2021 година за "Правосъдие за всеки": Извинение, но не съжаление за Лозан Панов (ВИДЕО)

8533
2021 година за "Правосъдие за всеки": Извинение, но не съжаление за Лозан Панов (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

"Още в самото начало на кампанията за президентските избори ние от "Правосъдие за всеки" нямахме участие в нея. Това се случи заради решението на г-н Лозан Панов изцяло сам да ръководи своята кампания и да определя своите послания. Междувременно нашите привърженици останаха стъписани и объркани, особено след първите публични изяви на г-н Панов и неговите позиции. Това е причината да поднесем своите извинения към избирателите". Това разказа за Actualno.com адвокат Емил Георгиев, който участва в Инициативния комитет, издигнал председателя на ВКС за кандидат-президент.

Припомняме, че в началото на октомври 2021 година Инициатива "Правосъдие за всеки" беше организацията, която официално издигна Лозан Панов за кандидат-президент. Впоследствие около тях се формира и Инициативен комитет, който внесе и кандидатурата в ЦИК. В крайна сметка на първия тур Панов спечели 98 488 гласа и остана пети с 3.68%.

"По време на кампанията много хора се свързваха с нас, пишеха ни с въпроса: съгласуваме ли се Лозан Панов, защо така се случва, какви са тези странни идеи за коалиция с ГЕРБ и ДПС? И ние от "Правосъдие за всеки" нямахме какво да им кажем, нямахме какво да отвърнем, тъй като условието на г-н Панов беше да притежава пълна оперативна независимост и ние му го гарантирахме. Той е свикнал като магистрат да бъде независим, но независимостта и свободата идва и с цената на отговорността. Така че нашата реакция след като премина първия тур беше просто да кажем, че нямахме нищо общо със съдържанието на кампанията и съжаляваме, ако сме ви подвели или ако сме ви накарали да се почувствате объркани заради това. Иначе не, не съжаляваме, че издигнахме г-н Панов. Това не беше грешно решение - напротив, с оглед резултата, който целяхме. Смятам, че беше правилно решение", каза адвокат Георгиев.

Според него резултатът на изборите за Лозан Панов е можел да бъде много по-висок.

"Моята прогноза беше, че ако той беше приел по-добре обратната връзка, която искахме да му дадем и я беше представил по свой начин, можеше да надгради резултата, с който стартира в кампанията. В самото начало социологическите проучвания му даваха около 8 процента, той финишира на 3,5. Ние вярваме, че тези 8 процента можеха да бъдат надскочени и да се постигне един двуцифрен резултат, заемайки трето място. А първоначалната идея беше, разбира се, той да отиде на балотаж с Румен Радев. Тъй като смятаме, че г-н Панов надхвърля многократно като личност проф. Анастас Герджиков и можеше да го измести от позицията на втори кандидат", коментира адвокат Георгиев.

Той изтъкна и причините заради които първоначално от "Правосъдие за всеки" са се спрели на съдията.

"Издигнахме Лозан Панов и го направихме с мотивацията да предложим на демократичната общност, а и не само, на всички български граждани, които вярват в президентската институция, че тя има сериозни правомощия и че може да участва в съдебната реформа. Дадохме възможност на една смислена кандидатура. Резултатът от кампанията не е добър, но това, което беше важно за нас, е, че чрез издигането на Панов ние повдигнахме темата за правосъдието и в президентския дебат. И това се случи. Всички сериозни кандидати за този пост заговориха за правосъдието", обясни адвокат Георгиев.

(На 02 октомври “Правосъдие за всеки” издигна Лозан Панов като кандидат в изборите за президент)

Емил Георгиев коментира и равносметката от дългогодишните протести за реформа в правосъдната система.

"Равносметката бих казал, че е много добра, тъй като в един момент се оказа, че идеите, зад които от "Правосъдие за всеки", се превърнаха изцяло в мейнстрийм. Разбира се, тук заслугата не е изцяло наша, но се видя, че основаната тема на изборите беше правосъдната реформа и за това говореха всички партии. Това беше в резултат на много продължителните протести от 2020 година. За нас особено значимо е, че сегашната партия, която взе най-голям резултат - "Продължаваме промяната", прегърна една от идеите ни, а именно преосмислянето на фигурата на главния прокурор. Когато ние започнахме да развиваме тази идея, бяхме абсолютно сами, бяхме като едни маргинали. Разбира се, ще видим, от тези политически заявки, които се дадоха, докъде ще стигнат. Ние винаги ще бъдем насреща, ще участваме в различни парламентарни комисии, работни групи и изслушвания на обществени обсъждания. Ако нищо от това пак не сработи, тогава за нас пак не е проблем. Ще излезем отново пред Съдебната палата и ще призовем хората да дойдат при нас. В миналото също се даваха политически заявки за реформи и бързи ходове, но те, в името на някаква конюнктура, бяха изоставяни. Затова не е изключено това отново да се случи", каза той.

(Емил Георгиев на един от протестите на "Правосъдие за всеки" пред Съдебната палата)

Юристът коментира и заявките на новите управляващи да осъществят пълна съдебната реформа.

"За истински системни изменения няма необходимото мнозинство в парламента. Нужно е конституционно мнозинство, но управленската коалиция в 47-ото Народно събрание няма да разполага с такова. За сметка на това могат да се направят едни по-малки, но решителни стъпки. Да се довърши закриването на спецсъдилищата, да се измени начинът, по който се избират членовете на ВСС. Така че има какво да се направи, но ако я няма политическата воля, ние отново ще завъртим манивелата, за да им припомним първоначалните заявки".

Според Емил Георгиев отстраняването на главния прокурор Иван Гешев не става само с молби и закани. Припомняме, че по време на преговорите за съставяне на правителството Кирил Петков "помоли" Иван Гешев да напусне поста.

"Не е възможно реалистично това да се случи. И г-н Гешев отговори на Кирил Петков, че не възнамерява да последва тази покана. Политическата работа в правосъдната реформа не трябва да се изчерпва само с молене или изчитане на декларации. Начинът на работа го показаха министърът Бойко Рашков и този на правосъдието Янаки Стоилов. Трябва да се формулират конкретни сигнали, които да се отправят към надлежния орган – ВСС. Ако той не проявява разум, както се случи, тогава трябва да си обжалва пред ВАС или съответно да се образува конституционно дело. Така трябва да се действа. Тоест главният прокурор трябва, с правни средства, да бъде мотивиран да преосмисли своето професионално развитие на този пост", обясни адвокат Георгиев.

(Главният прокурор Иван Гешев посрещна с букет новия министър на правосъдието Надежда Йорданова във ВСС. В отговор тя му пожела съвсем скоро да обсъдят оставката му).

Георгиев посочи, че извън темата за правосъдие големият успех за политиката през тази година е въвеждането на машинното гласуване.

"Машинното гласуване се използва за първи път и показа, че това не е толкова страшно или опасно както някои политици се опитаха да внушат. Като например твърденията на бившия премиер Борисов, че машините не били надеждни и че подменяли вота на хората – нищо от това не се доказа и смятам, че хората ще свикнат с това", заяви той.

В края на разговора адвокат Георгиев пожела на хората:

"Бъдете бдителни, внимавайте как се информирате в днешно време, тъй като сме залети с дезинформация. Наблюдавайте и процесите в обществото. Където можете, се включвайте. Участвайте дейно, а когато сте недоволни - излезете да изразите недоволството си. Ние от "Правосъдие за всеки" даваме достатъчно възможности за подобни изяви".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика