Община Пловдив: Решението да бъде свален спектакълът "Аз, досадникът" е на организаторите

3116
Община Пловдив: Решението да бъде свален спектакълът "Аз, досадникът" е на организаторите

Промяната на наемите на общински зали е възможна само след решение на Общинския съвет. Такова решение за намаляване не е вземано. Това гласи позиция на община Пловдив, публикувана на страницата на кмета Здравко Димитров, по повод публикации на актьорите Мариан Бачев и Фахрадин Фахрадинов.

В знак на подкрепа и разбиране към организаторите на културни събития, заедно със зам.-кмета по култура Пламен Панов и управителя на ДК „Борис Христов, взехме решение в ситуацията на ковид ограничения, поредица от локдауни и заповед на Министъра на здравеопазването за посещаемост на закрито - 30%, наемателите на голямата зрителна зала в ДК “Борис Христов“ да плащат вместо наем в размер 1000 лева, каквато е цената по общинската наредба, тарифата, определена за репетиции, която е наполовина – 500 лева.

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри 7-ия Национален ученически конкурс по актьорско майсторство

Днес бе дадено началото на престижния Национален ученически конкурс по актьорско майсторство, който Националната гимназия за сценични и...

С този жест Община Пловдив показа отношение и съпричастност към трудните времена за всички, в т.ч. и към артистите на свободна практика, които пътуват из страната с представления в местни зали. Този реверанс започна още през месец октомври 2020 година. Нещо повече, в случаите, когато представления са се сваляли поради невъзможност да бъдат играни, например поради заболяване на артисти, сумата по задължителния аванс, който се внася съгласно наредбата, бе изцяло възстановявана.

След като на 19 април 2021 г. влезе в сила новата заповед на Министъра на здравеопазването, с която се позволява 50% посещаемост на културни събития на закрито, всички по-големи организатори и ползватели на залата бяха уведомени, че се връщат старите цени, а именно – заплащане на пълен наем.

Решението да бъде свален спектакълът „Аз, досадникът“ с участието на Мариан Бачев е мениджърско решение на организаторите, което няма връзка с плащането на наема, за което те са били уведомени още на 19 април и в този смисъл не отговаря на истината. Решението за провеждане или сваляне се базира на анализ на приходите от продажба на билети и баланса между приходи и разходи. Подобни случаи е имало на всички сцени в Пловдив и в България и не е прецедент.

С цялото разбиране и уважение към актьорите, техните постижения и усилията, които полагат в трудната за всички година, Община Пловдив е била и остава пример за добро отношение към творците от всички жанрове и е заявявала нееднократно своята подкрепа, в т.ч. чрез опрощаване на наеми на творци, организации, културни оператори, ползващи общински помещения, създаване на кризисен фонд за финансова подкрепа на пловдивски творци и много други, се казва още в позицията, разпространена на Facebook-страницата на кмета на Пловдив Здравко Димитров.

Здравко Димитров: Епископската базилика на Филипопол възкръсна за нов живот

"Днес Епископската базилика на Филипопол възкръсна за нов живот!" Това написа в профила си във Фейсбук кметът на Пловдив Здравко Димитр...

По-рано актьорът Мариан Бачев обяви във Facebook, че спектакълът „Аз, досадникът“ на сцената на Дом на културата "Борис Христов" няма да се състои. "В последния момент ни вдигнаха двойно наема. При допустими 50% зрители. Обяснението от офиса на кмета на Община Пловдив - Здравко Димитров - Зико - "общината имала нужда от приходи". Така се прави в "столицата на културата" - с много работа, работа, работа - по възможност, на гърба на артистите. Срамно е!", написа Бачев на профила си. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Над 4900 младежи са обхванати по проект „Младежки център Пловдив - мощен фактор за местно развитие"

Наказват служителя на ДАИ, който свали номера на паяка, вдигнал колата му

Влак и камион се сблъскаха в Пловдив

Бум на кърлежите в Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com