Започва съдебен процес за песента "Hotel California" на Eagles (ВИДЕО)

1378
Започва съдебен процес за песента "Hotel California" на Eagles (ВИДЕО)
Снимка: Eagles/Facebook

Съдебен процес за изясняване на собствеността върху ръкописа на текста на песента "Hotel California" на група Eagles започва в Ню Йорк утре, 21 февруари, съобщава "Associated Press".

Каква е историята?

В средата на 70-те години на миналия век Eagles работят по нова песен със страховити и загадъчни мотиви. На пожълтял тефтер Дон Хенли, с помощта на съоснователя на групата Глен Фрей, записва мисли за "тъмна пустинна магистрала" и загадъчно "прекрасно място", където сервират "розово шампанско" в стая с "огледала на тавана" и винаги можеш да отседнеш, но "никога не можеш да го напуснеш". Песента "Hotel California" се превръща в един от най-незабравимите рок сингли за всички времена, отбелязва АП. 

Търговецът на редки книги Глен Хоровиц, бившият уредник на Залата на славата на рокендрола Крейг Инсиарди и продавачът на сувенири Едуард Косински са обвинени в заговор за притежание и опит за продажба на ръкописи на "Hotel California" и други хитове на Eagles, без да имат право на това.

Още: Преиздават култов албум на ABBA заради специална годишнина

Снимка: Eagles/Facebook

Тримата не се признават за виновни, а адвокатите им твърдят, че мъжете не са извършили никакво престъпление с ръкописите, които са придобили чрез писател, работил с Eagles. Но районната прокуратура в Манхатън твърди, че обвиняемите са се договорили да прикрият спорната собственост на документите, въпреки че са знаели, че Хенли е заявил, че страниците са откраднати.

Още: Чуйте първото парче от новия албум на Pearl Jam (ВИДЕО)

Спорът, който ще се реши в съда

Сблъсъците за ценни колекционерски предмети са многобройни, но подобни наказателни процеси са рядкост. Много от споровете се решават насаме, чрез съдебни дела или със споразумения за връщане на предметите. "Ако може да се избегне съдебно преследване, като се предаде вещта, повечето хора просто я предават", казва Травис Макдейд, професор по право в университета на Илинойс, който изучава спорове за редки документи.

Разбира се, случаят с ръкописите на Eagles е характерен и по ред други начини. "Звездният" свидетел на прокуратурата наистина е такъв: Вокалистът и барабанист Дон Хенли се очаква да даде показания между спирките на настоящото турне на Eagles. Делото, по което няма съдебни заседатели, би могло да даде възможност да се надникне в творческия процес на групата и в "живота в бързата лента" на звездната слава през 70-те години, пише БТА. 

Става дума за над 80 страници чернова на текстове от хитовия албум "Hotel California" от 1976 г., включително думите на заглавното парче, което оглави класациите и спечели "Грами". В него се съдържат един от най-разпознаваемите рифове, най-известните сола и най-често цитираните - може би прекалено цитирани - реплики на класическия рок: "Можеш да се регистрираш, когато пожелаеш, но никога не можеш да си тръгнеш". Хенли е казвал, че песента е за "тъмната страна на американската мечта".

Страниците включват и текстове на песни, сред които "Life in the Fast Lane" и "New Kid in Town". Мениджърът на Eagles Ървинг Азоф нарича документите "незаменими части от музикалната история".

Според компанията за данни за развлекателната индустрия Luminate, през миналата година песента е била стриймвана над 220 милиона пъти и е била завъртяна в 136 000 радиопредавания само в САЩ. Албумът "Hotel California" е продаден в 26 млн. копия в цялата страна през годините, като е изпреварен само от диска с най-големите хитове на Eagles и "Thriller" на Майкъл Джексън.

Обвинение в заговор

Още: AC/DC тръгват на европейско турне. Ще минат ли и през България?

Хоровиц, Инсиарди и Косински са обвинени в заговор за притежание на крадени вещи и различни други престъпления. Те не са обвинени в действителна кражба на документи. Не е обвинен и никой друг, но прокурорите все пак ще трябва да докажат, че документите са били откраднати. Защитата твърди, че това не е вярно. 

Много неща се въртят около взаимодействията на Eagles с Ед Сандърс - писател, който също така е съосновател на контракултурната рок група от 60-те години на миналия век The Fugs. В края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век той работи върху оторизирана биография на Eagles, която така и не е публикувана. Сандърс не е обвинен по делото, но именно той продава страниците с текстовете на Хоровиц, който ги препродава на Инсиарди и Косински.

Снимка: Eagles/Facebook

Хоровиц се занимава с огромни сделки с редки книги и архиви и преди е бил забъркван в някои спорове за собственост. Един от тях бе свързан с документи на авторката на "Отнесени от вихъра" Маргарет Мичъл и бе уреден впоследствие.

Инсиарди е работил по ред забележителни изложби за Залата на славата на рокендрола в Кливланд. Косински е бил директор на аукционна къща Gotta Have It!, известна с това, че продава на търг лични вещи на знаменитости - толкова лични, че Мадона безуспешно се опита да спре продажба, включваща нейни латексови гащички.

Според съдебните документи, подадени от адвокатите на Косински, Хенли е казал в съда, че никога не е давал на биографа на групата текстовете на песните. Адвокатите на защитата обаче дадоха сигнал, че планират да проучат спомените на Хенли за онова време. "Смятаме, че г-н Хенли доброволно е предоставил текстовете на г-н Сандърс", заяви адвокат Скот Еделман в съда миналата седмица.

Още: Чуйте първото парче от новия албум на Pearl Jam (ВИДЕО)

Според обвинителния акт през 2005 г. Сандърс е казал на Хоровиц, че докато е работил по книгата за Eagles от дома на Хенли в Малибу, Калифорния, са му изпращали каквито документи поиска.

След това през 2012 г. фирмата на Косински предлага някои страници на търг. Адвокатите на Хенли се намесили веднага. И Хоровиц, Инсиарди и Сандърс, в различни комбинации, започнали да разпространяват алтернативни версии за произхода на ръкописите, се казва в обвинителния акт.

Различни версии

В една от версиите Сандърс намира страниците захвърлени в задкулисна гримьорна. Според други той ги получил от асистент на сцената или докато събирал "много материали, свързани с Eagles, от различни хора". В друг случай ги е получил от Фрей - история, която "ще сложи край веднъж завинаги", предполага Хоровиц през 2017 г. Фрей обаче е починал година по-рано.

Още: Почина един от основателите на група Eagles

При един от търговете Косински уверил аукционната къща Sotheby's, че музикантът няма "никакви претенции" към документите и помолил потенциалните участници в търга да останат в неведение относно оплакванията на Хенли - се казва в обвинителния акт. Sotheby's включи текстовете на песента "Hotel California" в търг през 2016 г., но ги оттегли, след като научи, че собствеността е под въпрос. 

Хенли купува частно някои чернови на текстове на песни от аукционна къща Gotta Have It! за 8500 долара през 2012 г., когато започва да подава и полицейски доклади, според съдебните документи. Адвокатите на защитата твърдят, че той е ангажирал топ прокурори, които да поемат делото му, вместо сам да заведе граждански иск. Разглеждането на делото започва утре в районен съд в Манхатън, Ню Йорк, пише БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Чуйте новата песен на Мария Илиева "100 причини" (ВИДЕО)

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Музика