На прага на зимата Пловдив остана без противогрипни ваксини

1183
На прага на зимата Пловдив остана без противогрипни ваксини
Снимка: iStock/Guliver

Огромен дефицит на противогрипни ваксини отбелязват аптекари в Пловдив. В три от най-големите вериги в страната потвърдиха за Actualno.com, че от миналата седмица ваксините са изчерпани и не се знае дали ще има нова партида.

За момента остава неясна причината за острия недостиг и то точно в периода, в който според доктори ваксината трябва да бъде поставена, за да е ефективна. Още по-странен е фактът, че цената тази година е двойно по-висока от миналата. Лични лекари потвърдиха, че ваксини липсват и на практика в момента не се извършват имунизации. Подобно е положението и в имунизационния кабинет в РЗИ - Пловдив. Там е поставена бележка, че ваксинации не се правят поради липса на препарата.

Сериозен недостиг на противогрипни ваксини в цялата страна

Противогрипните ваксини привършват в складовите бази. За проблема сигнализираха фармацевти и пациенти. Най-сериозна е ситуацията в Пло...

Според общопрактикуващите лекари интересът към ваксините тази година е по-висок, но липсата им лишава много хора от защита срещу вирусите, които се очакват тази зима. Епидемиолози смятат, че тазгодишната ваксина ще е по-ефикасна, тъй като е читиривалентна и предпазва от цели 4 щама на грипа. Специалистите препоръчват имунизацията да се направи най-късно до края на ноември, за да има време имунната система на човек да изгради защита.

За това, че запасите наистина са изчерпани потвърди и Димитрия Стайкова от Българския фармацевтичен съюз. Според нея няма гаранция, че ще има нови доставки на така важните инжекции. "Този сезон ваксините са твърде недостатъчни. От началото на септември до средата на октомври е най-активното търсене и от тези ваксини сме получавали твърде малко като бройки. За съжаление последната информация, която получихме днес е, че не се предвижда повече доставка на ваксини в страната и че просто няма как да успокоим хората, които на всяка цена искат да се ваксинират", заяви Димитрия Стайкова.

Тазгодишната ваксина включва щамовете от тип А: Мичиган и Сингапур, и щамовете от тип В: Колорадо и Пукет. Нито един от компонентите на ваксината не може да причини грип. Ваксината защитава от четирите щaма на вируса, съдържащи се в нея, след период от около 2 до 3 седмици след инжектирането. Тя не защитава от обикновена настинка, въпреки че някои от симптомите са подобни на тези на грипа, напомнят лекарите. Преди дни стана ясно, че от догодина правителството подготвя въвеждането на безплатно ваксиниране на всички възрастни хора над 65-годишна възраст. Имунизацията ще е препоръчителна за всички възрастни, предразположени към заболявания, както и за такива с тежки хронични заболявания, но няма да има задължителен характер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com