Борисов: Не ме притеснява възобновяването на делото за Чакъра

63045
Борисов: Не ме притеснява възобновяването на делото за Чакъра

Не се притеснявам от възобновяването на делото за смъртта на Тодор Димов-Чакъра. Цялата къща беше опасана с гранати, беше под обсада 12 часа. Това заяви в студиото на „Всяка неделя” по Нова тв лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като подчерта, че Чакъра не е убит с гранатомет. Той допълни, че ръката на Чакъра с халката на гранатата, с която се е самовзривил, още се пази в Съдебна медицина в Хасково.

Законът казва какво трябва да се направи в случая. Говорих с министъра, говорих и с главния прокурор. Решихме да не рискуваме. Ще проверя решението на Страсбург по делото. Стрелбата по полицаи никъде по света не се толерира. Не е приемливо да се стреля по тях с калашник, каза още Борисов.

В началото на септември стана ясно, че Борисов ще бъде разпитван по възобновеното дело за смъртта на Тодор Димов-Чакъра, припомня КРОСС. Той почина по време на полицейската акция през 2003 година, ръководена от Борисов, който тогава беше главен секретар на МВР. По негово разпореждане тогава къщата, в която се беше барикадирал въоръжен Чакъра, за да не отиде в затвора, беше обстрелвана с гранатомети. На другия ден сутринта беше открит овъгленият му труп.

Разследващите излязоха със заключение, че той се е самоубил, тъй като в едната му ръка е намерена халка от ръчна граната. Тогава Борисов оправда действията си с думите: „Който стреля срещу служители на МВР, това му е съдбата. За да не загиват хората ни, съгласувахме с министър Петканов и с премиера Сакскобургготски действията си. Използвахме необходимите взривни материали, при което той е загинал".

Две години след инцидента разследването беше прекратено. Близките на Чакъра обаче заведоха дело в Страсбург и на 6 ноември 2012 г. Европейският съд обяви, че държавата е нарушила правото на живот на Димов, а в акцията по задържането му е използвана прекомерна полицейска сила. През юни тази година разследването у нас бе възобновено, като делото бе прехвърлено от Пловдив в столицата.

Пред Нова Борисов коментира и политиката на кабинета. „С кое е добър финансист Орешарски? Харчили са всичко по време на Тройната коалиция, за да ни оставят на хляб и вода и ние да затягаме коланите на хората”, заяви Борисов. 

„Изборите са нашето състезание. Колкото хора са гласували за даден политически обект, това е неговата подкрепа”, допълни той.

Що се отнася до десните партии, Борисов коментира: „С това говорене, с тази си политика, с тази си ярост, дори не можаха да влязат в парламента. ГЕРБ ли е най-големият им враг?”

Борисов пожела на десните, щом не искат с ГЕРБ, да се съюзят с БСП и ДПС. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика