X
 
 

Мемориал на загиналите в петте войни за национално обединение пловдивчани издигат на едно от тепетата

563 0
Мемориал на загиналите в петте войни за национално обединение пловдивчани издигат на едно от тепетата
Снимка: Actualno.com / Община Пловдив
Община Пловдив предвижда изграждането на мемориал в памет на загиналите за национално обединение. Това стана ясно след проведена среща на организационния комитет с кмета на Пловдив Здравко Димитров. Вече е създадена работна група, която трябва да изработи правила за публичен конкурс за идеен проект. Тя се оглавява от заместник-кмета по култура Пламен Панов. 

Намерението за издигане на мемориала в памет на загиналите пловдивчани е отпреди няколко години при отбелязването на 100-годишнината от битката при Каймакчалан. Той ще бъде с пет входа, символизиращи петте войни за национално обединение на България – Българо-сръбската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна. Предвижда се мемориалът да бъде разположен в края на алеята на Стоматологичния факултет на Младежкия хълм.

Според директора на Историческия музей Стефан Шивачев броят на загиналите в петте войни пловдивчани е над 1300, но се променя непрестанно, тъй като списъкът се попълва с хора. Той припомни, че още след Първата световна война в градове и села е започнало създаването на монументи в памет на загиналите за националния идеал. Пловдив остава едно от малкото селища без мемориал. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители