В центъра на Карлово изринали с багер мозайка на видния ни художник Йоан Левиев

15789
В центъра на Карлово изринали с багер мозайка на видния ни художник Йоан Левиев
Снимка: Actualno.com

Гореща дискусия се заформи във фейсбук и медийното пространство през последните дни заради приключилата реконструкция на площада в Карлово. На него днес градът празнува 185-годишнината от рождението на Васил Левски. Тази вечер там ще се състои тържествен митинг заря. 18-ти юли е и празникът на Карлово.

Художникът Мартин Стоянов изпрати десетки снимки на редакционната поща на Actualno.com. Според него грубо е погазен Законa за авторските права и не само.

"Този, който е направил новата мозайка - Жорж Трак се е изказал, че мозайката на Йоан Левиев не подлежи на реставриране. Общината е взела под внимание мнението му и това е предтекст за нея да отидат да я изринат, да я натоварят на камиони и да я изхвърлят на сметището. Това е скандално. По този начин да се отнасяш с произведение на изкуството на много известен автор това е брутално отношение. Добре, увредено е. Няма да е тя там, а на Жорж Трак мозайката. Няма проблем. Но опиши я, събери я. Тя търпи последващо експониране в обществен интериор, а не да се изхвърли на боклука. Това е брутално погазване на всякакви морални и етични норми, отделно е нарушаване на авторските права, а има Закон за авторските права в България", заяви художникът.

Според него има компетентни органи и дали на кмета ще се потърси отговорност едще се потърси е друг въпрос, но е важно този проблем да получи публичност, защото не е само на община Карлово. По този начин се действа и в други общини. Творби на Йоан Левиев щяха да бъдат унищожени и в Пловдив. И не само на този художник, а и на други. Църкви се унищожават. На какво прилича това нещо!? Надали ако европейските ни партньори бъдат запознати с казуса, ще бъдат много доволнли. Бързаха да изпълнят проекта, за да може днес за президента всичко да е готово. Аз не съм фен на онзи режим отпреди 89-та година, но качеството на изпълнение тогава и материалите са били едни, а сега е просто катастрофа. Не може каменна настилка да я подмениш с бетонова. Вярно е, че проектът е вече изпълнен и е късно, но трябва да се даде гласност на този проблем, да не се заглуши. Когато няма гласност и занапред ще става същото", коментира Мартин Стоянов.

 

 

От няколко дни не спира подета от пловдивчанката Мария Капон дискусия за премахната мозайка, дело на арх. Георги Георгиев – ръководител на колектив, арх. Георги Селенски, арх. Невен Митев, арх. Антоанета Василева и художниците Йоан Левиев, Сами Беджерано, Анастасия Кметова. Проектът им е приет от Държавна комисия по синтез на архитектурата с другите изкуства, изпълнен и официално открит през 1987 г.  

Проектът за реконструкция и рехабилитация на площад „20-ти юли“ е одобрен за финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж“.

През февруари 2020 г. общината стартира инженерингова обществена поръчка за избор на изпълнител. В техническата спецификация не е посочено, че ще се изисква някаква част от площада да се съхрани.

Процедурата завършва през август същата година с подписване на договор. Изпълнителят е консорциум между фирмите „Стилстрой-М“ ООД - Благоевград (с 67% дял), „Вейл Конструкции“ ЕООД (29%) и „Стройинвестконсулт София“ ЕООД (4%). Договорът е на стойност 1 247 000 лв. без ДДС.  

Проектът е вече изпълнен.   

“Не мисля, че може да се изгражда, докато рушиш! Днес разбирам, че местната власт в Карлово са унищожили на Йоан Левиев каменна настилка, за да възложат на нова изработка на Жорж Трак, ( тук трябва да отбележим, че розетката е много красива), силно се надявам това да не е вярно и да е съхранена за реставрация старата?! Не се случва за първи път, така едни строители разрушиха и замазаха при ремонта в Пловдив на културния дом “Борис Христов” фреската, и ей така си изчезна! Апропо, площадът е ремонтиран с европейски пари и това не е случайна грешка, а умишлено рушене! До кога?“, пита реторично Мария Капон.

Жорж Трак в коментарите твърди, че композицията не е на Йоан Левиев. Той бил повикан в Карлово да направи експертиза, според която мозайката, създадена при последния ремонт от 1987 година, не може да бъде защитена. В същото време обаче той е авторът на новата мозайка.

В дискусията се включва и дъщерята на художника - Йоана Левиева-Сойер.

„Проектите са налични, сигурна съм и е могло да бъдат изпълнени наново, ако проблемът е бил наистина нерешим….макар че технологията винаги е била най-силната страна в работата на баща ми….но… С багера е най-лесно“, коментира дъщерята на Йоан Левиев.

Тя допълва, че екип от четирима архитекти и трима художници, включително и баща й, са работили съвместно по проекта за площада в Карлово, който сега се разрушава.

„Лично аз, искам отговори защо не е съхранен! Точно ще проверя в нашия архив коя част е проектирал татко, но трудът на всички участвали автори и творци е изринат! Не мога да приема това! Проектът е от късните 80те, плод на визията на баща ми за нуждата от синтез между архитектура, изобразително изкуство и жизнена среда. Всичко това е тъжно и много срамно!“, добавя Левиева-Сойер

Жорж Трак обаче я атакува с думите: „Вместо отговори да бяхте положили усилия да възстановите това за което милеете!“

(Новият фонтан в Карлово)

„Аз се грижа много добре за културното наследство, което е мое владение и собственост! И смятам, че това би трябвало да е грижа на всеки собственик, бил той община или държавата. Грижа се добре и за паметта на баща си и неговото изкуство. Така че, ако обичате, не се опитвайте да ми прехвърляте вина, която не нося! Има обща престъпна търпимост в България към рушенето на културното наследство и тя трябва да спре!“, отговаря емоционално дъщерята на твореца.

В предаването на БНТ „Култура.бг“ преди седмица Николина Канарова – скулптор и художник, заяви, че авторските права в България не се спазват, независимо че има закон.

„Много хора го познават, всички институции, но щом като една оперативна програма за реконструкция и рехабилитация на площад може да отмени Закона за авторското право, какво говорим повече!?“, коментира тя.

На информацията, че в архива на общината нямало данни за авторството на мозайката Канарова отвърна, че това няма никакво значение.

„Знае се от обществеността, поне от карловските интелектуалци и специалисти се знае кои са архитектите и лично ние ги поканихме да дойдат на място и да удостоверят своето авторство. Това беше един великолепен цветен килим. Много фино пипнат от Йоан Левиев – знаете името му. Това е голям български художник. Мозайката действително беше в такова състояние, че трябваше да бъде поправена. Какво се случва обаче!? Когато поканихме да дойде от Пловдив Снежана Фурнаджиева, която е шеф на нашето дружество на художниците, тя доведе и Жорж Трак, който е специалист по мозайките. Той даде съответните указания какво може и какво не може. Впоследствие обаче се разбира, че той става автор на това на площада, което виждаме сега. Цялата мозайка на Йоан Левиев беше порината. Събрана на купчини, изнесена. И се постави това решение на Жорж Трак“, допълни скулпторът. Според нея случилото се в Карлово е конфликт на поколения.

По информация на БНТ вече е заведено дело срещу общината за унищожената мозайка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com