Бойко Рашков обвини Турция, че се е намесила в изборите ни

7315
Бойко Рашков обвини Турция, че се е намесила в изборите ни
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обвини Турция в намеса във вътрешните работи на страната ни по време на изборите "2 в 1" миналата неделя. 

На брифинг във ведомството той обяви, че цялостното поведение на турската държава преди и по време на изборите може да се тълкува като сериозна намеса в изборния процес. Припомняме, че на изборите за народни представители 85 256 души в Турция са гласували за ДПС. Това са 96.58% от всички гласове, получени от южната ни съседка. 

Министърът днес заяви, че турски медии са отправяли призиви за масово участие в изборите, в които има за пръв път кандидат за президент турчин и са агитирали за лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Като пример за изборни нарушения Рашков даде секция в Измир, в която са гласували 1500 души. "Това е абсолютно невъзможно", категоричен беше той. 

По думите на Рашков в МВР има сигнали за заплахи към български граждани, че ако не гласуват за движението, ще им променят имената. "Представяте ли си къде ни връщат като общество и какви методи използват", попита министърът и допълни:

"Вижте какви внушения използват по отношение на обикновения, мирен гражданин. Не знам дали са доволни политиците от ДПС за намесата на официалните власти в Турция в нашите избори. На мен не ми е известно да е имало обратен случай - български граждани да са се намесвали в изборите там".

Рашков обяви днес, че най-много разследвания за корпоративен вот са свързани с ДПС и "асфалтовата партия ГЕРБ", както Рашков нарече бившите управляващи. По време на изявлението му бе пуснат медиен репортаж от купуване на гласове за ГЕРБ.

Той посочи, че има и доказателства, че двете партии си "партнират под повърхността, включително и с гласове".

Въпросът с купуването на гласове не е решен

Коя е Вашата родина: Ердоган се намеси и вдигна резултата на ДПС в Турция три пъти

Резултатите от изборите на 14 ноември белязаха сериозно разместване на пластовете в българската политика. Вотът в чужбина и влиянието н...

"Не сме решили въпроса с купуване на места в парламента с пари, този въпрос остава и за бъдещото, очевидно е така", каза служебният министър.

Той съобщи, че на първия тур има рекорд на установените случаи, по които са налице данни за започване на досъдебно производство за престъпление против политическите права на гражданите. 

Рашков разказа и за случай, при който отрязъци от контролни разписки са открити в дома на кандидат за депутат. "Тук, в Софийска област има един кандидат за депутат. Не съм проучил дали е избран от листата на една известна политическа партия. По сигнала е извършена проверка и в дома му са намерени редица следи от това престъпление - не само пари и списъци, а и контролни разписки от машината и финален протокол, за да може да докаже, купените гласове са отишли за ДПС", каза той.

Образуваните 122 дела за купуване на гласове са 122, при 91 на предишните парламентарни избори. В Плевен имало вече и условна присъда от 10 месеца за купуване на гласове. "Ще продължим да водим битка срещу този вид престъпност у нас. По същност тя не се различава от която и да е друга престъпност", каза Рашков. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика