Съборилите склада в Пловдив трябва да възстановят и стенописи на Вълчан Петров

3205
Съборилите склада в Пловдив трябва да възстановят и стенописи на Вълчан Петров
Снимка: БГНЕС

Съборилите тютюневия склад в Пловдив трябва не само да го възстановят в оригиналния му вид, но и да се погрижат за стенописите на Вълчан Петров. Това заявяват от Министерство на културата.

Днес от ведомството съобщиха, че във връзка със запитвания на журналисти и граждани относно съдбата на стенописите на художника Вълчан Петров в едно от помещенията на полусъборения склад в Тютюневия град на ул. „Одрин” №8 в Пловдив, министерството отново напомня, че този паметник на културата трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид.

Тютюневият склад, на чието място е предвидено да се изгражда хотел, притежава статут на културна ценност и се намира в защитена територия и всички проектни намеси подлежат на съгласуване по реда на Закона за културното наследство /ЗКН/. Съгласно чл. 71 от Закона за културното наследство при унищожаване на недвижима културна ценност собствениците са длъжни да я възстановят в същия вид – с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики.

Стенописите на Вълчан Петров в полуразрушения склад безспорно, са част от художествените характеристики на тази знакова за града сграда – паметник на културата, така че законът изисква собствениците да направят необходимото и за опазването и възстановяването на въпросните творби.

Вълчан Петров има над 15 фрески, мозайки и керамики в различни градове в България и една в Пескара, Италия. Негови работи са собственост на колекциите на Национална галерия - София, Градската галерия в София и Градска галерия - Пловдив. 16 галерии на български градове притежават също негови произведения. Творби на Вълчан Петров са собственост на музеи и частни колекции в Мексико, Бразилия, Франция, Великобритания, Белгия, Холандия, Полша, Чехия, Сърбия, Унгария, Германия, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Русия, Литва, Канада, Турция, Малта, Гърция, Япония, Швейцария. Творецът има вече десетки самостоятелни изложби, той е носител и на редица престижни награди от конкурси за живопис и стенопис – както у нас, така и в чужбина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com