Борд с участието на Църквата ще съблюдава моралната и репутационна тежест на кандидат-депутатите на Стефан Янев

10692
Борд с участието на Църквата ще съблюдава моралната и репутационна тежест на кандидат-депутатите на Стефан Янев
Снимка: БГНЕС

Борд с участието на Църквата ще съблюдава моралната и репутационна тежест на кандидат-депутатите на Стефан Янев. Това е една от целите на "Български възход". Те бяха представени от председателя на партията  Стефан Янев по време на брифинг. 

Тази цел на Янев включва създаване на политически борд. "Създаване на морален коректив и репутационна тежест на кандидатите за депутати чрез създаване на политически борд от надпартийни представители. Членове на борда да са: от Българската православна църква, Българската академия на науките, Българската стопанска камара, бизнес сдруженията, синдикатите, пред които нашите депутати поемат морален ангажимент за напускане на парламента при загуба на доверие пред борда. Издигането и попадането в листи става от индивидуална подкрепа от 300 български граждани", заяви още Янев. 

Още: "Български възход" внесе документи за регистрация

Ето и другите цели на "Български възход".

"За мен майката на всички проблеми е демографската катастрофа. Ние сме най-бързо изчезващата и застаряваща нация на планетата. Аз и ПП "Български възход" смятаме за необходимо 3 млн. души с български произход, живеещи в традиционни български диаспори да получат статут на български граждани", каза Янев. 

Втора цел на партията е промяна на данъчните система.  "Една държава - две данъчни системи", уточни той. По думите му става въпрос за прогресивно подоходно облагане. 

Третата цел на формацията е принципът на меритокрация и мандатност в обществения сектор, което означава конкурсно начало за всяка длъжност в обществения сектор, мандат и тест за професионално израстване преди всяко следващо назначение. 

"България е една и не трябва да бъде делена, а споделена", смята лидерът на "Български възход". Той заяви, че е избрал да изпълни дълга си пред Отечеството, пред което се е клел още на младини. Янев предели всички български граждани като свои "работодатели".

Бъдещите партньорства пред партията на Янев

Стефан Янев коментира и бъдещите партньорства след изборите. "По отношение бъдещото партньорство. Нека да кажа първо така. Българските избиратели решават кого да изпратят в парламента. Нямаме червени линии, нямаме предварително условие към никого. Ако ни гласуват доверие и сме в парламента, можем да партнираме с всички, които приемат нашите условия", обясни още Янев. Стана ясно, че условията са целите на "Български възход". На въпрос дали е затворена вратата към досега управляващата коалиция. "Критиката е обоснована на това, което те правиха. Обоснована на техните дела. В тази критика няма никой лично персонално. Когато политиката се персонализира и започнем да се занимаваме със себе си и собствените си тежнения, отиваме в грешна посока", добави още Янев. Според него там няма място за чувства и емоции. "Хладният разум казва, че можем да работим с всеки, който приема нашите условия. От тук нататък критиката аз лично приемам като нещо градивно", заяви още той. 

Позицията на "Български възход" за "Газпром" и други теми в енергетиката

Лидерът на "Български възход" отговори на въпрос дали би възобновил разговорите с "Газпром", ако беше министър-председател. "Ако бях в позицията, в която бях миналото лято, какво бих направил. На първо място бих направил това, което съм правил и преди. Бих търсил възможния баланс за решаване на реалните проблеми на българските граждани и българския бизнес. В момента газа е една от темите, която доминира дневния ред на обществото предвид непредвидимостта и грешните управленски решения на коалицията, която доскоро ни управляваше. Коалицията, която на базата на авантюризъм в политиката ни остави инфлация от двуцифрено число и заплаха от глад и студ през зимата. Да, бих тръгнал на разговори с всички възможни доставчици, включително и "Газпром", каза още Стефан Янев. Според него решаване на въпроса с възможните искове за неизпълнени ангажименти от страна на "Булгаргаз" трябва да бъдат решени с "Газпром".

Той попита дали "Газпром" ни спря газа или ние си го спряхме сами. "Не се казва ние какво не направихме. При условие, че другите европейски държави го направиха и намериха начин да се разплащат и да си получават определените количества, защо ние не го направихме?", попита още Янев.

Янев коментира и темата с "Брикел" и въглищата. Според него силно развита енергетика е условие за силно развита индустриална база. "Единственият ресурс, с който България разполага, това е националната енергетика на топлоелектрическите централи, работещи с въглища и водноелектрическите централи. Всички останали зависят от определен внос", добави още Янев. Той отбеляза, че ако нашият национален интерес минава през защита на тази част от енергетиката, която работи с въглищата. 

Янев заяви, че е получил писмо от работниците от "Брикел", че е имало атака и предложение да бъде закрито. "Отидох там да се срещна с работниците. Оказа се, само в този завод работят 1500 човека",  каза той и отчете, че това е уникално предприятие. Той отчете, че над 5000 български семейства са под риск. "Не съм мислил кой е собственик. Дали е олигарх, казахте Ковачки, когото не познавам - водещото при мен е било да се срещна с работниците, да ги чуя и да вдигнем заедно своя глас, че всяко българско работно място трябва да бъде защитавано", добави още Янев. 

"Български възход" иска 10-годишен план за развитие на страната или "да си помечтаем"

"Дори да си помечтаем. Искам това. Ние трябва да имаме план. аз нямам претенциите, че като големи развити държави може да имаме перспектива за 50 години. Да се опитаме да направим поне един 10-годишен план. Дали имаме потенциал? Да, имаме потенциал. Дали имаме време? Да, имаме време", смята Янев. 

По думите му важното за министър-председателя е да осъзнава сложността и комплексността на решенията, които се взимат в рамките на Министерски съвет и да познава функционирането на държавата, системите и как те си взаимодействат и как търсенето на баланс в една посока може да пречи или да подпомогне общия баланс, който трябва да има при управлението на държавата. "Готов съм, имам план по много теми, дългосрочен. Решаването на демографската криза е от изключително важно значение. Това е въпрос и на национална сигурност, ако щете", добави още Янев. В този смисъл е  призивът и към другите партии. 

Стана ясно, че стратегическата задача на "Български възход" е да се структурира и да се подготви за местните избори догодина. Той заяви, че би се явил с всеки от политическите лидери на дебат. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика