Правителството на САЩ инвестира 700 000 долара за съхраняването и реставрирането на църквата “Св. Йоан Алитургетос“ в Несебър

9234
Правителството на САЩ инвестира 700 000 долара за съхраняването и реставрирането на църквата “Св. Йоан Алитургетос“ в Несебър

Посолството на САЩ има удоволствието да обяви, че като част от Посланическия фонд за опазване на културното наследство (ПФОКН), Държавният департамент на САЩ предоставя 700 000 долара за консервацията и реставрацията на средновековната църква от 14-ти век „Св. Йоан Алитургетос“ в старинния град Несебър. Като част от списъка от обекти със световно културно и природно наследство на UNESCO Несебър e изключителен пример и доказателство за многопластовото културно-историческо наследство на България. 

Посланик Марси Б. Рийс оповести субсидията на Посланическия фонд за опазване на културното наследство на 2 декември, 2014 г.

Храмът "Св. Николай чудотворец" е на 80% готов

Продължава строителството на единствения в страната храмов комплекс „Св. Николай чудотворец” в бургаския квартал „Мед...

Съвместно с нашите партньори - българския национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ICOMOS) и Община Несебър, конструкцията на църквата ще бъде стабилизирана, за да се предотврати по-нататъшното й разрушаване, уникалните средновековни пластични декорации и архитектурни елементи ще бъдат консервирани и ще бъде осигурен по-лесен и безопасен достъп до паметника.   

Това е поредният проект, който Посолството на САЩ спонсорира от 2002 година насам. Други подобни проекти са:  консервацията на 2 християнски гробници от края на 4-ти век, преместени от централната част на София в Националния исторически музей;  консервацията на тракийската гробница от 4-ти век пр.н.е. в могилата Крън II в Долината на тракийските царе; реставрацията на Куршум джамия от 17-ти век в Силистра; консервацията на антични подови мозайки от древната провинциална столица Филипополис от 3-ти век (днешен Пловдив) ; консервацията на църквата „Св. Тодор” от 11-ти век в Бобошево;  и консервацията на библиотеката и джамията на Осман Пазвантоглу от началото на 19-ти век във Видин.

Общият размер на субсидиите по тези проекти, отпуснати  от Посланическия фонд за опазване на културното наследство на България, е повече от 900 000 долара.

Българският национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ICOMOS) - България е създаден като неправителствена професионална организация през 1964 година.  Сред нейните членове са специалисти с дългогодишен опит в консервацията и реставрацията на паметници на културата.   Организацията има над 20 приложени проекти в тази сфера, подкрепени от международно известни институции като The World Monument Fund, UNЕSCO/JAPAN Trust Fund, A.G. Leventis Foundation и други. 

Папа Франциск на презокеанска визита догодина

Папа Франциск ще посети САЩ през септември следващата година. Това ще бъде първата му визита в страната откакто е глава на Римокатолич...

Посланическият фонд за опазване на културното наследство, създаден от американското правителство през 2000 г., раздава субсидии за опазването на недвижимото културно наследство, културни обекти и колекции, както и на форми на традиционна култура – музика, танц, езици – в над 130 страни по целия свят. Фондът е администриран от Центъра за културно наследство в Бюрото по образователни и културни въпроси към Държавния департамент на САЩ и е финансиран от средствата на Дипломатическите и Консулски Програми. ПФОКН предоставя на САЩ възможността да покаже значимото си уважение към културното наследство на другите страни.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com