Учени създадоха материал, пречистващ емисиите на CO2

11971
Учени създадоха материал, пречистващ емисиите на CO2
Снимка: Getty Images/Guliver

Шведски учени са разработили евтин и изключително ефективен материал за улавяне на въглероден диоксид. Той може да се използва за създаване на филтри, а в бъдеще - и за получаване на полезен продукт от събрания газ, съобщава РИА Новости. Резултатите от проучването са публикувани в списание ACS Applied Materials&Interfaces.

Темата за улавяне на въглероден диоксид от промишлени емисии при строги екологични стандарти, приети в повечето развити страни, става все по-актуална. За съжаление, повечето от предлаганите технологични решения имат или ниска ефективност, или висока цена. Шведски учени от Технологичния университет „Чалмърс“ и Стокхолмския университет са разработили нов материал с редица предимства: той е екологично чист, устойчив, има висока степен на селективно улавяне на въглероден диоксид и ниска цена.

Администрацията на Тръмп се опитва да изглади имиджа на въглеродния диоксид

Уилям Хапър, съветник на американския президент Доналд Тръмп за нововъзникващите технологии и част от Съвета за национална сигурност на...

Новият материал е хибридна пяна на биологична основа, пълна с голям брой зеолитни гранули - естествени минерали от групата на алумосиликатите, способни да адсорбират СО2.

Учените са поставили частиците зеолит в пенеста суспензия от желатин и целулоза, която след втвърдяване има висока механична якост и са получили траен, устойчив на температурни и химически въздействия изключително лек материал, подходящ за многократна употреба.

Органичните материали от аминовата група по-рано бяха предложени като основен материал. Но факт е, че амините са вредни за околната среда, тези вещества причиняват корозия в тръбите и резервоарите. Освен това е необходимо много енергия за отделяне на заловения въглероден диоксид от аминовия разтвор за повторна употреба. Представеният материал избягва всички тези проблеми. В допълнение, той е изключително ефективен поради високия дял на самите зеолити в материала.

"Това, което най-много ни изненада, беше, че успяхме да напълним пяната толкова плътно със зеолити. Когато достигнаха 90 процента от теглото на материала, разбрахме, че сме постигнали нещо изключително", споделя един от авторите на изследването, Уолтър Росас.

Циментът - един от най-сериозните източници на емисии въглероден диоксид

Циментът е най-широко използваният изкуствено изработен материал. Той е на второ място след водата като най-консумираният ресурс на пла...

"Освен че е по-екологично чист, новият биоматериал е твърд и е по-лесно да се отдели въглероден диоксид от него, отколкото да се изолира течен амин от разтвор", казва ръководителят на изследването Андерс Палмквист.

В момента учените продължават своите изследвания, изучавайки възможността за по-нататъшна обработка на събрания въглероден диоксид, за да се получи полезен продукт - метанол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Как се променят сезоните по света и в България (ГРАФИКИ)

ООН: Планетата е на ръба на пропастта след рекордно горещо десетилетие

Февруари 2024 г. - месец на температурни аномалии (ГРАФИКИ)

От Токио до Вашингтон: Черешовите дървета цъфнаха по-рано (ВИДЕО)

Заплашена ли е България от недостиг на вода? (ГРАФИКА)

Кои части на България са най-застрашени от безводие? Проф. Емил Гачев поясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com