Иван Тотев: Общината не е длъжна да дигитализира паметниците на културата

1411
Иван Тотев: Общината не е длъжна да дигитализира паметниците на културата
Снимка: БГНЕС

"Защо трябва Община Пловдив да дигитализира паметниците на културата? Това е една добра воля от страна на Столична община. Но защо трябва да го правят общините", коментира кметът на Пловдив Иван Тотев по повод идеята общините да изградят и поддържат електронен регистър за културните паметници.

По думите на Тотев не е редно общините едва ли не да извадят пари, с които да спонсорират Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за дигитализацията на неговите архиви, пише Topnovini.bg.

Иван Тотев: Историята с тютюневия склад се превръща в сапунка

Кметът на Пловдив Иван Тотев нарече "сапунка" скандалния случай със съборения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8. Според него казусът вече ...

Според кмета на Пловдив, ако се следва тази логика, би трябвало например общините да извадят пари и за Агенцията по храните или за ветеринарните служби, за да направят регистри "за говедата в Пловдивска област".

"Това е един от големите проблеми, които самите ние анонсирахме - че когато няма публичен регистър на паметниците на културата, някой не си е свършил работата, но това не е Общината", заяви още Тотев.

Община Пловдив поддържа 26 публични регистъра, припомни кметът. Според него не е редно от НИНКН да иска общините да свършат неговата работа.

"Не знам дали въобще трябва да се предлага такова нещо на Общинския съвет. Според мен, когато влезе в сила новият Закон за паметниците на културата, това ще бъде ясно регламентирано", коментира още Тотев. Той заяви, че най-вероятно ще бъде приет вариантът, в който се отнемат до голяма степен правомощия на НИНКН и се връщат по места изнесените звена.

Иван Тотев: Няма опасност в Пловдив да бъдат спрени обществени поръчки

"Няма опасност в Пловдив да бъдат спрени обществени поръчки, както това стана в Бургас и Варна", потвърди кметът на Пловдив Иван Тотев....

"Тогава ще си направим регистър за Пловдив и ще си го финансираме. Така ще знаем, че служителите са на подчинение на Общината. Ще изчакаме да мине законът и тогава ще вземем такова решение", каза още Тотев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com