Александър Дунчев в атака срещу БСП след неприет закон, касаещ Батков и ловните стопанства

4455
Александър Дунчев в атака срещу БСП след неприет закон, касаещ Батков и ловните стопанства
Снимка: БГНЕС

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев обяви край на „войната на Промяната срещу мафията и олигарсите“ в ловните стопанства. Той обвини коалиционните партньори от БСП в обслужване на интересите на Тодор Батков заради конкурса за ДЛС Кормисош до гр. Лъки, „нагласен да бъде спечелен от видния адвокат и мултимилионер“.

Заради парламентарната криза в момента депутати от ПП и „Демократична България“ са пропуснали срока да внесат промяна в Закона за лова за спиране на нови ловни концесии в стопанствата. Именно днес изтича срокът на конкурса за нова 15-годишна ловна концесия в Кормисош.

Коалиционните партньори Александър Дунчев и БСП с нов спор в парламента

Народното събрание отхвърли проект на решение за обявяване на конкурсни процедури от министъра на земеделието за избор на директори в д...

Според Дунчев, който е бивш директор на Агенцията по горите, земеделският министър Иван Иванов от БСП е на път да продължи „порочната практика на предишните управляващи да ощетяват държавата със стотици милиони и да превръщат горското и ловното стопанство в България в заложник на влиятелни бизнесмени“.

В публикация във Facebook той пише, че БСП пуснали „конкурса“ за Батков преди месец през Министерство на земеделието. „Законопроектът бе в отговор на предложението на агро-министъра Иван Иванов след наш парламентарен въпрос, ако искаме да се спрат спорните ловни концесии в ловните стопанства – да го направим по законодателен път, защото той няма проблем с политиката на предишните управляващи за феодализиция на държавните ловни стопанства с конкурси, нагласени за ловните олигарси от Прехода. Но все още има надежда емблематичното ловно стопанство Кормисош да бъде спасено от авторитарния контрол на ловния феодал, защото решение по конкурса ще бъде взето от Министерството на земеделието на 20 юни! А министерството все още е част от Министерски съвет и коалицията на Промяната“, заявява Дунчев.

„Със законопроекта целяхме още да задължим Министерството на земеделието да одобри в срок от 6 месеца и Концепция за развитие на ловното стопанство като визия за нов ловен закон (ЗЛОД). А отдаването на нови ловни концесии да бъде спряно, докато не се приеме Концепцията и нови законови правила. Интересното е, че законопроектът е мотивиран с прогноза #КОЙ ще спечели т.нар. „конкурс“. И на 20 юни ще разберем дали прогнозата е била вярна“, пише още депутатът от ПП.

За използването на ловните стопанства като частни владения за държавна сметка за първи път се разбра при съвместно разследване на bTV и Агенцията по горите през 2021 г., когато Батков сподели как самият Бойко Борисов е основен гост на ловните феодали. Тодор Батков управлява ловното стопанство Кормисош под формата на ловен концесионер вече 20 г. Анализ на Агенцията по горите показа, че юристът ползва стопанството като свое - решава кой, какво и колко да ловува, притежава собствена ограда с дивеч в рамките на ловната концесия и др.

„Ключов момент за бетониране на неговата власт там е лобистка поправка от 2008 г. в ЗЛОД, която тогава му дава правото като ползвател на стопанството преди 2007 г. да запази концесионните си права и след 2007 г., и то завинаги. Именно по силата на тази лобистка поправка от 2008 г. е издадена заповед на агро-министъра Иванов, с която е открит конкурс за сключване на нов договор за съвместна дейност (т.нар. ловна концесия) в ДЛС Кормисош. В заповедта е използвана порочна методика с лобистко условие, което министерството използва вече 15 години за нагласяне на конкурсите. С него предимство се дава на кандидати, които са извършвали инвестиции в ловното стопанство преди края на 2007 г., с което обаче се ограничава участието на нови кандидати. В конкурса за ДЛС Кормисош на това ограничително условие отговаря единствено търговското дружество „Стандарт нюз“ ЕАД на Батков“, пише Дунчев.

Земеделският министър: Дунчев пречи не само на коалицията, а и на собствената си партия

Дунчев пречи не само на коалицията, а и на собствената си партия. Това каза по време на брифинг министърът на земеделието д-р Иван Иван...

„Скандалното е, че бизнесменът се възползва от привилегиите на лобистката поправка на ловния закон от 2008 г. вече за втори път“, добавя той.

„Отделно, в използваната от министерството методика за оценка на офертите на кандидатите (K-комплексно = K+R+Q), освен ключовата тежест на инвестициите преди 2007 г. (Q), максимален брой точки по критерий К получават и кандидати, които, противно на всякаква логика, предложат възможно най-малък размер на инвестициите за предвидените в договора ловностопански дейности! Обратно, повече точки се получават за инвестиции по критерий R, които се разходват от държавното предприятие по субективна преценка – т.е. напълно непрозрачно“, пише Дунчев.

В парламентарния въпрос на ПП и ДБ се сочи, че заповедта на министър Иванов не е мотивирана и по никакъв начин не е обоснована целесъобразността на предлагания договор. Очакваните разходи за ловностопанските дейности за 15-годишния срок на договора са оценени на 16 840 360 лв. (с минимално участие на ДЛС от 69%), докато очакваната печалба е оценена на 6 010 000 лв., т.е. възвръщаемостта на инвестициите е едва 30%. В същото време, ДЛС Кормисош е губещо поделение, в което разходите за ловно стопанство следва да се покриват не от частна страна, а от държавното предприятие, което за 2021 г. е отчело над 1 милион лева печалба.

„Чрез анализа на Агенцията по горите от 2021 г. е установено, че както в ДЛС Кормисош, така и в повечето други ловни стопанства, публично-частното партньорство се оказва неизгодно от финансова и управленска гледна точка за държавата, която плаща за възможността на частните юридически лица да използват като свои най-добрите ловни стопанства и ловни бази в страната. Като алтернатива на концесиите в ловните стопанства е представена законовата възможност за отдаване под наем на голям брой държавни дивечовъдни участъци в държавните горски стопанства, които са обездивечени и в които предоставянето на стопанисването и ползването на дивеча на частни търговци е по-целесъобразно и от икономическа, и от управленска гледна точка, тъй като държавата там няма финансови ангажименти. Е, разбрахте ли сега #КОЙ има интерес от политическия хаос?!“, пише Александър Дунчев.

Дунчев настоя за вето върху Закона за околната среда и водите

Депутатът от "Продължаваме промяната" Aлександър Дунчев настоя пред bTV президентът Румен Радев да наложи вето върху промените Закона з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика