще покаже кой ще вземе ранен аванс в битката за победата.

За нея незнам дали може да се бори, но Валтери Ботас има една задача, а тя е да задържи зад себе си Себастиан Фетел, който ще потегли четвърти. В квалификацията Mercedes буквално унищожиха конкурентите, като Ботас изостава на 0,799 сек. Така не се оправдаха опасенията, че Mercedes може отново да са много слаби на уличното трасе, какъвто бе случаят в Сингапур. За съжаление на конкурентите им. Там обаче бе много топло, докато в Сочи е много, много по-студено.

От трета стартова редица ще потеглят Райконен и Хюлкенберг, след тях се нареждат Перез и Грожан, а десетката завършват Верстапен и Рикиардо.

Безапелационен Хамилтън на „Сузука“

Нико Розберг успя да победи Люис Хамилтън в квалификацията за втори път, но в състезанието това не му се отдаде и британецът взе осмата...

Данийл Квят, местният любимец на публиката, ще потегли 11-и, докато Фелипе Маса не успя да се справи с трафика във втората част на квалификацията, което му отрежда 15-а позиция. Бътън ще тръгне 13-и, а Алонсо – последен, след като промените по болида му донесоха наказание с преместване с 35 места назад на стартовата решетка.

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт