Президентът: Батак сме всички ние

2808
Президентът: Батак сме всички ние
Снимка: БГНЕС

Батак е име страшно в своето величие и трагедия. Батак сме всички ние. Стъпвайки тук, притихваме в преклонение и молитва. Преклонение пред апостолите и въстаниците, които с цената на живота си ни дариха идеала за нова свободна България. Молитва на мъчениците от кладите и дръвниците. Батак изчезва от лицето на земята, за да се превърне в олтара на нашата свобода. Това зави президентът Румен Радев при честването на 141-годишнината от Априлската епопея, предаде БГНЕС.

Историческите паметници на зверските кланета и днес са живи в напоената със скръб земя. В опожарените черква и училище. В тях вековният тиранин за последен път се опита да прегази вярата и самоопределението на българския народ. Да угаси неизлечимата искра на нашето национално достойнство. Ужасното безумие. Съдбата на града-светиня остава позор за човечеството, каза държавният глава.

"Тя е звучен, унизителен шамар в политическото лице на Европа, която безучастна, наблюдаваше зверствата, но зовът на Батак успя да я събуди, защото, както пише Виктор Юго "има часове, в които човешкото съзнание започва да говори и заставя правителствата да слушат". Именно в лицето на просветените умове от онова време проговаря съвестта на човечеството и застава в подкрепа на българския народ. Гласовете на Юго и Гладстон, на Гарибалди и Уайлд, на Достоевски, Тургенев и Толстой, на Макгахан и Скайлър поеха посланието на батачани, че вече не са рая и няма да спазват робското правило, че преклонена глава, сабя не я сече", припомни президентът Радев.

"Чедата на Батак доказаха, че на тази земя живее народ, способен от пепелта да издига крепост на духа, а от въглените да изтръгва светлина за утрешния ден. Гордея се , че вие батачани пазите грижливо своята родова памет без историческа корист, без ненавист и зложелание. Напротив, днес Батак е място за поуки и надежда. Батак е предупреждение, че омразата и фанатизма раждат чудовища. Но Батак е надежда, че нашите деца ще растат в мир, разбирателство и единение", подчерта държавният глава.

Батак - свято място за всеки българин

Батак е свято място за всеки българин. Тази вечер предстои кулминацията от отбелязването на 141 години от Априлската епопея и тържест...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

"Цветя за смет" събра хиляди килограми отпадъци за рециклиране в Пазарджик

Общественици, японското посолство и община Пазарджик засадиха съвместно вишни

Община Пазарджик обяви 2 май за неучебен ден

Община Пазарджик ще раздава цветя и фиданки срещу отпадъци на 20 април

В Пазарджик вече ще се обучават и акушерки и лекарски асистенти

Богата програма на традиционния събор на Црънча за Гергьовден

Петър Куленски на среща с Пламен Димитров: Достойното заплащане на труда е от първостепенно значение

Започва акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Община Пазарджик отстранява незаконен бетонов фундамент на "Острова"

Община Пазарджик обнови детски площадки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com