Ананиев: Не извънредно положение, извънредна епидемична обстановка за месец

6621
Ананиев: Не извънредно положение, извънредна епидемична обстановка за месец
Снимка: Министерски съвет

Изтече срокът за обявяване на извънредно положение в страната, а днес беше публикуван Закона за здравето, каза министарът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг. "Знаете, че министърът на здравеопазването може да внесе предложение в правителството и МС да реши да обяви изванредна епидемична обстановка . Считаме, че противоепидемичните мерките трябва да продължат да се прилагат, защото няма рязка промяна в развитието на болестта.

Убедени сме от оценката на главния държавен санитарен инспектор, а той прави анализ и на базата на неговия доклад, правителството смята, че пандемията от коронавирус е наистина опасна. МС прие решение на базата на моето предложение, да обяви извънредна епидемична обстановка от 0 часа на 14 май до 14 юни.

Мотивацията ни е дълга, ще ви запозная с част от нея", каза Ананиев.

Обявиха извънредна епидемична обстановка на територията на страната

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено...

"Причинителят на заболяването е с неизвестна инфекциозност. В научните среди няма все още яснота. Огнищата на коронавирус са разпространени в цялата страна, в семейна среда, в болнични и в социални заведения. Липсва специфично лечение, изследванията за ваксина не са завършени.

Заболяването засегна и медицински персонал в лечебните заведения", каза още той.

"Предстои да издам няколко заповеди, които ще влязат от 0 часа на 14 май. Едната е за противоепидемичните мерки, втората за преминаване през КПП-тата, третата – за карантина и изолация, четвъртата – какво ще остане за работи.

От разхлабването на мерките се разрешават трансплантациите и посещението на градини и паркове.

"Обсъждаме дали при заболяване от 100 души на ден да засилим мерките. Обратни на отслабването ще бъдат предприети", каза още здравният министър. На работодателите ще се препоръча персоналът им да работи дистанционно. Това ще бъде задължително за служители над 60 години.

Литва отмени маските на открито, учениците се завръщат в клас в края на месеца

Литва отмени изискването за носене на предпазни маски на обществени места на открито и одобри още мерки за смекчаване на карантината, в...

Ще бъде направена анкета с родителите дали и кога да бъдат отворени детските градини, каза Ананиев. Според него около 45% от родителите не искали да пускат децата си. Всяка ясла и градина трябва да отговаря на определени критерии, които ще бъдат валидни както за персонала, така и за родителите. Ако се стигне до отваряне, групите ще бъдат от 10-12 деца, а на персоналът ще бъдат направени тестове за коронавирус и ще се спазват строги противоепидемични мерки. Спазването на дистанция между децата ще се контролира от персонала.

Припомняме, че по-рано днес бе прието решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г., съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

"Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му", се казва още в съобщение до медиите.

Вижте още:

Обявиха извънредна епидемична обстановка на територията на страната

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика