Готов е техническият проект за кино "Космос" в Пловдив

4869
Готов е техническият проект за кино "Космос" в Пловдив
Снимка: Община Пловдив

Готов е техническият инвестиционен проект за кино „Космос“ на ул. „Гладстон“ №48 в Пловдив. Той вече е представен публично на обществеността от местните проектанти в „Тектоника-Б“ ООД от екипа - архитектите Димитър Балджиев, Елена Балджиева и Инес Янкова. Фирмата е била избрана да изработи проекта след проведена обществена поръчка.

„По-възрастните пловдивчани помним кино „Комсомол“, сега кино „Космос“, чийто проектант е арх. Любомир Шинков. Един голям човек и творец, който имах щастието да познавам и от който винаги имаше какво да научим. Радвам се, че от това, което виждам, авторите на проекта са запазили максимално автентичността. За времето си това беше най-голямото кино в България и се редяхме на опашки за билети. Заслужава си да бъде запазено и оставено на поколенията след нас “, каза кметът Здравко Димитров.

По думите му с ремонта на емблематичната сграда ще бъде завършен процесът по възстановяване на пространствата за култура в централна градска част.

Обновен е площад „Централен“, изградени са две нови галерии – зала „2019″ и „Капана“, ремонтирана и реставрирана е галерията в Стария град. Години по-рано е ремонтиран и Домът на културата.

Предстои обявяване на поръчка за избор на изпълнител за кино „Космос“. Проектът е вече съгласуван с ВиК и ЕВН, в понеделник се очаква съгласуването с пожарната, за да се издаде разрешение за строеж.

Проектът предвижда осъвременяване и съживяване на занемарения сграден фонд и оформяне на модерно, наситено с активности градско площадно пространство в синхрон със съществуващата градска среда.

Той включва зала, фоайе с две по-малки гъвкави презентационни пространства, изложбени площи, кафене със зони вън и вътре, със съпътстващата техническа инфраструктура. Залата предлага възможност да се ползва за кино, за театрални представления, концерти, презентации, специфични експериментални аудио-визуални спектакли, събрания и конференции.

Предвидено е пълно обновяване на ВиК, ОВК, електроинсталации и нови аудио-визуални решения, пълна подмяна на покривната хидроизолация.

Залата ще разполага с 599 места, с ново акустично решение за различни по вид събития. 

Дадени са съвременни решения за фоайетата с възможности за лесно преконфигуриране на отворените зони в пространства за изложби, презентации, семинари, обучения, обсъждания и публични дискусии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com