Глобална седмица на пътната безопасност се провежда в Пловдив

3221
Глобална седмица на пътната безопасност се провежда в Пловдив
Снимка: БГНЕС

Третата глобална седмица за пътна безопасност се провежда в Пловдив. Това каза пред журналисти инспектор Ботьо Гергинов, говорителят на КАТ ''Пътна полиция'' – Пловдив, пред "Фокус". По думите му, тя обхваща седмицата от днес до 10 май и е обявена с решение на ООН. Идеята на страните организатори е да бъде обърнато внимание на участниците в движението във връзка с проблемите, които възникват по пътна безопасност и, в частност, за това как превозваме децата, как ги обучаваме и какво е тяхното поведение като участници в движението.

Друга основна идея е да се създаде атмосфера на превенция, а не на нетърпимост към нарушителите, каза още Гергинов. По време на Третата глобална седмица на пътната безопасност ще бъдат провеждани специализирани полицейски операции по метода „Широкообхватен контрол”. На тези операции, освен на общите нарушения на Закона за движение по пътищата, ще се обърне внимание и на това как се превозват децата като пътници в автомобилите, добави говорителят на КАТ „Пътна полиция” – Пловдив. Всеки ден от 13:00 до 15:00 до 10 май включително ще има засилено полицейско присъствие на възлови места, в близост до учебни учреждения, детски градини, невралгични места, за да се осъществява контрол от страна на служители на сектор „Пътна полиция”. Идеята е да се обхване по-голям брой водачи, за да може наистина да се направи опит да се промени черната статистика, каза още Гергинов. Местата на проверките, на които ще се осъществява контрол, са бул. „Васил Априлов” и бул. „България”в Пловдив.

Ловеч ще участва в третата глобална седмица на ООН за пътна безопасност

Ловеч се включва в третата глобална седмица на ООН за пътна безопасност. С решение на Общото събрание на Организацията на Обединените ...


На 5 май, съвместно с Регионален инспекторат по образованието, в училища и детски градини, ще се проведат открити уроци по безопасност на движението, като целта е да се обхванат началните курсове. На 6 май – Гергьовден, ще се реализира тематична полицейска операция, свързана с обезопасителните системи за превоз на деца в автомобилите. На 7 май, съвместно с представители на БЧК , ще се проведат презентации по места, свързани с проблемите на пътната безопасност и на детската пътна безопасност. На 8 май ще се проведат служби на всички вероизповедания във връзка със загиналите при пътнотранспортни произшествия.

За тази цел полицейски служители ще бъдат изместени в районите около учебните заведения. Точно в 12:00 те ще включат светлинна и звукова сигнализация полицейските автомобили и ще свалят шапките в знак на почит и съпричастност. На 8 май в сградата на Областната администрация, със съдействието на областния управител Розалин Петков, ще се проведе пресконференция с начален час 10:30, на която ще се изнесат доклади от различни служби, свързани с пътната безопасност. На пресконференцията ще се разискват положителните практики, тенденциите във връзка с очакванията за пътнотранспортната обстановка през годините и ще се набележат конкретните мероприятия. На 9 и 10 май отново ще се проведат широкообхватни операции заедно с БЧК. На 11 май, съвместно с Общински детски център, в Математическата гимназия в града ще се проведе открит урок, детско състезание по приложно колоездене и игри, свързани с безопасността на движението, каза още Гергинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com