Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жителите на Белащица излизат на протест срещу разширяване на каменната кариера

16 май 2018, 07:50 часа • 1903 прочитания

Жителите на Белащица излизат на протест срещу разширяване на каменната кариера край селото. Това съобщиха за Радио „Фокус“-Пловдив от Инициативния комитет на протестиращите. Мирният протест е насрочен за 10.00 часа на 19 май (събота) и се очаква да продължи до 11.30 часа на изхода на селото, в посока кариерата, на завоя пред хотел „Св. Георги“, предаде агенция Фокус.

Хората се обявяват срещу внесеното инвестиционно намерение на „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД за разширяване на площадката за добив на строителни материали – мрамори за трошен камък в източната част на т.нар. „Калоянови възвишения“ от находище „Белащица“, с още 50.534 дка.

"Нова концесия в региона за още 25 години ще има катастрофални последствия за околната среда на цялата територия на Белащица и околните села, както и върху качеството на живот и здраве на сегашното и бъдещо поколение", смятат местните.

Приканват се жителите и кметовете на кметовете на селата Белащица, Брани поле, Брестник, Марково и Гълъбово да вземат активно участие в организирания протест.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес