X
 
 

Фасовете и чашките от кафе - основен боклук по родните плажове

545 0
photo of Фасовете и чашките от кафе - основен боклук по родните плажове
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Фасовете и чашките от кафе са основният боклук по родните плажове. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема „Замърсяването на Черно море с пластмасови отпадъци – инициатива за сътрудничество за превръщане на настоящите предизвикателства в бъдещи възможности за устойчиво развитие”.

На събитието бяха дадени и примери за добрите практики в Англия и Холандия по отношение на почистването на водите. Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде БГНЕС.

В София: Под 10% от наложените глоби за хвърляне на боклуци са събрани доброволно

Едва 38 310 лева от наложени общо 453 363 лева глоби за хвърлени на земята боклуци или нерегистрирано кучев в София са били платени доб...

Риболовните компании да се включат в почистването на морета и океани, настояват от Европейската комисия като част от проектодирективата внесена на 28 май, която има за цел да реши проблема с увеличаването на вредните отпадъци в моретата. В тази проектодиректива част от законовите мерки са свързани със забраната на продукти за еднократна употреба. Това ще доведе и до глоби за страните членки, които не преработват отпадъците. 

„Отнася се за това как да се събират отпадъците от риболовните съоръжения, да се изнасят на сушата и там да се събират и да се рециклират с такава система. Български представители и рибарски асоциации вече са се включили в тези проекти. Така че само остава България да стартира в тези добри практики, за които ние сме дошли да промотираме, каза представителят на ЕК по отношение на морските иновации, инвестиции и знания, Марис Стулджис. Той уточни, че ако проектите на родни рибарски компании бъдат одобрени, то те ще бъдат финансирани от ЕК. С инвестициите у нас ще бъдат закупени системи за вторична преработка на боклуците, които системно рибарските кораби вадят в мрежите си.

Сред боклука, обследван от осем български плажа, в рамките на година, статистиката сочи, че най-много са фасовете от цигари, следвани от пластмасови чашки от кафе. По родните плажове изобилства от хартия, метали, стъкло и каучук.

„Ние не се различаваме от световните тенденции, преобладаващи, и то в много голям процент, са полимерните отпадъци, и то пластмасовите. Някъде 85% са полимерните отпадъци, след това към 7% са картон, хартия, и другите са по 2% и 1%. В категорията полимерни отпадъци преобладаващи се оказаха фасовете, цигарите, чашките за кафе, опаковки от чипс”, каза доц. д-р инж. Анна Симеонова от Техническия университет.

Изчистиха два тона боклуци от най-големия ледник на Монблан

Стотина доброволци почистиха два тона боклуци от най-големия ледник на Монблан в Алпите - Мер дьо глас, предаде БНР. Почистването се п...

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Мамин дришльо

Без да искам, попаднах като преводач на едно от делата, които добиха медийна гласност преди време. Ако не бе получило тази гласност в м...

Последно в Актуално