Какви тайни крие могилата Малтепе край Пловдив?

44856
Какви тайни крие могилата Малтепе край Пловдив?
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

„Ако атмосферните условия позволят, археологическите дейности на могилата Малтепе край Пловдив ще продължат дори до Нова година“. Това каза директорът на Археологическия музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов. Той посети могилата край село Маноле днес заедно с кмета на Пловдив Иван Тотев и кмета на община „Марица“ Димитър Иванов.

"Няма друга такава могила като Малтепе. Това е нещо уникално. Това е кула от 4 секции, която е висока над 20 метра и според изчисленията ни тежи 250 тона. Върху нея е имало мраморен постамент, явно на Римски император, тежащ 25 тона. Това ни подсказва, че самата кула е с много здрава основа. През тази година се надявам да достигнем от юг до входа й. Когато разкрием изцяло кулата и направим цялостната инфраструктура ще стане една от най-големите забележителности на Европa", допълни директорът на Археологическия музей доц. Костадин Кисьов.

От своя страна кметът на Пловдив заяви, че за разкопките вече са отделени 300 000 от тазгодишния бюджет. „Ако трябва ще гласуваме още, но трябва да разкрием тази уникална забележителност. Това е обект от национално и световно значение, като няма аналог в Римската империя", коментира Иван Тотев.

„Това, което се открива тук, е нещо уникално и заедно с Голямата епископска базилика и форумния комплекс става струпване на културно-историческо наследство, което може да се сравни с това в Рим и Атина. Голямата епископска базилика, Източната порта, площада, театъра, стадиона, Небет тепе – това са обекти, които правят разликата между Пловдив и останалите градове. Това са обекти, които остават в историята“, категоричен е Иван Тотев. От община „Марица“ пък помагат с охраната на Малтепе.

Откритата досега кула е огромна и е уникална не само за България, но и за Балканите. Според археолози тя се е издигала на височина 20 метра, като е служила за постамент на гигантска статуя. На кой обаче е била тя, все още е неизвестно. За момента никой не може да каже със сигурност и какво има в откритата наскоро огромна галерия встрани от кулата. Според археолози това може да е гробница на император или тракийски цар. Екипът археолози е установил, че галерията е на около 15 метра под земята. Очаква се повече подробности да станат ясни когато се открие входът към това уникално съоръжение, което може да превърне България в истински световен античен център.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Откриха огнище на птичи грип в Пловдивско

„Столипиново” отново тъне в боклук

Катастрофа между линейка и микробус в Пловдив

След реакция на възмутени родители: Спряха строеж на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКА)

Арестуваха четирима дилъри на дрога и марихуана в Пловдив

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com