Бежанци масово съдят ресорната агенция заради пропуски

16281
Бежанци масово съдят ресорната агенция заради пропуски
Снимка: БГНЕС

Бежанци масово съдят ресорната държавна агенция заради мудност и пропуски при процедурата за предоставяне на бежански или хуманитарен статут. Това показа справка на "Сега" в регистъра на Софийския административен съд. Става дума за близо 90 жалби срещу решения на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Въпреки че в голяма част от случаите съдът все още не се е произнесъл, вече има няколко решения, в които магистратите са отсъдили на първа инстанция срещу председателя на агенцията. Нарушението е едно и също във всичките случаи - в агенцията "забравят" да регистрират молбите за статут на нелегалните имигранти. Затова съдът осъжда председателя на агенцията да регистрира чужденците и да им образува дела за даване на бежански или хуманитарен статут.

Вълната от дела е започнала в началото на годината. За 2013 г. те са били само няколко. Това става на фона на непрекъснатите хвалби на държавната агенция, че е ускорила регистрацията на бежанците. Засега не е ясно колко са стрували на държавния бюджет разходите по делата, тъй като в по-голямата си част те не са приключили. Към сметката трябва да се добавят и хонорарите на преводачите, тъй като на заседанията задължително трябва да се превежда на фарси или на френски език.

Бакалов склонен да остане министър срещу определени условия

Ако ми бъде предложено да остана министър, аз ще си поставя моите искания. Това заяви пред журналисти в парламента служебният министър ...

Случаят на сириеца Казан Мохамедани е едно от делата, по които магистратите осъждат председателя на ДАБ. Според съда Мохамедани е подал молба за закрила на 3 февруари 2014 г. Това се потвърждава и от дирекция "Миграция" към МВР. На 29 септември - осем месеца по-късно, такава молба липсва в агенцията за бежанците. По случая "Мохамедани" дори няма данни да е образувано производство за предоставяне на статут или чужденецът да е регистриран. Съдът нарежда в 14-дневен срок председателят на агенцията да регистрира и открие дело на сирийския гражданин. Напълно аналогични са случаите на Алфред Ембека, Абдулазиз Сауд Абдулазиз от Ирак, Ерик Ибрахими от Гана. И те подават молба за закрила, но няма данни в ДАБ да е било образувано производство и лично дело на чужденците. Тук отново решението е срещу агенцията за бежанците.

Казусът с Юнас Ханас от Мароко е по-сложен, тъй като проблемите му с агенцията водят до решение за екстрадирането му, което по-късно е отменено от съда. На 4 юни директорът на столичната дирекция на полицията издава заповед за принудително отвеждане на Ханас до границата, след като той е задържан от полицията без документи за самоличност. Мароканецът обаче оспорва заповедта на полицията и обвинява за липсата на документи агенцията за бежанците. Според него ДАБ не е регистрирала молбата му за закрила. Тя е била подадена още на 15 януари т.г. Случаят става още по-заплетен, тъй като на 15 май Софийският административен съд осъжда председателя на ДАБ да регистрира молбата и да образува дело на Ханас, за да се произнесат експертите дали да получи статут. Това обаче не се случва и на 4 юни мароканецът е задържан.

От приключилите дела има няколко случая, в които съдът постановява ДАБ да преразгледа решението си за отказ да се предостави бежански и хуманитарен статут на чужденци. Иракчанинът Ферас Халил подава молба за статут, тъй като живее с жена от страна от ЕС и има дете от нея. Поради липсата на документи той не може да сключи брак. Агенцията за бежанците отказва да му предостави статут, но съдът е на друго мнението заради тежката ситуация в страната и постановява това да бъде преразгледано. Същият е случаят с Хасан Хауел от Сирия, Мохамад Камбари от Афганистан, Мохавад Хасани от Ирак.

Най-интересен е казусът със суданския проф. Ахмед Хумайдан, на когото е отказан статут. Отказът по-късно е потвърден от Софийския административен съд. Проф. Хумайдан е бил преподавател по статистика в родината си, но след като се включва в работата на хуманитарна организация, е подложен на тормоз от тайната милиция в страната. Често е бил арестуван и изтезаван, заради което бяга от Судан. На 11 октомври 2013 г. от ДАБ обаче му отказват статут. Становището на експертите е, че след като професорът можел да пътува и изнася лекции, то побоят не се отразявал на живота и кариерата му. Съдът отхвърля жалбата му, но сега делото се намира във Върховния административен съд, който ще се произнесе през март 2015 г.

МВР с нова стратегия - борба с каналджийството

От началото на август усилията на МВР са насочени към противодействието на каналджийството. 472 лица са задържани, които извършват този...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика