Машина бере рози, слънчоглед сам се пази от плевели и още новости на "АГРА 2020" в Пловдив

2629
Машина бере рози, слънчоглед сам се пази от плевели и още новости на "АГРА 2020" в Пловдив
Снимка: Божилова

От 19 до 23 февруари в Международен панаир - Пловдив ще се проведе изложбата, която традиционно предизвиква най-голям интерес, защото посетителите и не са случайни и са дошли с точно определена цел.

Става дума за селскостопански производители, фермери и винари, а изложбата е "АГРА". Обикновено новостите са най-интересни.

Тази година за пръв път институтът "Никола Пушкаров" показва в Пловдив единствената в света многофункционална машина за обработка на розови насаждения. Тази машина заменя човешките ръце в пръскането, подрязването, брането и транспорта на цвят от маслодайна роза и определено може да разреши възникващия всяка година проблем с осигуряването на работници за розобера.

Друга новост на института е иновативен метод за очистване на земеделски земи от тежки метали чрез растения, които извличат вредните наноси.

За пръв път пред публика се представя и най-значимото научно-приложно постижение на Институт за космически изследвания и технологии за миналата година - става дума за интегрирана система за дистанционно определяне на състоянието на посеви. Това е новост от европейски мащаб, а в операцията са включени дронове, които предават информация на сървър, където тя се записва и обработва.

Иновациите и управлението на водните ресурси обсъдиха президентите Румен Радев и Реувен Ривлин

Двустранното партньорство в иновациите, сигурността и добрите практики в управлението на водните ресурси обсъдиха президентите Румен Ра...

Друга европейска новост е платформата за електронна търговия със зърнени, маслодайни и бобови култури, разработена също от българска компания.

Няколко нови сортове растения, създадени от научни институти под шапката на Селскостопанската академия, ще бъдат показани за пръв път в Пловдив. Един от тях е първият български хибрид слънчоглед, в който са включени чрез селекция гени за устойчивост срещу паразита синя китка. Този сорт слънчоглед е високопродуктивен, високомаслен, подходящ за отглеждане в цялата страна и неуязвим към растението- паразит. Той е селектиран в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Оттам тръгва и зимен фуражен ечемик за биопроизводство, който също се отличава с висока продуктивност, хранителна стойност и устойчивост спрямо болести и суша. Институтът по царевицата в Кнежа излиза на пазара с четири вида царевични хибриди, всеки устойчив спрямо различни предизвикателства в отделните райони.

Акцент на "АГРА 2020" ще бъде животновъдството. Всеки ден в специален ринг бикове от най- известните в света месодайни породи ще дефилират пред посетителите. 

Паралелно с Международната селскостопанска изложба, на територията на Международен панаир- Пловдив в същите дни се провеждат и изложенията "Винария", "Фудтех" и "Вкусове от Италия". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com