Апартаментът на съпругата на председателя на ВКС се превърна в повод за разкрития за Цацаров

13535
Апартаментът на съпругата на председателя на ВКС се превърна в повод за разкрития за Цацаров
Снимка: БГНЕС

Колко точно струва жилището на съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов - Елисавета Панова, което се намира в столичния квартал "Изток"? Този въпрос беше поставен на дневен ред, след като Панова най-после проговори публично.

Според свързваното с Делян Пеевски издание "Правен свят" Панова е платила около 225 евро на квадрат за жилище от 172 квадрата или 93 000 лева на ул. "Елемаг" в квартал „Изток” през април, 2013 година, като в справката, показана от "Правен свят", има и 2 гаража. В предаването "120 минути" на bTV обаче излезе, че Панова е платила 465 евро на квадрат или 81 000 евро. Освен това Панова потвърди, че е направила още една вноска, като с нея цената става 505 евро на квадрат – показан беше и нотариален акт. Припомняме, че продавач е фирма "Артекс".

Фандъкова: Моралът може да бъде различен

"Тежко се отрази на ГЕРБ Апартаментгейт. Нарушихме доверието на гражданите към политиката, политиците, институциите. Затова трябва да п...

На изрично питане дали е платила в брой чрез специално подписан анекс, Панова разви тезата, че имало 4 хипотези да подписваш анекс. Първа хипотеза – изповядваш сделката на по-ниска цена от платеното т.е. най-вече ако плащаш с незаконно придобити пари. Нямам причина да го правя, каза съпругата на председателя на ВКС и като доказателство представи банкови извлечения към 10 април, 2013 година, според които фирмата ѝ "Ганева 200", която всъщност купува апартамента от "Артекс", имала 221 000 евро, а като физическо лице тя самата има около 30 000 евро. Втора хипотеза – когато става дума за търговия с влияние. Не съм заемала държавен пост, а по това време не съм се познавала с Лозан Панов, не чух и колко дела е решил на "Артекс" – той казва, че нито в АССГ (Административен съд София-град, а ), нито във ВКС е решавал дела по Закона за устройство на територията (ЗУТ). Третата хипотеза – да има пестене на ДДС. Панова обаче твърди, че откакто ползва апартамента и с жилищна цел (1 януари, 2018 година), плаща месечен наем 500 евро. Четвърта хипотеза – да бъде спестен 2,5% местен данък.

Панова обясни и, че е постигнала 465 евро на квадрат, защото през 2013 година имотният пазар е бил в срив, както и, че е купила апартамент, който все още е "на чертеж" (право на строеж) т.е. не купува във вече построена сграда.

Вестник "Труд", също отдавна свързван с медийната орбита на Пеевски, обаче твърди друго – че в анекса към нотариалния акт имало условие, ако купувачът на имота, в конкретната ситуация – фирма "Ганева 2000", не може да влезе във владение или по съдебен ред бъде изведен от имота, то "Артекс" да възстанови платеното в двоен размер, т.е. 162 000 евро, плюс още 110 000 евро, описани като неустойка. Съответно "Труд" изчислява цената на 1370 евро на квадрат, но остава неясно как точно се получава тази цена, след като ако не се брои неустойка, става въпрос за малко над 941 евро на квадрат, а ако се добави и неустойката, говорим за малко над 1581 евро на квадрат. Вестникът твърди и, че имало платени допълнително пари "под масата" - 175 000 евро, с което цената станала 256 000 евро. И при тази цена на квадрат не излизат 1370 евро - а малко над 1488 евро!

Професия

Адв. Шейтанов: Хората пребивават във властта, за да се възползват от търговия с влияние и власт

"Корупцията е като заразна епидемия и България. Българите плащат висок данък за нея. Скоро страната ни ще се доближи до един момент, в ...

На въпрос с какво се занимава Панова, тя отговори, че е издател на германски вестник – Wirtschaftsblatt и че цял живот е правила това. По думите на Панова, първоначално издател е покойният ѝ съпруг Иван Ганев, но след смъртта му тя поема изданието. На въпрос дали вестникът е на печалба, отговорът беше, че след идването на Бойко Борисов на власт през 2009 година е последвало излизане на големи германски инвестиции, защото няма предвидимост. Всъщност преди това Панова поясни, че вестникът се занимава с отразяване на икономическия климат в България в помощ на чуждестранни инвеститори.

Според в. "Монитор" обаче и по отношение на наследството на Ганев има спор. Синът на Иван Ганев – Димитър, е подал сигнал в полицията през 2014 година с обвинение, че Елисавета Панова е теглила неправомерно 40 000 лева от банковите сметки на фирмата на баща му. По-късно банката замразява достъпа на Панова до съответните сметки.

Обвинения към Цацаров

Не се срамувам от познанството ми със семейство Мирянови, а се срамувам от тресавището, в което България се превърна и което поглъща хората, допълни Панова. И нападна прокурор Сотир Цацаров, тъй като научила от медиите, че той наредил проверка на това как е купена фирма "Ганева 2000", чийто собственик е съпругата на председателя на ВКС. "Семейство Цацарови сключва сделка за покупка на овощна градина и изповядва сделката на 1000 лева. След време възниква проблем с продавача, сделката влиза в съдебна зала и семейство Цацарови показва документ, който се нарича контралетър и разкрива симулативната сделка. В контралетъра стои цена от 61 000 евро – това значи, че си измамил фиска 120 пъти", разказа Панова.

Заместникът на Пламен Георгиев - хем с по-голяма тераса, хем с голям въпрос за данъците

Тераса като за три апартамента и невероятни сметки за нея – това е картината, която изданието за разследваща журналистика "Биволъ...

"Единственото, което ми остана, е да публикувам всички документи по сделката и хората да преценят дали е така, или не е (бел. ред. - както казва Панова)", завърши Елисавета Панова. И каза, че с Лозан Панов завеждат дело в Страсбург, защото Панов е осъден на глоба от 1000 лева, тъй като не декларирал два пъти едно и също място - "за да получим признание, че живеем в завладяна държава и останалите да изберат дали да спрат това, или да продължат да живеят в завладяна държава".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика