Иван Димитров, изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР: Зачитането на правата на авторите показва, че ценим своето културно наследство

1193
Иван Димитров, изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР: Зачитането на правата на авторите показва, че ценим своето културно наследство
Снимка: Музикаутор

Поредно обучение, този път в община Благоевград, проведе екипът на организацията на автори и композитори МУЗИКАУТОР, в което разясни спецификите при лицензирането на музика.

Експертите на МУЗИКАУТОР представиха законовите норми при уреждането на авторските права при публичното изпълнение на музика в търговски и туристически обекти, както и при организацията на концерти. Бяха обяснени в детайл моделите на лицензиране, тарифите, добрите практики, както и професионалните стандарти и насоки за защита на авторските права.

В обучението, което се проведе във вторник, взеха участие представители на общината, Фолклорен ансамбъл „Пирин“, Куклен театър Благоевград, Регионална библиотека „Димитър Талев“ и други.

По време на дискусията бе повдигната темата за уреждането на правата върху Дунавското хоро, чийто автор е композиторът Дико Илиев. „Законът казва, че едно произведение е защитено до 70 години от кончината на неговия автор“, посочи изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров. Той коментира, че зачитането на правата на българските автори показва, че обществото ни цени своето културно наследство.

По-доброто разбиране за значението на авторските права е основният приоритет, който МУЗИКАУТОР заложи в проекта „Авторските права – основен инструмент за инвестиции в музиката“, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022“.

В рамките на проекта предстои да бъдат проведени още обучения в различни областни градове на страната, в които се очаква да участват както общински служители, така и собственици на туристически и търговски обекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com