Да ти намигне диригент, е възможно по случай Международния ден на джаза

42263
Да ти намигне диригент, е възможно по случай Международния ден на джаза
Снимка: jazzfm.bg

Сред толкова много международни дни - на прегръдката, на целувката, на писмото, което - ако не препратите на 37 човека, ще се срине фейсбук, човек може да си каже “Ами...те не останаха свободни дати”, но например месец юли е особено благоприятен.

За международния ден на…

Жоро от "Остава" започна свой музикален проект

Китаристът на група „Остава”, Георги Георгиев стартира страничния си музикален проект „Homeovox” с пилотен виде...

През 1950-та година Организацията на обединените нации (ООН) и по-точно нейното Общо събрание/Генерална асамблея обявява първия международен ден - посветен е на човешките права и се отбелязва на 10-ти декември.

Следват международни седмици, години и десетилетия (по две петилетки наведнъж за едно и също...). Понастоящем например се намираме в няколко застъпващи се десетилетия - на биоразнообразието, безопастността на пътя, борбата срещу превръщането на определени региони в пустини, устойчивото развитие, борбата с бедността…

А 2014-та година, освен Годината на коня, е и година за проява на солидарност към хората от Палестина (в България явно това е добре известно, тъй като не се проявява особена солидарност към хората от Сирия, но може би догодина?),  на семейното фермерство (отново полу-празник за жителите на Розово), на кристалографията и на малките островни държави.

За международния ден на джаза

Който е стигнал до тук - благодаря! Днес е международният ден на джаза.

А to JazZ гостува на Нощта на музеите с 5 концерта

С пет интригуващи музикални предложения, единственият открит джаз фестивал на София, A to JazZ Festival гостува на тазгодишното издание...

Обявен е за такъв съвсем наскоро (от ООН и Юнеско) и тази година се чества едва за трети път. Домакин на гала-концерта (All-Star Global Concert) по случая този път е Осака - от 13:00 часа българско време в продължение на четири часа концертът ще бъде предаван на живо.

...и у нас/Джазът в България и Българите в джаза

В официалния календар на събитията след селекция на България с радост установяваме, че има участник (познал верния отговор)... Тук не става въпрос за Ирина Бокова, която, в качеството си на Генерален Директор на Юнеско, по случай празника съобщава, че джазът олицетворява духа на ЮНЕСКО като събира хората заедно и спомага за постигането на мир, толерантност и разбирателство помежду им, бидейки саундтрак на позитивната социална промяна – от борбата срещу расизма до усилията за демокрация.

Малко предварително, но на 28-ми април в рамките на Европейския музикален фестивал (и в чест на 65-та годишнина на Полския институт в София) в зала България се състоя официалното българско джаз-събитие с програма от композиции на Гжех Петровски и Теодосий Спасов, от които първият е и диригент на World Orchestra (активно общуващ с публиката - това включва споменатото в заглавието намигване) и саксофонист, а вторият...вторият е Теодосий Спасов.

Концертът премина при огромно въодушевление от страна на участниците - хор Български гласове – Ангелите с диригент Георги Петков и струнен квартет от Оркестъра на Класик ФМ радио, Марчин Вашилевски (както се изрази диригентът “our polish export pianist”), Себастиан Випих (бас - съвсем различен, когато свири Бетовен и Пиацола), Роберт Лути (ударни) и Atom String Quartet.

Днес е Международният ден на джаза

На 30 април честваме Международния ден на джаза, който се празнува за втори път по целия свят. "Джазът заличава границите между хората...

Автор: Елисавета Петрова

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com