Фасовете и чашките от кафе - основен боклук по родните плажове

2390
Фасовете и чашките от кафе - основен боклук по родните плажове
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Фасовете и чашките от кафе са основният боклук по родните плажове. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема „Замърсяването на Черно море с пластмасови отпадъци – инициатива за сътрудничество за превръщане на настоящите предизвикателства в бъдещи възможности за устойчиво развитие”.

На събитието бяха дадени и примери за добрите практики в Англия и Холандия по отношение на почистването на водите. Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде БГНЕС.

В София: Под 10% от наложените глоби за хвърляне на боклуци са събрани доброволно

Едва 38 310 лева от наложени общо 453 363 лева глоби за хвърлени на земята боклуци или нерегистрирано кучев в София са били платени доб...

Риболовните компании да се включат в почистването на морета и океани, настояват от Европейската комисия като част от проектодирективата внесена на 28 май, която има за цел да реши проблема с увеличаването на вредните отпадъци в моретата. В тази проектодиректива част от законовите мерки са свързани със забраната на продукти за еднократна употреба. Това ще доведе и до глоби за страните членки, които не преработват отпадъците. 

„Отнася се за това как да се събират отпадъците от риболовните съоръжения, да се изнасят на сушата и там да се събират и да се рециклират с такава система. Български представители и рибарски асоциации вече са се включили в тези проекти. Така че само остава България да стартира в тези добри практики, за които ние сме дошли да промотираме, каза представителят на ЕК по отношение на морските иновации, инвестиции и знания, Марис Стулджис. Той уточни, че ако проектите на родни рибарски компании бъдат одобрени, то те ще бъдат финансирани от ЕК. С инвестициите у нас ще бъдат закупени системи за вторична преработка на боклуците, които системно рибарските кораби вадят в мрежите си.

Сред боклука, обследван от осем български плажа, в рамките на година, статистиката сочи, че най-много са фасовете от цигари, следвани от пластмасови чашки от кафе. По родните плажове изобилства от хартия, метали, стъкло и каучук.

„Ние не се различаваме от световните тенденции, преобладаващи, и то в много голям процент, са полимерните отпадъци, и то пластмасовите. Някъде 85% са полимерните отпадъци, след това към 7% са картон, хартия, и другите са по 2% и 1%. В категорията полимерни отпадъци преобладаващи се оказаха фасовете, цигарите, чашките за кафе, опаковки от чипс”, каза доц. д-р инж. Анна Симеонова от Техническия университет.

Изчистиха два тона боклуци от най-големия ледник на Монблан

Стотина доброволци почистиха два тона боклуци от най-големия ледник на Монблан в Алпите - Мер дьо глас, предаде БНР. Почистването се п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗА ПРИРОДАТА:

Фестивалът Ritual Gatherings организира мащабно почистване на плаж Камчия

Опаковките не са отпадък, а ресурс в кръговата икономика

Официално откриване на XVтите Дни на предизвикателствaта във Френския институт в България

В Радиното училище в Сопот деца се учиха да събират отпадъците разделно

Стара хартия за нова книга за 7-и пореден път

Резервати в Банско и Разлог

Овощна градина - обработка и култивиране

Панагюрище има над 400 нови пазители на природата

Празник събра децата на Тетевен в навечерието на 24 май

Над 240 деца се научиха да събират разделно отпадъци в Ботевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com