Peugeot ще атакува победата в „Дакар“ през 2015

29420
Peugeot ще атакува победата в „Дакар“ през 2015

След миналогодишното напрегнато приключение във величествените планини на Колорадо, САЩ, Peugeot Sport, Red Bull и Total решиха да погледнат към Южна Америка, където се провежда рали маратона. Това решение ни връща към изключително успешния период в историята на френския отбор, който остави незаличима следа в рали „Дакар“, печелейки легендарното състезание четири поредни години от 1987 до 1990, първо с 205 T16 Grand Raid, след това със също толкова емблематичния 405 T16 Grand Raid.

Четвърт век след последното си участие Team Peugeot Total ще предприеме следващото си предизвикателство с нов автомобил: 2008 DKR.

Peugeot влиза в Световния шампионат по раликрос

Историята на Peugeot в моторния спорт без съмнение е една от най-всеобхватните, която сме виждали през десетилетията. Компанията има ти...

Естествено че „Дакар“ ще е основният фокус на новата, средносрочна програма на Peugeot, която ще включва и определен брой други събитие с цел подпомагане подготовката за годишния маратон в Южна Америка. В пилотския състав блести името на Карлос Сайнц, победител в „Дакар“ през 2010, както и това на 5-кратния победител в маратона на две колела, Сирил Деспре, който избра Peugeot, за да стартира нова кариера, но на четири колела.

Повече информация за състезателния ватмобил ще бъде дадено на 20 април по врема на Автомобилен салон Пекин 2014.

Максим Пикат, Изпълнителен директор на Peugeot: „Нашето намерение е да сме готови за следващото издание на „Дакар“, макар че стратегията ни се основава на по-дългогодишен план спрямо случая с Pikes Peak Hill Climb, тъй като ще участваме в продължение на няколко години. Наясно сме прекрасно, че „Дакар“ е много трудно състезание, но въпреки това нашата цел е да спечелим от първия опит през 2015.”

Peugeot се връща в „Дакар“ с Льоб и Сайнц?

Легендите Карлос Сайнц и Себастиан Льоб са получили „повиквателна“ от Peugeot. Испанският AS съобщава, че компанията е пред...

Peugeot и „Дакар“

На 1 януари 1987 всички съставки са на място си, за да увеличат шансовете на Peugeot за успех в „Париж-Алжир-Дакар“ при първия му опит. В пилотския състав влиза Ари Ватанен, на чието 205 Turbo 16 достойно бе отреден номер „205“, идеален начин за промотиране на емблематечния модел на марката! За нещастие, по време на късия пролог край Париж, неговият автомобил претърпява сериозна повреда, в следствие на която звездата на Peugeot пада чак до 274-то място в генералното класиране! Дни по-късно съекипникът му Шекхар Мехта научава същия урок, докато води колоната, когато внимателно подготвения стратегически план за неговия 205 T16 е развален от необясним проблем в двигателя. За щастие, вълнуващото възстановяване и битка на Ари Ватанен му позволяват да си върне първото място, а в последствие да донесе първия успех на Peugeot в „Дакар“ след около 13 000 състезателни километра.

Състезанието през 1988 потвърждава прословутата непредвидимост на рали маратона, когато невероятна злополука затруднява плановете на тогавашния шеф на отбора Жан Тод и най-добре пласираният от двата автомобила 405 T16. След 13 етапа Ари Ватанен пристига в столицата на Мали, Бомако, като водач на колоната, но неговото 405 T16 е открадното през нощта! В крайна сметка то е открито, но прекалено късно, и финландецът е дисквалифициран. Победата отива при 205 T16, пилотиран от Юха Канкунен, нает да служи като бърз асистент пилот на Ватанен!

Големият рейд на 405 T16 най-после получава своя шанс през 1989 след завладяващ двубой между съотборниците Ари Ватанен и Джаки Икс. За да се подсигури, че дуелът им няма да завърши със сълзи, отборът решава да разреши въпроса с „ези-тура“ по време на нощната почивка в Гао, Мали. Резултатът е в полза на Ватанен, който побеждава, макар че на два пъти се преобръща.

Сайнц с втора етапна победа за тази година

Карлос Сайнц със "СМГ" е победителят в седмия етап на автомобилното рали "Дакар". Испанецът, за когото това бе втора етапна победа, ...

На следващата година финландецът успява да натрупа безопасна преднина от два часа на върха на класирането, които са му от полза, след като има проблеми в етапа между Ниамей и Гао, отново в Мали. Етапът поставя ударение върху навигационните умения, но навигаторът на Ватанен се справя лошо, а компасът му е развален. На всичкото отгоре, пилотът на Peugeot отваря голяма дупка в купето на своя 405, когато удря дърво! Това обаче не смущава финландеца, който оцелява, за да донесе четвъртата поредна победа за Peugeot в „Дакар“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт