Бойко Рашков за списъка с магистрати и политици: Не трябва 2 години да се чака, може да изтече давност

10991
Бойко Рашков за списъка с магистрати и политици: Не трябва 2 години да се чака, може да изтече давност
Снимка: БГНЕС

Аз смятам, че е възможно законът да е бил нарушен към онзи момент. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков в коментар за вече прословутия списък с магистрати и хора на висши публични длъжности, за които до днес се смяташе, че може да има недекларирани по надлежния ред банкови сметки и имущество в чужбина.

Припомнямер, че новината, че има определен брой магистрати и хора на висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, които не са декларирали, че имат банкови сметки и имущество в чужбина, излезе след анонимен сигнал, изпратен до Actualno.com. В него се твърдеше, че сегашният главен прокурор Иван Гешев има банкови сметки в Швейцария и Монако, само че прокуратурата, под ръководството на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, категорично отрече. Именно заради този случай обаче държавното обвинение впоследствие посочи, че има общо 27 съдии, прокурори и следователи, които не са декларирали свои, установени от ДАНС банкови сметки и имоти в чужбина, както и 11 лица, заемащи висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, намиращи се в същото положение. Преди 2 години, за съответните 11 лица прокуратурата направи следното уточнение на собствения си институционален сайт – "притежават лично или чрез свързани или подставени лица, банкови сметки в чужбина, недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност в чужбина, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании, и са извършили разходи и инвестиции в чужбина, които не са декларирани по надлежния ред пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ)". След това прокуратурата съобщи, че НАП проверява въпросните 38 души.

Бойко Рашков пак каза, че възнамерява да предприеме действия срещу главния прокурор Иван Гешев

Имам намерение да предприема конкретни действия по отношение на главния прокурор Иван Гешев и уронване на престижа на съдебната власт -...

Но днес, 23 юли, 2021 година, от прокуратурата смениха позицията си - нямало достатъчно данни от НАП и КПКОНПИ за периода от 2016 г. до 2019 г. някой от хората в списъка да е нарушил правилата, с изключение на един, за който още течала проверка.

По думите на Рашков, ако е имало нещо нередно, което не е било веднага поправено, въпросните магистрати и политици стават зависими. Не трябва да се чака 2 години, защото може да изтече давност, в случай че има престъпление, каза служебният вътрешен списък.

Ще бъде ли изваден въпросният списък на бял свят - Рашков се закани преди време да публикува списъка, сега повтори, че ще го направи, "когато остана малко свободен".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, ще гради доверие с него в личен план

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика