Розберг започна сезона с победа, Фетел сгреши тактиката

5179
Розберг започна сезона с победа, Фетел сгреши тактиката

Страхотно състезание, много екшън отпред и в средата на колоната, потресаваща катастрофа на Алонсо, сгрешена тактика на Фетел, която го лиши от победата. Първото състезание за сезона дава огромни надежди за страхотни надпревари до края на 2016-а, много по-интересни от миналогодишните. Забрана на комуникацията, много добро решение, още по-доброто е наличието на трети вид гуми, което и спечели победата на Mercedes. Супер начало на сезона.

Нико Розберг започва сезон 2016 по начин, по който си е мечтал от години. След като баща му спечели първото GP на Австралия през 1985 (на „Албърт парк“), сега дойде редът на сина да триумфира. Отлична победа, спечелена стратегически. След него финишира Люис Хамилтън, който също има за какво да се радва, защото след старта потъна до 6-а позиция, но със супер каране и алтернативна стратегия, успя да спаси състезанието, което в началото не изглеждаше, че ще е възможно. Най-големият губещ: Себастиан Фетел, който сгреши тактиката и трябваше да се задоволи с третата позиция на подиума, вместо да победи.

След тоталната доминация в квалификацията, палачинката се обърна още след първите 50-ина метра, след които Себастиан Фетел мина между двата болида на Mercedes, за да оглави колоната. Съотборниците, след ужасен старт на Хамилтън, се събраха в първия завой, дори имаше контакт между тях, като освободиха изцяло дясната част на пистата, в която мина Кими Райконен. Розберг успя да излезе след двете Ferrari-та, докато Люис потъна с още две места назад, изпреварен от Верстапен и Маса. Това опропасти шансът за победа на световния шампион, който бързо се справи с бразилеца, но нямаше абсолютно никакъв начин да изпревари Верстапен. През това време тримата отпред се откъснаха на около 12 секунди пред британеца, като Фетел имаше около 3 секунди аванс пред Кими. Пръв за смяна влезе Нико, обиколка след това и Себастиан, като на излизане от бокса двамата бяха един до друг, но Фетел успя да запази позицията си. Двамата обаче бяха разменили стратегията си. Розберг сложи гумите софт, докато Фетел продължи със супер софт. Отзад Люис сгреши със стратегията и остана най-дълго на пистата, като темпото му спадна драстично. Той влезе последен от първите пилоти, като направи най-голямата изненада – излезе с гумите медиум, най-твърдите от всички. Това означаваше, че той няма да спира повече. Но се оказа, че ще спре, и то за по-дълга почивка, след като веднага след пита ми, в 18-я тур, дойде жестоката катастрофа на Алонсо и състезанието бе прекратено.

Ужасяваща, буквално, но за щастие испанецът излезе без никакви проблеми от болида си. Поне от това, което беше останало от него, защото той не приличаше на нищо друго, а на купчина боклук. Който обаче си свърши брилянтно работата, защото Фернандо излезе абсолютно невредим след страховит удар, превъртане и отново удар. Причината за него бе Естебан Гутиерз. Причина или само участник, защото Алонсо удари болида на Haas отзад в опит за изпреварване, но Гутиерез направи леко движение в ляво и сякаш рязко намали скоростта, което хвана неподготвен Алонсо, който летеше с отворен DRS.

При рестартирането пръв потегли Фетел, следван от Розберг, който междувременно също бе сменил гумите си с най-твърдите смеси – медиум. След това бяха Райконен, Рикиардо, Верстапен, Сайнц и Хамилтън. В обиколка 23 Кими Райконен влезе в бокса с повреда, спирайки горящ в бокса си. Това бе второ поредно отпадане в Австралия. Но проблемите на Ferrari на свършиха с това. Защото те бяха сгрешили стратегията. Много. При рестартирането на състезанието Фетел остана със супер софт гумите, докато в този момент и Розберг беше сложил медиум гумите. Себастиан направи 16 обиколки и влезе за гуми софт, но през това време не натрупа абсолютно никакъв аванс, дори напротив. При връщането си на пистата, Фетел бе четвърти, на около 9 секунди зад третия Хамилтън. Рикиардо също влезе в бокса и се върна четвърти.

Пет тура преди финала Фетел настигна Хамилтън. Но феновете на Скудерията нямаха поводи за веселба, защото, първо нямаше реална атака, но по-важното – германецът допусна грешка два тура преди финала, излезе от пистата и позволи на Люис да се откъсне и да финишира втори без проблеми и заплаха от страна на пилота на Ferrari. А в този момент британецът бе с гуми на 37 обиколки.

Безапелационен полпозишън на Люис Хамилтън в Австралия

Сезон 2016 стартира! Предполагам, че за мнозина стартът не е този, който очакваха. В квалификационно темпо Ferrari все още са много дал...

Сигурно е едно: сезонът стартира блестящо. Вчерашната квалификация не предвещаваше интрига, но в състезанието всичко бе различно. Катастрофа, прекратено състезание, различни стратегии, грешки, изпреварвания, малки разлики. Наистина супер състезание. Да, Mercedes отново са 1-2 на финала, но победата им бе постигна много трудно. Първите трима завършиха на 10-ина секунди, същото се отнася за позиция от 6 до 10. И като споменавам шестото място, трябва да отбележим един невероятен резултат: Ромен Грожан завърши на тази висока позиция за новия отбор Haas F1. Така, за пръв път от 2002 г., когато Toyota дебютира във Ф1 с шеста позиция, сега американският отбор повтори това постижение. Страхотно представяне. Много добро пилотиране и от дебютанта Джодиан Палмър със заводския отбор на Renault F1. Отлично се представи и Toro Rosso, а четвъртият Даниел Рикиардо демонстрира, че Red Bull имат страхотно шаси, а и двигателите Renault са доста по-добри от миналогодишните.

Останалите точки взимат Маса, Грожан, Хулкенберг, Ботас, Сайнц, Верстапен.

Очакваме смяна на тъпата квалификация, а състезанията се очертават като много интересни.

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт